Державна установа "Запорізький обласний лабораторний центр
Міністерства охорони здоров'я України"

Приймальня /061/ 283-17-00, e-mail: zpoblses@ukr.net. «Гаряча лінія»: 707-62-27.
«Гаряча лінія - Анти грип»: /061/ 283-17-07; 283-17-29

Вхід для користувачів

Швидкі посилання


Урядова «гаряча лінія» 0-800-507-309

ZOKC

 

Про спалах лістеріозу в Данії, пов’язаного з харчовими продуктами (19/08/2014 14:51)

На офіційному веб-сайті Датського державного інституту сироваток (SSI) Агентства охорони здоров'я Данії з’явилася інформація щодо інфікування двадцяти осіб бактерією Listeria внаслідок споживання м'ясних продуктів.

За період з вересня 2013 року по 15 серпня 2014 року серед населення Данії було зареєстровано двадцять випадків захворювання на лістеріоз, причому за останні два місяці захворіло 15 осіб. Дванадцять із двадцяти захворілих пацієнтів померли.

Починаючи з 12 серпня 2014 року виробника заражених харчових продуктів було відсторонено від подальшого провадження господарської діяльності за поданням Датської ветеринарної та продовольчої адміністрації. Крім того, було розпочато повне вилучення з продажу всіх продуктів компанії, в тому числі різних м'ясних делікатесів і ковбас. Продукція зазначеного виробника реалізовувалась не лише в супермаркетах, але й постачалась до будинків престарілих та лікарень. Зазначена продукція не експортувалась в інші країни. 

Лістеріоз - це інфекція харчового походження, викликана бактерією Listeria monocytogenes, яка широко розповсюджена у навколишньому середовищі. У тому числі в сирих харчових продуктах. Бактерія, на відміну від більшості інших, зберігає свою життєдіяльність при низьких температурах. Інкубаційний період лістеріозу складає від 1 до 70 днів (зазвичай 7-21 день), що ускладнює пошук джерела інфекції.

Захворювання передається, головним чином, через заражені продукти харчування.

Найбільш небезпечним захворювання на лістеріоз є для людей з ослабленою імунною системою. Факторами ризику захворювання можуть бути онкологічні захворювання, гематологічні порушення, діабет і вагітність. Захворювання найчастіше протікає у вигляді сепсису (зараження крові) або менінгіту та проявляється такими симптомами: лихоманка, біль у м'язах, загальна слабкість, діарея і блювота, при цьому симптоми можуть виникати навіть через два місяці після інфікування. У вагітних існує ризик викиднів або народження мертвої дитини.

За даними Датського державного інституту сироваток (SSI) в Данії щороку реєструється близько 50 випадків лістеріозу.

Водночас, в Україні у 2011 році захворіло 9 осіб, у 2012 – 12, у 2013 – 11 та за перше півріччя 2014 - 2, летальних випадків від захворювання на лістеріоз в Україні зареєстровано не було.

Довідково, в Данії контроль щодо безпеки харчових продуктів і гігієни харчування здійснює Датська ветеринарна і продовольча адміністрація (DVFA), яка підпорядкована Міністерству продовольства, сільського господарства та рибальства. Її контрольна діяльність зосереджена на контролі за здоров'ям та благополуччям тварин, а також за виробниками продуктів харчування, харчовими підприємствами та ресторанами. DVFA має п'ять офісів по контролю за харчовими продуктами та три офіси ветеринарного управління. Контрольні офіси охоплюють різні частини країни. DVFA налічує 1675 співробітників при чисельності населення Данії близько 5,6 млн.

В Україні нормативи вмісту Listeriamonocytogenes в харчових продуктах та продовольчій сировині та методи контролю регламентовано відповідними нормативно-правовими актами Міністерства охорони здоров’я України, згідно з якими вміст зазначених бактерій у харчових продуктах та продовольчій сировині не допускається.

Державна санітарно-епідеміологічна служба України

19/08/2014 14:51


Архів по роках: 2007 | 2008 | 2009 | 2010 | 2011 | 2012 | 2013 | 2014 | 2015 | 2016 | 2017

Прес-службаІсторіяЛабораторний центрДокументиНаукові матеріалиПублічна інформація
Copyright © iC