Державна установа "Запорізький обласний лабораторний центр
Міністерства охорони здоров'я України"

Приймальня /061/ 283-17-00, e-mail: zpoblses@ukr.net. «Гаряча лінія»: 707-62-27.
«Гаряча лінія - Анти грип»: /061/ 283-17-07; 283-17-29

Вхід для користувачів

Швидкі посилання


Урядова «гаряча лінія» 0-800-507-309

ZOKC

 

Від ферми до тарілки - зроби харчові продукти безпечними (07/04/2015 12:55)

7 квітня 2015 року в Запорізькій області відзначається Всесвітній день здоров’я, який проходить під девізом - «Від ферми до тарілки – зроби харчові продукти безпечними». З цієї нагоди у прес-центрі Головного управління Держсанепідслужби у Запорізькій області проведено засідання за круглим столом, в якому взяли участь: Черкасова Вікторія Вікторівна - начальник управління організації державного санітарно-епідеміологічного нагляду Головного управління Держсанепідслужби у Запорізькій області, Дойнов Дмитро Опанасович - начальник Головного управління ветеринарної медицини в Запорізькій області, Іванова Ірина Борисівна - головний позаштатний спеціаліст Департаменту охорони здоров’я Запорізької облдержадміністрації, заступник головного лікаря КУ «Запорізька обласна клінічна лікарня», Стадніченко Олександр Вікторович - в. о. головного лікаря КУ «Запорізький обласний Центр здоров’я».

Як зазначили виступаючі, виробництво і продаж якісної та безпечної харчової продукції з максимально збереженими незамінними харчовими речовинами - це проблема не тільки споживча, а й економічна, соціальна та політична. У зв'язку з цим гостро постають проблеми, пов'язані з підвищенням відповідальності за ефективність та об'єктивність контролю якості сировини, дотримання правил ведення технологічних процесів переробки, пакування, зберігання сировини, нормативів зберігання і реалізації готових продуктів.

Основою всіх життєвих процесів організму людини є постійний обмін речовин між організмом та навколишнім середовищем. Із довкілля людина споживає кисень, воду і харчові продукти. Роль їжі полягає в поповненні енергії та тканинних елементів, необхідних для росту, розвитку і функціонування організму, забезпечення обмінних процесів, нормального стану здоров'я і працездатності.

Безпеку харчових продуктів і продовольчої сировини відносять до основних факторів, що визначають здоров'я населення України та збереження його генофонду. Понад 70% усіх забруднювачів надходить в організм людини з продуктами харчування. Стан справ з безпекою продовольства в Україні, особливо в останні роки, погіршився в зв'язку з демонополізацією харчової промисловості, ослабленням контролю за виробництвом і реалізацією продуктів харчування. Це викликає серйозну тривогу. Результати контролю якості продуктів харчування свідчать про високі рівні забруднення продуктів токсичними хімічними сполуками, біологічними агентами і мікроорганізмами. У цілому по Україні від 12 до 15% молочної продукції, риби та рибної кулінарії, від 7 до 12% м'ясопродуктів не відповідають вимогам стандартів за бактеріологічними показниками. Від 1,5 до 10% проб харчових продуктів містять важкі метали, у тому числі ртуть, свинець, кадмій, мідь, цинк, з них від 2,5 до 5% у концентраціях, що перевищують гранично припустимі.

Останнім часом загострилася проблема забруднення продовольства токсинами, що мають імунодепресивну дію та здатні викликати злоякісні утворення. Зросло забруднення плодоовочевої продукції переробних підприємств у результаті використання некондиційної сировини.

Використання антибіотиків, як харчових добавок, їхнє застосування у ветеринарній практиці приводять до того, що вони виявляються в 15-26% продукції тваринництва і птахівництва. Нераціональне використання в сільському господарстві добрив веде до надлишкового нагромадження нітратів і важких металів у рослинницькій продукції. У результаті упорядкування використання хімічних засобів захисту рослин, скорочення обсягів хімізації намітилася динаміка зменшення вмісту залишкових кількостей пестицидів у продуктах харчування. Водночас викликають тривогу факти виявлення в окремих видах продовольства, у тому числі дитячого харчування, одночасно декількох пестицидів.

Розпочавши інтегрування економіки в міжнародну економічну систему, Україна відкрила свої ринки для імпортних товарів. В умовах конкуренції різні виробники намагаються отримати максимум грошей за свій товар у будь-який спосіб: як шляхом поліпшення якості продукту, так і шляхом обдурювання споживачів та виготовлення і продажу недоброякісних і дуже часто фальсифікованих товарів. Тому питання забезпечення якості та безпеки товарів народного споживання, як основного фактору підвищення потенціалу здоров'я нації, є на сьогодні надзвичайно актуальним.

Неякісні харчові продукти, які споживає людина, важкий стан природних екосистем завжди ведуть до негативних змін у здоров’ї, самопочутті кожного з нас та пов’язані зі смертю приблизно 2 мільйона осіб у світі щорічно, головним чином дітей. Сучасні масштаби екологічних змін створили реальну загрозу життю та здоров'ю громадян України, її національній безпеці. Погіршення стану навколишнього середовища через викиди промислових підприємств, транспорту, комунальних господарств призводить до забруднення питної води, повітря, ґрунтів, не може не впливати, насамперед, на якість продуктів харчування та інших товарів народного споживання.

У публікації ВООЗ "П'ять найважливіших принципів безпечного харчування" дається практичне керівництво для продавців і споживачів щодо обробки та підготовки продуктів харчування:

1. зберігати продукти в чистоті;

2. відокремлювати сирі продукти від продуктів, які зазнали термічної обробки;

3. піддавати продукти ретельній термічній обробці;

4. термічна обробка має проводитись при відповідній температурі;

5. користуватися безпечною водою та безпечними сирими продуктами.

Всесвітній день здоров’я 2015 року звертає увагу та закликає урядовців, фермерів, виробників, працівників торгівлі та громадського харчування, медпрацівників, а також, споживачів на важливість безпечності харчових продуктів та на їхнє місце у забезпеченні ситуації, коли кожен з нас буде упевнений, що продукти, які лежать на тарілці, безпечні для споживання.

Безпека харчових продуктів - це спільна відповідальність. Безпека повинна бути забезпечена на всьому ланцюгу виробництва харчових продуктів, починаючи від фермерів і виробників та закінчуючи продавцями і споживачами – такий основний лейтмотив усіх виступів на засіданні круглого столу у прес-центрі Головного управління Держсанепідслужби у Запорізькій області.

Сектор доступу до публічної інформації та зв’язків з громадськістю Головного управління Держсанепідслужби у Запорізькій області

07/04/2015 12:55


Архів по роках: 2007 | 2008 | 2009 | 2010 | 2011 | 2012 | 2013 | 2014 | 2015 | 2016 | 2017

Прес-службаІсторіяЛабораторний центрДокументиНаукові матеріалиПублічна інформація
Copyright © iC