Державна установа "Запорізький обласний лабораторний центр
Міністерства охорони здоров'я України"

Приймальня /061/ 283-17-00, e-mail: zpoblses@ukr.net. «Гаряча лінія»: 707-62-27.
«Гаряча лінія - Анти грип»: /061/ 283-17-07; 283-17-29

Вхід для користувачів

Швидкі посилання


Урядова «гаряча лінія» 0-800-507-309

ZOKC

 

У 95% випадків причиною ботулізму є консервовані продукти домашнього приготування та в’ялена риба (29/08/2014)

Головне управління Держсанепідслужби у Запорізькій області повідомляє, що у Василівському районі Запорізької області у м. Василівка у серпні 2014 року було зареєстровано випадок небезпечного  інфекційно-токсичного захворювання – ботулізму. Причиною захворювання послужило вживання в їжу в'яленої риби домашнього виготовлення, яка була придбана на стихійному ринку в районі залізничного вокзалу Запоріжжя-1.

Ботулізм відноситься до категорії гострих інфекційних захворювань, і виникає в результаті вживання продуктів харчування, які містять небезпечний ботулотоксин, що виробляється бактеріями - клострідіями (Clostridium botullini). Джерело збудника знаходиться в ґрунті, в мулі озер і морів, у вмісті кишечника тварин як диких, так і домашніх, а також птахів, риб і молюсків. Зараження відбувається під час вживання продуктів, які заражені клостридиями ботулізму і зберігалися в умовах відсутності кисню без достатньо проведеної термічної обробки.

Без доступу повітря (у  консервованих, або таких продуктах як риба, ковбаса) клострідії ботулізму починають виробляти ботулотоксин -  одну з  найсильніших  відомих отрут. Він  в  375 000 разів сильніше за отруту гримучої змії.

У 95% випадків причиною ботулізму є консервовані продукти домашнього приготування та в’ялена риба. У  одній і  тій  же  банці, або іншому продукті, ботулотоксин накопичується нерівномірно,  заражені ділянки розсіяні по  всьому вмісту продукту. Тому не  всі люди, що вживали продукти з однієї і тієї ж порції, захворіють.

Розмножуються бактерії ботулізму у безкисневому середовищі. Кип’ятіння і стерилізація в домашніх умовах не здатні знищити спори збудника ботулізму. У шлунково-кишковому тракті людини отрута, що виділяється збудником ботулізму, не руйнується.

Ботулотоксин викликає  порушення  проведення нервового імпульсу і  параліч  м'язів в  всьому організмі хворого.

Ботулотоксин з шлунково-кишкового тракту потрапляє у кров, і поступово розноситься по всьому організму, порушуючи діяльність нервових клітин, які відповідальні за роботу м'язів. У першу чергу починають страждати м'язові волокна глотки, гортані, очей, а потім і дихальні.

Інкубаційний період варіює від декількох годин до однієї доби, в крайньому випадку, до двох, трьох днів, і залежить він від кількості ботулотоксину, який потрапив в організм людини. Захворювання починається раптово, на тлі повного здоров'я. У людини з'являється м'язова слабкість, сухість у роті, порушується зір, з'являється, так звана, «сітка або туман» перед очима, довколишні предмети погано розрізняються. Хворий відзначає двоїння предметів, не може читати, приєднується порушення ковтання, яке супроводжується суб'єктивним відчуттям присутності в глотці чужорідного тіла, з'являється першіння. У людини змінюється тембр голосу. Особа стає маскоподібною, зіниці розширюються. Припущення про ботулізм повинно підтверджуватися даними аналізів крові, промивних вод шлунка, блювотних мас, в яких виявляється ботулотоксин.

При перших симптомах подібного роду необхідно терміново викликати «швидку», оскільки хворому потрібна госпіталізація. Без лікування у  хворого прогресує м'язова слабкість і наступає смерть від  паралічу дихальної мускулатури.

У Запорізькій області останнім часом почастішали випадки ботулізму, пов'язані з вживанням в їжу в'яленої риби, приготованої в домашніх умовах або купленої у випадкових осіб.

Для попередження захворювання ботулізмом на підприємствах торгівлі забороняється реалізація:

в'яленої і копченої риби, консервованої продукції домашнього приготування;

консервів, що мають дефекти: бомбаж, деформованих, з ознаками псування;

харчових продуктів, зокрема в'яленої і копченої риби за відсутності холодильного устаткування;

харчових продуктів з простроченими термінами придатності;

харчових продуктів без супровідних документів, підтверджуючих їх якість та безпеку.

Необхідно звертати увагу при якій температурі зберігаються та реалізуються рибні продукти в магазинах. У жодному випадку не можна купувати рибу в'ялену, копчену, консерви домашнього виготовлення, м'ясну продукцію, яка реалізується без холоду в невстановлених місцях, на стихійних ринках приватними особами.

Якщо у вас з'явилися симптоми захворювання ботулізмом, необхідно своєчасно звертатися по медичну допомогу, не займатися самолікуванням! Запам’ятайте, що при несвоєчасно наданої медичної допомоги може наступити летальний результат в результаті паралічу дихальної мускулатури.

Бережіть власне здоров'я і здоров'я своїх рідних!

Черкасова Вікторія Вікторівна,
начальник управління організації державного санітарно-епідеміологічного нагляду Головного управління Держсанепідслужби у Запорізькій області

29/08/2014


Архів по роках: 2007 | 2008 | 2009 | 2010 | 2011 | 2012 | 2013 | 2014 | 2015 | 2016 | 2017

Прес-службаІсторіяЛабораторний центрДокументиНаукові матеріалиПублічна інформація
Copyright © iC