Державна установа "Запорізький обласний лабораторний центр
Міністерства охорони здоров'я України"

Приймальня /061/ 283-17-00, e-mail: zpoblses@ukr.net. «Гаряча лінія»: 707-62-27.
«Гаряча лінія - Анти грип»: /061/ 283-17-07; 283-17-29

Вхід для користувачів

Швидкі посилання


Урядова «гаряча лінія» 0-800-507-309

ZOKC

 

Головному управління Держсанепідслужби у Запорізькій області рекомендовано продовжити видачу експлуатаційних дозволів відповідно до вимог чинного законодавства (31/10/2014 15:07)

Чи потрібні операторам потужностей (об'єктів), що здійснюють в Україні діяльність з виробництва та обігу харчових продуктів, експлуатаційні дозволи - з цього питання дискутували учасники засідання обласної координаційної ради з питань розвитку підприємництва, яка відбулася в облдержадміністрації.

Начальник управління адміністративних послуг Головного управління Держсанепідслужби у Запорізькій області Ольга Петрівна Гаврікова повідомила, що за 9 місяців поточного року службою видано 100 експлуатаційних дозволів.

Посадовець нагадала підприємцям про порядок надання дозволу та наголосила на тому, що такий документ є однією з гарантій безпеки споживачів, які купують той чи інший харчовий продукт, повідомило управління у справах преси та інформації облдержадміністрації.

У ході обговорення окремі підприємці відзначили, що на сьогодні особливої необхідності в такому дозволі немає. Навпаки, за словами представників малого та середнього бізнесу, потрібно працювати над скороченням кількості документів дозвільного характеру, які повинні одержувати оператори ринку харчових продуктів. У цьому контексті були озвучені думки про необхідність звернутися до Президента та Кабінету Міністрів України з пропозиціями ліквідувати ці дозволи, на отримання яких підприємці витрачають дуже багато часу.

Директор Департаменту економічного розвитку і торгівлі облдержадміністрації Елла Слепян закликала присутніх не робити завчасних  висновків.

- Скасувати можна все, але до чого ми тоді прийдемо. Належний контроль має бути над усіма процесами, а контроль над харчуванням - тим більше. Це наша з вами безпека. Наразі прошу  надіслати свої пропозиції та побажання: які, на вашу думку, дозвільні документи взагалі мають бути та який перелік документів ви вважаєте за потрібне надавати для отримання конкретного дозволу, - звернулась до підприємців посадовець.

Своє бачення функціонування дозвільної системи у сфері виробництва та обігу харчових продуктів представники малого та середнього бізнесу мають надіслати протягом двох тижнів. На підставі отриманих пропозицій Департаментом буде підготовлено звернення до Президента та Кабінету Міністрів України.

Крім того, за підсумками засідання Головному управління Держсанепідслужби в Запорізькій області рекомендовано продовжити видачу експлуатаційних дозволів відповідно до вимог чинного законодавства.

Виступ начальника управління адміністративних послуг Головного управління Держсанепідслужби у Запорізькій області Ольги Петрівни Гаврікової на засіданні обласної координаційної ради з питань розвитку підприємництва з питання «Про актуальність надання експлуатаційного дозволу операторам потужностей (об’єктів), що здійснюють в Україні діяльність з виробництва та/або обігу харчових продуктів, підконтрольних санітарній службі»:

Эксплуатационное разрешение для мощностей (объектов) по производству, переработке или реализации пищевых продуктов (далее Эксплуатационное разрешение) на сегодняшний день является государственным разрешительным документом.

Порядок и процедура выдачи эксплуатационного разрешения регламентированы следующими Законами Украины: «Про якість та безпеку харчових продуктів та продовольчої сировини» ст. 1, 6, 10, 18, 22-26; «Про перелік документів дозвільного характеру у сфері господарської діяльності», пункт 79; «Про забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення, статті 10, 11, 16, 17, а также постановлением Кабинета Министров Украины от 12.05.2007р. №712 «Про затвердження Порядку видачі експлуатаційного дозволу для потужностей (об’єктів) з виробництва, переробки або реалізації харчових продуктів» и приказом Министерства здравоохранения Украины от 24.01.2008р. № 25 «Про затвердження Порядку ведення реєстру потужностей (об’єктів) та їх операторів».

