Державна установа "Запорізький обласний лабораторний центр
Міністерства охорони здоров'я України"

Приймальня /061/ 283-17-00, e-mail: zpoblses@ukr.net. «Гаряча лінія»: 707-62-27.
«Гаряча лінія - Анти грип»: /061/ 283-17-07; 283-17-29

Вхід для користувачів

Швидкі посилання


Урядова «гаряча лінія» 0-800-507-309

ZOKC

 

Обережно: харчові отруєння (29/12/2015)

З харчовими отруєннями стикається чимала кількість людей. Особливо актуальна ця проблема у святкові дні. Тому, напередодні Нового року та Різдва Христового нагадуємо про основні симптоми та першу допомогу при отруєнні, адже вчасне лікування не лише прискорить одужання, а й попередить від важких наслідків.

Як правило, напередодні свят продукти закуповуються про запас, а іноді, за клопотами та підготовкою, їх взагалі забувають покласти у холодильник. Залишки зі святкового столу також традиційно вживають у їжу ще кілька днів, адже кому хочеться витрачати святкові години на стояння біля плити. І нікому не спадає на думку, що різносоли вже втратили свіжість, почалися процеси розпаду та їжа поступово перетворюється на отруту. Однак дуже часто за таку «заощадливість» розплачуватися людям доводиться своїм здоров'ям. Через деякий час після вживання несвіжої їжі у людини з'являються такі розлади травлення, як нудота, пронос, блювання - які свідчать про харчове отруєння.

Різновиди харчових отруєнь

До отруєння організму людини в більшості випадків призводить наявність у харчових продуктах токсинів, їх продуктів життєдіяльності і розпаду. Потрапляння бактерій у продукти харчування відбувається у результаті порушення технології процесу їх виготовлення і, що зустрічається набагато частіше, умов зберігання. Також дуже часто патогенні мікроорганізми потрапляють у воду, а вже потім – в організм людини, тому воду перед вживанням необхідно кип’ятити, зберігати в закритому посуді.

Дуже багато людей намагаються визначити придатність продуктів по їх зовнішньому вигляду або запаху. Однак, далеко не завжди продукти, що містять мікроби, змінюють свій смак, колір, запах або консистенцію. В результаті у їжу вживаються неякісні продукти. Треба пам’ятати, що готові страви можуть обсіменитись при використанні ножів, роздільних дошок, іншого кухонного інвентарю для сирого м’яса, риби. При купівлі харчових продуктів, зберіганні їх у холодильнику потрібно знати, що готові та сирі продукти повинні бути відокремлені.

Харчове отруєння м'ясом

Будь який м'ясний продукт може стати джерелом отруєння. Однак, найбільшу небезпеку зараження сальмонельозом представляє куряче м'ясо. Також, нерідко причиною отруєння стають вироби з м'ясного фаршу. Для профілактики подібного виду отруєнь завжди ретельно піддавайте м'ясні продукти термічній обробці, не зберігайте м'ясо та м'ясні продукти поза холодильником. Вже готові страви з м'яса постарайтеся з'їдати в першу ж добу після приготування, а перед вживанням піддавати повторній термічній обробці.

Отруєння токсинами стафілокока

Подібний вид харчового отруєння є, мабуть, найпоширенішим. Стафілокок чудово розмножується навіть при кімнатній температурі, зазвичай на таких продуктах, як паштети, тістечка з кремом, а також молочні продукти.

Харчове отруєння грибами

Отруєння грибами – найнебезпечніше для людського організму. При цьому виді отруєння в значній мірі уражаються печінка і нирки, а також центральна нервова система. При підозрі на отруєння грибами людину необхідно якомога швидше доставити в лікарню. Щоб уникнути отруєння грибами ніколи не збирайте незнайомі гриби, та ті, що ростуть біля дороги. Не готуйте самостійно консерви з дикорослих грибів, не купуйте їх з рук.

Харчове отруєння рибою

Отруєння рибою займає друге місце по важкості, після отруєння грибами. Риба в процесі розкладання виділяє високотоксичні речовини, які вкрай негативно впливають на центральну нервову систему та організм людини в цілому. Завжди дуже уважно ставтесь до купівлі риби. В жодному разі, не зберігайте рибу при кімнатній температурі – вона починає псуватися вже через півгодини.

Ботулізм

Ботулізм є на сьогоднішній день одним із самих важких отруєнь, які становлять серйозну небезпеку для життя. Як правило, перші ознаки захворювання можуть з'явитися вже через годину після прийому неякісної їжі, проте в окремих випадках між їжею та початком захворювання проходить декілька діб.

