Державна установа "Запорізький обласний лабораторний центр
Міністерства охорони здоров'я України"

Приймальня /061/ 283-17-00, e-mail: zpoblses@ukr.net. «Гаряча лінія»: 707-62-27.
«Гаряча лінія - Анти грип»: /061/ 283-17-07; 283-17-29

Вхід для користувачів

Швидкі посилання


Урядова «гаряча лінія» 0-800-507-309

ZOKC

 

Про профілактику харчових отруєнь та інфекційних захворювань, виникнення яких пов’язано із вживанням неякісних харчових продуктів (27/05/2014 09:59)

Це пов'язано з високою температурою атмосферного повітря, виїздами населення на відпочинок ( неорганізовані майданчики), на дачі, а також збільшення обсягів використання в харчуванні продуктів без термічної обробки (овочі, фрукти, зелень) . З продуктами харчування можуть передаватися збудники сальмонельозів, кампилобактеріозів, дизентерії, норовірусної та ротавірусної інфекцій, вірусного гепатиту А та інших захворювань. Крім того, велику питому вагу становлять харчові токсикоінфекції - коли в продуктах або стравах накопичуються токсини різних мікроорганізмів.

Причинами харчових отруєнь та інфекційних захворювань, що передаються з їжею, є порушення технології приготування страв, їх неправильне зберігання, недотримання правил особистої гігієни як виробниками продовольчої сировини та продуктів харчування, так і споживачами в побуті. Найбільш небезпечними продуктами харчування для виникнення інфекції є багатокомпонентні салати (в першу чергу заправлені майонезом і сметаною) , кондитерські вироби з кремом, вироби з рубленого м'яса (котлети, рулети, паштети), холодець та ін.

У погано промитих фруктах та овочах можуть на поверхні перебувати збудники інфекційних захворювань, зокрема вірусних інфекцій.

Для профілактики харчових отруєнь та інфекційних захворювань у спекотний період року пропонуємо прислухатися до наступних рекомендацій:

- Купуйте готову їжу в організаціях торгівлі та громадського харчування, які належним чином організували виробництво та реалізацію продуктів харчування;

- Звертайте увагу на дату виготовлення харчового продукту, термін його придатності та умови зберігання і реалізації;

- Закуповуйте або готуйте салати, вироби з рубленого м'яса, холодець, кондитерські вироби з кремом в невеликій кількості, пам'ятаючи про те, що зберігати їх треба при температурі від +2 С до +6 С обмежений час;

- Піддавайте повторній термічній обробці кулінарні страви попереднього дня;

- Дотримуйтесь технології приготування страв у домашніх умовах, при цьому виконуючи наступне: ретельна обробка рук перед початком приготування їжі і після контакту з сирою продукцією, використання окремих обробних ножів для оброблення сирих продуктів та готових виробів; ретельно промивайте зелень, овочі та фрукти;

- Розміщуйте в холодильнику продукти харчування з умовою товарного сусідства: готові страви та напівфабрикати високого ступеню готовності - на верхніх полицях, сировина - на нижніх полицях;

- Якщо ви відчуваєте себе нездоровим (особливо за наявності розладів стільця, нудоти, болі в животі) - ні в якому разі не займайтеся приготуванням їжі для сім'ї та гостей;

- Не використовуйте при виїзді на відпочинок, при відправленні дітей на екскурсію або в тривалу поїздку -  швидкопсуючі продукти харчування.

Державна санітарно-епідеміологічна служба України наполегливо рекомендує населенню у разі захворювань звертатися за медичною допомогою. Цим Ви прискорите лікування і не допустите захворювання всіх членів сім'ї.

Державна санітарно-епідеміологічна служба України

27/05/2014 09:59


Архів по роках: 2007 | 2008 | 2009 | 2010 | 2011 | 2012 | 2013 | 2014 | 2015 | 2016 | 2017

Прес-службаІсторіяЛабораторний центрДокументиНаукові матеріалиПублічна інформація
Copyright © iC