Державна установа "Запорізький обласний лабораторний центр
Міністерства охорони здоров'я України"

Приймальня /061/ 283-17-00, e-mail: zpoblses@ukr.net. «Гаряча лінія»: 707-62-27.
«Гаряча лінія - Анти грип»: /061/ 283-17-07; 283-17-29

Вхід для користувачів

Швидкі посилання


Урядова «гаряча лінія» 0-800-507-309

ZOKC

 

Епідситуація з лептоспірозу та заходи його профілактики (09/10/2014)

Епідемічна ситуація з лептоспірозу в Україні залишається складною. За 8 місяців зареєстровано 213 хворих, що на 47% більше, ніж за аналогічний період 2013 року.

Впродовж останніх п’яти років в Запорізькій області щорічно виявляється від 2 до 5 хворих на лептоспіроз. У поточному році діагноз лептоспірозу встановлений двом чоловікам, з яких один помер. Причиною смерті стало пізнє звернення за медичною допомогою, тяжкий перебіг хвороби з ускладненнями.

Актуальність лептоспірозної інфекції обумовлена тим, що вона приносить значний соціальний та економічний збиток. Захворюваність реєструється серед працездатної частини населення, характеризується наявністю важких, нерідко затяжних форм, загострень та ускладнень після перенесеної хвороби.

На території Запорізької області існують природні вогнища лептоспірозної інфекції в плавнях річки Дніпро (Гребний канал, села Кушугум, Осетрівка, Розумівка, острів Кучугури), в районі випуску стічної води очисних споруд лівого берега міста Запоріжжя, на річках Конка, Кабіца, на околиці м. Енергодара, на Каховському водосховищі, Білозерському лимані та на інших водоймищах. В природних осередках при дослідженні гризунів на наявність антитіл до збудника лептоспірозу позитивні результати досягають 40% від кількості відловлених. Тому в цих районах особливо небезпечно ловити рибу, раки, купатися.

Збудником захворювання є лептоспіра, яка виділяється з сечею тварин, забруднюючи воду, рослини, грунт, харчові продукти.

Основними носіями лептоспір у природних біотопах є мишовидні гризуни. В нашій області найбільша питома вага серед них належить сірим щурам. Джерелом інфекції можуть бути також домашні тварини, частіше собаки, сільськогосподарські тварини. Від хворих тварин та лептоспіроносіїв до людини збудник передається:

- водним шляхом - при купанні, риболовлі, ондатровому промислі, вживанні води зараженого водоймища тощо;

- контактно-побутовим шляхом - при догляді за хворими домашніми тваринами;

- при вживанні заражених сечею мишовидних гризунів харчових продуктів;

- контактно-виробничим шляхом серед робітників підприємств по переробці тваринницької сировини.

В організм людини лептоспіри проникають через слизові оболонки та уражену шкіру.

Від моменту зараження до початку клінічних проявів хвороби проходить від 2 до 19 днів, частіше 3-7. Захворювання починається гостро, хворий інколи може вказати не тільки день, але і годину захворювання. Хворі скаржаться на різке підвищення температури тіла до 30-40 градусів, лихоманку, озноб, сильний головний біль та безсоння. Лихоманка триває 7-8 днів. Біль у м’язах та суглобах приковує хворого до ліжка уже з перших часів захворювання. Відмічається почервоніння обличчя, слизових оболонок очей. Дуже часто в цей період хворі не звертаються за медичною допомогою, розцінюючи свій стан як простудне захворювання, займаються самолікуванням, приймаючи знеболювальні засоби та препарати, які знижують температуру тіла. Тільки 30% хворих звертаються за медичною допомогою в лікувальні заклади в першу добу. Пізнє звернення призводить до виникнення тяжких уражень нирок, печінки і часто закінчується смертю хворого.

На території Запорізької області лептоспіроз має виражену літньо-осінню сезонність. Максимальна захворюваність приходиться на 3 літні місяці та 2 осінніх (вересень та жовтень). За період з червня по жовтень реєструється до 77,3% хворих.

З сезонним поширенням лептоспірозу мають тісний зв’язок шляхи передачі збудника захворювання. В літньо-осінній період реалізується водний механізм зараження (купання у відкритих водоймищах, ловля риби, раків, полювання на заливних луках, інше), який є провідним в області і становить 61,1%. Саме в літній період року реєструються захворювання серед дітей і підлітків, що пов’язано з відпочинком на водоймищах. На контактний шлях передачі (догляд за тваринами, контакт з гризунами) приходиться 32,4%. Харчовий шлях передачі в області не має суттєвого значення.

Основним заходом профілактики з лептоспірозу залишається боротьба з його джерелом: знищення гризунів в домашніх осередках, на підприємствах харчової та переробної промисловості, на сільськогосподарських об’єктах та в природних біотопах шляхом проведення суцільної дератизації, а також раннє виявлення і лікування хворих домашніх та сільськогосподарських тварин.

З метою попередження захворювань на лептоспіроз проводять профілактичні щеплення домашнім тваринам, сільськогосподарським на неблагополучних з лептоспірозу фермах, а також щеплюються працівники підприємств з ймовірним професійним ризиком зараження.

Для того, щоб не захворіти на лептоспіроз рекомендується:

- не пити воду із відкритих водоймищ;

- купатись тільки в установлених місцях, відпочивати на обладнаних пляжах;

- рибалити за межами природних вогнищ;

- молоко перед вживанням кип’ятити;

- виконувати правила індивідуальної гігієни вдома при догляді за хворими тваринами та на підприємствах по переробці тваринницької сировини.

При появі перших клінічних ознак захворювання необхідно негайно звернутись за медичною допомогою за місцем проживання. Особливо це стосується людей, які займаються рибальством, відпочивають в природних умовах, доглядають за хворими на лептоспіроз тваринами.

Заходи по боротьбі з лептоспірозом повинні проводитися всіма службами та відомствами при активній участі населення. На сьогодні пріоритетним направленням в профілактиці лептоспірозу в Запорізькій області повинні стати дератизаційні заходи, спрямовані на боротьбу з переносником збудника інфекції.

Циганкова Алла Миколаївна,

завідувач відділення особливо небезпечних інфекцій

ДУ «Запорізький обласний лабораторний Центр Держсанепідслужби України»

09/10/2014


Архів по роках: 2007 | 2008 | 2009 | 2010 | 2011 | 2012 | 2013 | 2014 | 2015 | 2016 | 2017

Прес-службаІсторіяЛабораторний центрДокументиНаукові матеріалиПублічна інформація
Copyright © iC