Державна установа "Запорізький обласний лабораторний центр
Міністерства охорони здоров'я України"

Приймальня /061/ 283-17-00, e-mail: zpoblses@ukr.net. «Гаряча лінія»: 707-62-27.
«Гаряча лінія - Анти грип»: /061/ 283-17-07; 283-17-29

Вхід для користувачів

Швидкі посилання


Урядова «гаряча лінія» 0-800-507-309

ZOKC

 

Національний план дій щодо здорового харчування населення є складовою програми «Здоров`я - 2020» (16/01/2014 15:37)

З метою підвищення поінформованості населення щодо основних принципів здорового харчування, Міністерством затверджені Методичні рекомендації для лікарів загальної практики-сімейної медицини з приводу консультування пацієнтів щодо основних засад здорового харчування. Про це під час брифінгу в МОЗ України повідомила начальник Управління громадського здоров'я Алла Григоренко.

«Головною концепцією сучасних рекомендацій є те, що харчування будь-якої людини, у тому числі дієтичне, базується на чотирьох головних складових: адекватності енергетичним витратам, збалансованості за вмістом найважливіших продуктів та нутрієнтів, безпечності їжі та максимально можливого збереження задоволення від її споживання», - наголосила вона.

За словами А. Григоренко, при цьому дієта хворої людини повинна максимально включати ці чотири складові. «Пацієнти не повинні групуватись «навколо дієтичних столів» за ознакою власної хвороби», - зазначила представник МОЗ України.

Начальник Управління громадського здоров'я додала, що згідно з рекомендаціями, лікар повинен докласти максимум зусиль для налагодження ефективного співробітництва з пацієнтом у питанні забезпечення здорової ваги тіла.

Калорійність дієти підраховується за допомогою відтворення раціону із складанням анкети або щоденника харчування. При цьому об’єктивним показником для оцінки вихідної енергетичної адекватності дієти витратам є визначення індексу маси тіла.

«Як відомо, він визначається за нескладною формулою: вага у кілограмах поділена на квадрат зросту у метрах. Цей показник обов’язково повинен бути визначений та внесений до медичної карти пацієнта, оскільки є ключовим показником для оцінки статусу харчування хворої або здорової людини», - зауважила Алла Григоренко.

У Методичних рекомендаціях, за словами фахівця, також визначені поради щодо споживання трьох головних груп макронутрієнтів — вуглеводів, білків та жирів, що забезпечують енергетичні та пластичні потреби організму людини, а також мікронутрієнтів — вітамінів та мінералів. Крім того, розроблено деталізовані рекомендації до щоденного споживання фруктів та овочів, злаків, молочних продуктів, м’яса та напоїв.

За оцінками експертів ВООЗ здоров'я людини на 50% залежить від способу життя, майже на 30% від харчування. Про це на брифінгу в МОЗ України повідомила начальник Управління громадського здоров'я Алла Григоренко.

Вона додала, що нераціональне та незбалансоване харчування є одним із найважливіших факторів ризику у виникненні серцево-судинних захворювань, раку, різних форм діабету, остеопорозів, карієсу, ожиріння, виснаження та інших патологічних станів.

Порушення балансу між корисними та шкідливими продуктами у раціоні харчування, надмірна кількість цукру, солі, насичених жирів і транс-жирів призводить до того, що більша частина дорослих в Україні мають зайву вагу. Надмірне споживання калорій, особливо тих, що походять із технологічно оброблених продуктів, безумовно, сприяє підвищенню ризику розвитку таких хвороб, як: рак, діабет, атеросклероз, артеріальна гіпертензія тощо.

Профілактика неінфекційних захворювань у 2,7 рази менш затратна, ніж лікування хворих. На цьому на брифінгу в МОЗ України наголосила начальник Управління громадського здоров'я Алла Григоренко. «Здоровий спосіб життя населення у п’ять разів ефективніший, ніж лікувально-діагностична діяльність галузі охорони здоров'я», - зауважила вона.

Як наголосила представник МОЗ України, Міністерством напрацьовано ряд законодавчих і нормативно-правових актів, спрямованих на профілактику неінфекційних захворювань. Серед них законопроекти «Про новітні харчові продукти» і «Про інформацію для споживачів щодо харчових продуктів», реалізація положень яких дозволить забезпечити високий рівень захисту здоров’я населення.

«Серед невідкладних завдань, які нині вирішуються на державному рівні, є обмеження споживання харчових продуктів, що містять велику кількість солі, цукру, насичених жирів. На сьогодні Міністерство спільно з ВООЗ напрацювало проект Національного плану дій щодо здорового харчування населення, який є складовою Загальнодержавної програми «Здоров`я – 2020», – зазначила Алла Григоренко.

Зусилля МОЗ України спрямовані на нормативне напрацювання та затвердження стратегічних напрямків політики у сфері охорони здоров’я, зокрема у галузі профілактики неінфекційних захворювань. Про це повідомила під час брифінгу начальник Управління громадського здоров'я МОЗ України Алла Григоренко.

«Не чекаючи на затвердження Парламентом Загальнодержавної програми «Здоров'я - 2020: український вимір», Міністерство напрацювало протягом 2012 – 2013 років низку нормативних документів, спрямованих на фактори, які впливають на популяцію і громадське здоров’я», – зауважила вона, додавши, що в першу чергу документи стосуються удосконалення боротьби з тютюнопалінням, організацію здорового харчування населення, середовища життєдіяльності людини, фізичного розвитку дітей тощо.

«У 2013 році було затверджено надзвичайно важливий документ, що гармонізований з рекомендаціями ВООЗ – критерії фізичного розвитку дітей. Він дозволяє оцінити як медичним, так і педагогічним працівникам, стан розвитку дитини», – підкреслила А.Григоренко.

Також Міністерством були затверджені нові удосконалені санітарні правила для дитячих садків, які набудуть чинності наприкінці цього року. «Цей документ також повністю відповідає вимогам ВООЗ», – зазначила представник МОЗ України.

Також А. Григоренко підкреслила, що завдяки наполегливій політичній волі керівництва держави протягом останніх років було досягнуто значного успіху у контролі тютюнопаління.

«Поширеність тютюнокуріння в Україні суттєво скоротилась, почала скорочуватись захворюваність і смертність від хвороб, для яких вживання тютюну є одним із провідних факторів ризику», – повідомила начальник Управління громадського здоров'я.

За словами представника МОЗ, кількість курців продовжує зменшуватись в усіх вікових і соціальних групах, зумовлюючи появу позитивної тенденції з захворюваності та смертності від НІЗ.

Алла Григоренко також повідомила, що Міністерством затверджено Методичні рекомендації для медичних працівників закладів охорони здоров`я з надання лікувально-профілактичної допомоги особам, які бажають позбутися залежності від тютюну. Окрім цього, затверджено Стандарти первинної медичної допомоги при припиненні вживання тютюнових виробів, розроблених на основі адаптованої клінічної настанови «Первинна медична допомога при припиненні вживання тютюнових виробів».

Прес-служба МОЗ України

16/01/2014 15:37


Архів по роках: 2007 | 2008 | 2009 | 2010 | 2011 | 2012 | 2013 | 2014 | 2015 | 2016 | 2017 | 2018

Прес-службаІсторіяЛабораторний центрДокументиЩо необхідно знатиНаукові матеріалиПублічна інформація
Copyright © iC