Державна установа "Запорізький обласний лабораторний центр
Міністерства охорони здоров'я України"

Приймальня /061/ 283-17-00, e-mail: zpoblses@ukr.net. «Гаряча лінія»: 707-62-27.
«Гаряча лінія - Анти грип»: /061/ 283-17-07; 283-17-29

Вхід для користувачів

Швидкі посилання


Урядова «гаряча лінія» 0-800-507-309

ZOKC

 

Кількість гострих кишкових інфекцій зростає. Як не захворіти? (22/08/2014)

З кінця липня та протягом серпня 2014 року у Запорізькій області ускладнилась епідситуація із гострих кишкових інфекцій (ГКІ). За 7 місяців 2014 року зареєстровано майже 5,4 тисячі захворювань на ГКІ, що на 19,3% вище, ніж за аналогічний період попереднього року. У сумі гострих кишкових інфекцій значна доля належить ротавірусному ентеріту, який займає більш ніж 50% від всіх випадків ГКІ, крім того в поточному році захворюваність ротавірусною інфекцією збільшилась на 65,4% в порівнянні з аналогічним періодом попереднього року.

Протягом серпня епідситуація з гострих кишкових інфекцій продовжує бути напруженою. Так, за первинними терміновими повідомленнями щотижня реєструється зростання захворюваності, показники захворюваності перевищують середні максимальні показники. Найбільший показник захворюваності зареєстрований в період з 09.08. по 15.08.14 - 31,3 на 100 тис., що на 28% вище за середній багаторічний максимальний рівень.

Більшість випадків захворювання реєструється в м. Запоріжжі (35% від загальної кількості захворілих), м.м. Мелітополі, Бердянську та Якимівському районі. Досить високі показники захворюваності реєструються в м. Енергодарі, Василівському, Запорізькому, К-Дніпровському та Мелітопольському районах.

Факторний аналіз захворюваності свідчить про збільшення дії харчових продуктів як фактору передачі інфекції, які придбані на стихійних ринках (до 28%). Продукти, які придбані на стаціонарних ринках, викликають захворювання в 16-17% випадках. Протягом серпня щотижня із вживанням овочів та фруктів пов’язують своє захворювання до 25% захворілих; на молоко та молочні продукти підпадає до 22%; на м’ясні вироби – до 21%; на рибні – до 12%. Збільшилась дія водного фактору передачі (вода відкритих водоймищ) – до 16%.

Слід зазначити, що за результатами проведених епідрозслідувань дія єдиного фактору передачі на будь-якій території області не визначена. Збільшенню захворюваності на ГКІ сприяла висока температура повітря, при якій відбувається швидке псування продуктів харчування та активне розмножування мікроорганізмів у воді відкритих водоймищ; неконтрольована торгівля на стихійних ринках; досить велика міграція населення із зони АТО; низька культура населення.

У поточному році також реєструється збільшення кількості захворювань на сальмонельоз. За 7 місяців зареєстровано 269 випадків (15,02 на 100 тис. населення) проти 146 випадків за аналогічний період попереднього року, ріст на 9,3%. Сальмонельоз - це хвороба, що викликається бактерією Salmonella. Для неї зазвичай характерні різке підвищення температури, біль в ділянці живота, діарея, нудота і іноді блювота.

Симптоми хвороби з'являються через 6-72 години (зазвичай через 12-36 годин) після поглинання Salmonella, і хвороба триває від 2 до 7 днів.

Симптоми сальмонельозу протікають відносно легко, і в більшості випадків пацієнти видужують без спеціального лікування. Проте в деяких випадках, особливо серед зовсім маленьких і літніх пацієнтів, пов'язане з хворобою обезводнення може ставати важким і представляти загрозу для життя.

Бактерія Salmonella широко поширена серед домашніх і диких тварин, переважно серед тварин, що використовуються в їжу, таких як свійська птиця, свині та велика рогата худоба; і серед домашніх тварин, включаючи кішок і собак, птахів і рептилій, таких як черепахи.

Salmonella може проходити увесь харчовий ланцюг - від корму для тварин, первинного виробництва і до будинку або підприємств громадського харчування.

Люди заражаються сальмонельозом, як правило, в результаті споживання заражених харчових продуктів тваринного походження (в основному, яєць, м'яса, свійської птиці і молока), хоча до передачі інфекції можуть бути причетні й інші харчові продукти, включаючи зелені овочі, забруднені гноєм.

Передача інфекції від людини людині фекально-оральним шляхом також може відбуватися.

Випадки захворювання людей відбуваються також при контактах з інфікованими тваринами, включаючи домашніх тварин. У інфікованих тварин ознаки хвороби частіше за все не проявляються.

Як не захворіти на гострі кишкові інфекції та сальмонельоз? Це зовсім не важко, слід ретельно дотримуватись правил приготування та зберігання харчових продуктів та правил санітарної гігієни. Всесвітня організація охорони здоров’я наголошує на 5 основних правилах запобігання захворювань на харчові отруєння:

- дотримуйтесь чистоти;

- відділяйте сире від готового;

- проводьте ретельну теплову обробку;

- зберігайте продукти при безпечній температурі;

- використовуйте чисту воду та чисту харчову сировину.

Запобігти захворюванням на ГКІ та сальмонельоз також можна, виконуючи наступні рекомендації.

Рекомендації для осіб, що займаються обробкою та приготуванням харчових продуктів:

- Особи, що займаються обробкою та приготуванням харчових продуктів як в спеціалізованих установах, так і удома, мають бути пильними і дотримуватись правил гігієни при приготуванні харчових продуктів.

- Фахівці з обробки та приготування харчових продуктів, що мають високу температуру, діарею, блювоту або видимі інфіковані ураження шкіри, повинні негайно повідомити про це своєму працедавцеві та завернутися до лікаря.

Рекомендації для виробників фруктів і овочів:

Це наступні п'ять принципів:

- дотримуйте належну особисту гігієну;

- захищайте поля від забруднення тваринними фекаліями;

- використовуйте оброблені фекалії;

- оцінюйте ризики, які представляють іригаційні води, та управляйте такими ризиками;

- тримайте зібраний урожай та устаткування для його зберігання в чистоті і сухості.

Рекомендації для населення та осіб, що здійснюють поїздки:

- Забезпечити, щоб харчові продукти пройшли ретельну теплову обробку та були все ще гарячими при їх подачі.

- Уникати вживання сирого молока і продуктів, приготованих з сирого молока. Пити тільки пастеризоване або кип'ячене молоко.

- Вживати лід, виготовлений тільки з безпечної води.

- За наявності сумніву в безпеці води, прокип'ятити її або, якщо це неможливо, продезінфікувати її за допомогою якої-небудь надійної дезінфікуючої речовини повільної дії (зазвичай наявної в аптеках).

- Ретельно мити руки і часто використовувати мило, особливо після контактів з домашніми або сільськогосподарськими тваринами, а також після відвідування туалету.

Ретельно мити фрукти та овочі, особливо при їх споживанні в сирому вигляді. По можливості, знімати шкірку з овочів і фруктів.

Колерова Марина Євгенівна,

завідувачка відділення організації епідеміологічних досліджень ДУ «Запорізький обласний лабораторний Центр Держсанепідслужби України»

22/08/2014


Архів по роках: 2007 | 2008 | 2009 | 2010 | 2011 | 2012 | 2013 | 2014 | 2015 | 2016 | 2017

Прес-службаІсторіяЛабораторний центрДокументиНаукові матеріалиПублічна інформація
Copyright © iC