Збудником цього захворювання є паличка ботулізму. Розмноження спор бактерії можливо тільки в безкисневому просторі. Такі умови створюються в домашніх консервах, у нижніх шарах м'ясних та рибних продуктів домашнього приготування. Звичайне кип'ятіння в боротьбі з ботулізмом неефективно – спори дуже життєздатні і гинуть лише при температурі вище 150 градусів за Цельсієм.

Симптоми ботулізму дуже специфічні і їх складно переплутати зі звичайним харчовим отруєнням. Як вже говорилося, через нетривалий час після вживання в їжу неякісного зараженого продукту у хворої людини виникає різка ріжуча біль у шлунку. Практично відразу у людини виникає безперервна виснажлива блювота.

Приблизно через дві – три години хвора людина відзначає значне погіршення зору, немов на очі опускається завіса або туман. Ще через годину – півтори у хворої людини починається слинотеча, порушується процес ковтання, пропадає мова. Поступово розвивається параліч усіх інших м'язів, у тому числі і тих, які беруть участь у процесі дихання. Якщо хворій людині не буде надана негайна і кваліфікована допомога, то ризик летального наслідку багатократно збільшується.

Допомогти хворому, у такому випадку, може лише лікар! Негайно викликайте бригаду «швидкої допомоги», яка доставить потерпілого до інфекційного відділення найближчої лікарні, де й буде надана перша допомога. Самостійне лікування неможливо, адже єдиний ефективний засіб – введення протиботуліністичної сироватки. Пам'ятайте про те, що шанси на успішний результат захворювання зменшуються з кожною годиною.

Єдине, що ви зможете зробити до приїзду «швидкої допомоги», це промити хворому шлунок. Цей захід допоможе знизити кількість токсинів, що всмокталися в кров і потрапили до кишечнику хворого.

Профілактика харчових отруєнь

Окрім вже названих заходів профілактики, виконуйте наступні правила:

* Дотримання правил гігієни. Перед тим, як почати приготування їжі, завжди ретельно мийте з милом руки. Також пильно стежте за чистотою столових приладів та посуду, в якому готуєте їжу.

* Розморожування м'яса. Найпоширеніша помилка багатьох господинь – повільне розморожування м'яса і м'ясних напівфабрикатів при кімнатній температурі. У той час, коли м'ясо всередині ще заморожено, на його поверхні починають активно розмножуватися патогенні мікроорганізми. М'ясо потрібно розморожувати або в холодильнику, поза морозильною камерою, або в мікрохвильовій печі. М'ясо необхідно під час готування ретельно піддавати термічній обробці. Вкрай не рекомендується вживати в їжу погано просмажене м'ясо з кров'ю.

* Вживання сирих яєць. Багато людей вважають за краще вживати яйця в сирому вигляді, ніби так вони приносять більше користі. Однак у такому випадку дуже високий ризик зараження сальмонельозом. Більш того, навіть перед приготуванням яєць їх шкаралупу необхідно мити.

* Вживання продуктів, що знаходяться поза холодильником. Ні в якому разі не можна вживати в їжу м’ясні та молочні продукти, якщо вони знаходилися при кімнатній температурі більше двох годин . Навіть, якщо смак та зовнішній вигляд продуктів не змінено, вони можуть бути зіпсованими та становити загрозу для здоров'я людини.

* Вживання продуктів харчування, які виготовляються в антисанітарних умовах. Хто з людей хоча б періодично не купує пиріжок або хот – дог в маленьких магазинчиках і торговельних наметах. Купуючи подібні продукти, людина піддається ризику харчового отруєння. Адже ніхто не знає, з яких продуктів і в яких умовах готується ця їжа. За будь-яких обставин намагайтеся уникати подібних «перекусів». Набагато корисніше буде з'їсти яблуко, заздалегідь узяте з дому. Якщо ж голод все – таки візьме гору над здоровим глуздом, віддайте перевагу продуктам, що не містять м'яса. Наприклад, купіть булочку з родзинками. Як правило, саме м'ясо найчастіше і викликає харчове отруєння.

Ні в якому разі не ігноруйте необхідність звернутися за медичною допомогою. Адже своєчасно надана допомога та проведення клінічних процедур при харчовому отруєнні, виступає гарантом того, що ризик шкідливих наслідків та ускладнень буде зведено до мінімуму.

29/12/2015


Архів по роках: 2007 | 2008 | 2009 | 2010 | 2011 | 2012 | 2013 | 2014 | 2015 | 2016 | 2017

Прес-службаІсторіяЛабораторний центрДокументиНаукові матеріалиПублічна інформація
Copyright © iC