Эксплуатационное разрешение – документ, свидетельствующий о том, что ассортимент продукции, которая производится, перерабатывается или реализуется субъектом хозяйствования на конкретных мощностях с соблюдением требований нормативных документов (ДСТУ, ТУ), является безопасной для потребителя.

Деятельность по производству, переработке или реализации пищевой продукции не попала в список видов деятельности, которые могут производится путем регистрации «Декларації відповідності матеріально-технічної бази суб'єкта господарювання вимогам законодавства» (Постановление Кабинета Министров Украины от 25 августа 2010г. N 725 «Про затвердження переліку певних дій щодо провадження господарської діяльності або видів господарської діяльності, які не можуть провадитися на підставі подання декларації відповідності матеріально-технічної бази суб'єкта господарювання вимогам законодавства», пп. 4, 5).

В ходе получения Эксплуатационного разрешения специалистами санитарно-эпидемиологической службы производится инспекция производственных мощностей на соответствие требованиям нормативов, общая готовность объекта к эксплуатации в заявленной сфере применения, оценивается состояние производственных и бытовых помещений, технологических линий предприятия, их возможность производить заявленный ассортимент продукции.

Для получения Эксплуатационного разрешения в территориальный разрешительный центр (Центр предоставления административных услуг) субъектом хозяйствования предоставляется достаточно лаконичный пакет документов.

Первый документ - это заверенная копия документа, который подтверждает принятие в эксплуатацию законченного строительством объекта. Именно этот документ является подтверждением того, что производство, переработка или реализация пищевых продуктов будет осуществляться в помещениях, в которых это предусмотрено их целевым назначением.

Вторым документом является перечень (ассортимент) пищевых продуктов, которые производятся, перерабатываются или реализуются, за подписью заявителя. На сегодняшний день этот документ не требует какого-либо согласования. На его основании специалист санэпидслужбы оценивает санитарно-эпидемиологические условия для осуществления определенных операций с пищевыми продуктами в заявленном ассортименте в части наличия и достоточности технологического оборудования, набора и площади производственных и бытовых помещений.

И третье - это протоколы исследований пищевых продуктов согласно заявленного ассортимента. В проведении исследований субъект хозяйствования не ограничен рамками только лабораторий санэпидслужбы. Он может обратиться в любую аккредитованную лабораторию. Исследования пробной партии продукции позволяют установить соответствие показателей безопасности пищевого продукта требованиям нормативного документа, согласно которому она производится.

Эксплуатационное разрешение выдается единожды на объекты, расположенные по конкретному адресу, что дает возможность детально изучить производственную мощность и оценить возможные риски при производстве.

Законом Украины «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо харчових продуктів» от 22.07.2014 № 1602-VII были внесены изменения в Закон України «Про якість та безпеку харчових продуктів». Новой редакцией (а именно статьей 23 Закона Украины «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів»), предусмотрено наличие Эксплуатационного разрешения у оператора рынка, осуществляющего деятельность, связанную с производством и/или хранением пищевой продукции животного происхождения.

Таким образом, законодательство, логика и элементарные соображения безопасности не позволяют в современных услових хозяйствования усомниться в актуальности Эксплуатационного разрешения, которое предупреждает производство, переработку или реализацию опасной для потребителя пищевой продукции.

31/10/2014 15:07


Архів по роках: 2007 | 2008 | 2009 | 2010 | 2011 | 2012 | 2013 | 2014 | 2015 | 2016 | 2017

Прес-службаІсторіяЛабораторний центрДокументиНаукові матеріалиПублічна інформація
Copyright © iC