Державна установа "Запорізький обласний лабораторний центр
Міністерства охорони здоров'я України"

Приймальня /061/ 283-17-00, e-mail: zpoblses@ukr.net. «Гаряча лінія»: 707-62-27.
«Гаряча лінія - Анти грип»: /061/ 283-17-07; 283-17-29

Вхід для користувачів

Швидкі посилання


Урядова «гаряча лінія» 0-800-507-309

ZOKC

 

Епідемічна ситуація з холери в Україні та м. Києві (27/05/2014 09:38)

Останній спалах холери в Україні зареєстрований в 2011 році в м. Маріуполь Донецької області. За період спалаху зареєстровано 33 випадки захворювання на холеру та 24 випадки вібріоносійства. Цей спалах був викликаний токсигенними штамами вібріонів, занесеними з іншої країни. Дві третини хворих несвоєчасно звертались за допомогою, що значно ускладнювало заходи з ліквідації спалаху. Холера в Маріуполі набула затяжного характеру, і спалах тривав майже три місяці.

Епідемічна ситуація з холери в м. Києві залишається благополучною протягом багатьох років. За 2013 та поточний періоді 2014 років серед населення міста не було зареєстровано випадків (підозри) захворювання людей на холеру.

 З метою недопущення завезення, виникнення і розповсюдження на території м. Києва холери, забезпечення санітарно-епідемічного благополуччя населення спеціалістами Держсанепідслужби міста здійснюється постійний епіднагляд за захворюваністю населення на гострі кишкові інфекції, можливістю заносу холери з інших країн, проводяться моніторингові дослідження середовища життєдіяльності людини. Щорічно двічі на місяць досліджуються проби води відкритих водоймищ в місцях масового рекреаційного водокористування та води Деснянської і Дніпровської водопровідних станцій на наявність патогенних холерних вібріонів.

Холе́ра, заходи профілактики

Холе́ра (від chole — жовч і rheo — течу) — антропонозне інфекційне захворювання, викликане холерними вібріонами, їхніми токсинами, що проникають через рот у травний тракт здорової сприйнятливої людини, супроводжуване зневодненням організму.

Захворювання починається гостро. Хвороба супроводжується проносом (випорожнення приймають вигляд «рисового відвару») без болю у животі, а також блювотою, характеризується швидким зневодненням організму.

Джерелом інфекції є людина, хвора на холеру та бацилоносії. В її розповсюдженні велику роль відіграють мухи. Інкубаційний період триває від 1 до 6 діб (частіше 2 – 3 доби).

Зараження холерою відбувається в результаті проникнення холерних вібріонів через рот переважно з інфікованою водою або з харчовими продуктами, через руки забрудненні виділеннями хворого. На харчових продуктах збудник холери може зберігатися від 2 до 5 діб, на помідорах і кавунах під дією прямих сонячних променів збудник зберігається до 8 годин, довгий час (декілька тижнів) – у водоймах.

Профілактика холери

Профілактика холери зводиться до санітарної охорони кордонів України від завезення холери з інших країн, встановлення карантину, госпіталізації всіх хворих до холерних госпіталів, ізоляції підозрілих бацилоносіїв і контактних осіб до провізорних госпіталів, санітарного контролю за очищенням і водопостачанням населених місць, проведення дезінфекційних заходів, посилення гігієнічного нагляду за харчовими продуктами, диспансеризації осіб, які перехворіли на холеру, боротьбу з мухами, тощо.

Дуже важливу роль у профілактиці холери відіграє ретельне виконання всім населенням вимог особистої гігієни.

 Щоб попередити холеру та запобігти зараженню необхідно пам'ятати, що купатися необхідно тільки на спеціально відведених, облаштованих туалетами водоймах, дотримуватися правил особистої гігієни (ретельне миття рук з милом під проточною водою), не вживати в їжу немиті овочі та фрукти, а також не допускати проникнення мух до приміщень де готуються та зберігаються продукти харчування.

Державна санітарно-епідеміологічна служба України

27/05/2014 09:38


Архів по роках: 2007 | 2008 | 2009 | 2010 | 2011 | 2012 | 2013 | 2014 | 2015 | 2016 | 2017 | 2018

Прес-службаІсторіяЛабораторний центрДокументиНаукові матеріалиПублічна інформація
Copyright © iC