Державна установа "Запорізький обласний лабораторний центр
Міністерства охорони здоров'я України"

Приймальня /061/ 283-17-00, e-mail: zpoblses@ukr.net. «Гаряча лінія»: 707-62-27.
«Гаряча лінія - Анти грип»: /061/ 283-17-07; 283-17-29

Вхід для користувачів

Швидкі посилання


Урядова «гаряча лінія» 0-800-507-309

ZOKC

 

Куріння кальяну не менш шкідливе, ніж тютюну (09/02/2015)

За участі членів Коаліції за вільну від тютюнового диму Україну в Черкасах відбулася прес-конференція, присвячена проблемі пасивного куріння у приміщеннях робочих місць, зокрема у закладах ресторанного господарства. Учасники прес-конференції, серед яких був і головний лікар Київського міського центру здоров’я Отто Стойка, вкотре наголосили на масштабах проблем, пов’язаних із курінням.

Спікери зауважили, що особливу небезпеку становить куріння кальянів, шкідливий плив яких часто недооцінюється. Дим кальянів, як і інших тютюнових виробів, містить токсиканти, що викликають рак легень та інші види раку, серцево-судинні, респіраторні й інші захворювання. При горінні вугілля в кальяні утворюється не тільки чадний газ, але і багато канцерогенів, наприклад, бенз(а)пірен і полі-ароматичні вуглеводні, а також важкі метали, такі як свинець, кобальт та нікель, що призводить до концентрацій цих шкідливих речовин у повітрі. Крім того, курці кальяну й люди, які їх оточують, вимушені вдихати не тільки продукти згорання тютюнової суміші, але і продукти згорання вугілля, у першу чергу, чадний газ.

За словами Отто Стойки, проблема в тому, що кальян в закладах не дезінфікується, і небезпечні речовини від нього, які людина вдихає, не відчуваються ні на смак, ні на запах. Продукти згорання тютюну і вугілля є безумовно небезпечними – від них організм недоотримує кисню і людина повільно сама себе задушує. «Війна на сході за 10 місяців забрала 5 тисяч мешканців, в той час тютюн за рік забрав 100 тисяч, в тому числі і тих, які пасивно змушені вдихати дим, лише тому, що хтось безкарно порушує закон», - зазначив він.

За даними ВООЗ, тютюновий дим містить більше 4000 хімічних речовин, з яких не менш 250 є шкідливими, а більше 50 – канцерогенними (для прикладу, ДДТ, ацетон, аміак, кадмій, миш’як). Пасивне куріння, на яке можуть наражатися працівники закладів громадського харчування, є причиною бронхітів, пневмонії, приступів астми, інфекцій середнього вуха, синдрому раптової смерті немовлят, серцево-судинних та неврологічних ускладнень тощо.

Важливо знати, що куріння та інші способи вживання тютюну у світі щорічно призводить до 22 % випадків смертей від раку. Проте таку кількість смертей можна попередити, якщо виконувати положення Рамкової конвенції ВООЗ із боротьби проти тютюну. Зокрема, до 40 % випадків захворювання раком цілком можливо запобігти, уникаючи контакту з відомими канцерогенами, які містяться в тютюновому димі.

Нагадаємо, 16 грудня 2012 року Україна приєдналась до кола цивілізованих країн, де заборонено курити у всіх робочих приміщеннях, включно із кафе, барами та ресторанами. Цим самим було зменшено ризик більш ніж 90 тисяч українських працівників громадського харчування та ресторанної галузі захворіти на респіраторне захворювання, астму, бронхіт чи онкологічну хворобу, звільнивши їхні робочі місця від тютюнового диму.

За результатами всеукраїнського моніторингу, на сьогодні 89% відвіданих кафе, барів та ресторанів є вільними від тютюнового диму і повністю дотримуються законодавства. На фоні тотальної заборони державним контролюючим органам здійснювати перевірки на звернення споживачів у випадку порушення їх прав, такий результат є позитивним.

Прес-служба МОЗ України

09/02/2015


Архів по роках: 2007 | 2008 | 2009 | 2010 | 2011 | 2012 | 2013 | 2014 | 2015 | 2016 | 2017 | 2018

Прес-службаІсторіяЛабораторний центрДокументиЩо необхідно знатиНаукові матеріалиПублічна інформація
Copyright © iC