Державна установа "Запорізький обласний лабораторний центр
Міністерства охорони здоров'я України"

Приймальня /061/ 283-17-00, e-mail: zpoblses@ukr.net. «Гаряча лінія»: 707-62-27.
«Гаряча лінія - Анти грип»: /061/ 283-17-07; 283-17-29

Вхід для користувачів

Швидкі посилання


Урядова «гаряча лінія» 0-800-507-309

ZOKC

 

Захворюваність на ГКІ в Запорізькій області за 03.04 - 09.04.2015 року (14/04/2015)

Захворюваність на ГКІ: на 15-му тижні показник захворюваності на ГКІ на 38,8 % нижче за багаторічний максимальний рівень.

Згідно з даними епідеміологічного обстеження вогнищ ГКІ на частку харчового шляху передачі припадає 93,3 %. Серед причин захворювань ГКІ найбільша питома вага припадає на молоко, молочну продукцію – 29,7 %; м'ясну продукцію – 26,1 %; рибну – 10,8 %. За місцем придбання: питома вага харчових продуктів, придбаних на стихійних ринках – 22,5%, узаконених ринках склала 18,9%.

У 58,6 % випадків ГКІ пов'язані з продуктами харчування, які вживалися з порушенням правил зберігання та приготування в домашніх умовах.

Звертаємо вашу увагу, що дотримання декількох простих правил допоможе вам уникнути гострих кишкових інфекцій:

- дотримання правил гігієни (перед тим, як почати приготування їжі, завжди ретельно мийте з милом руки. Також пильно стежте за чистотою столових приладів та посуду, в якому готуєте їжу);

- завжди звертайте увагу на терміни реалізації продукції;

- не купуйте продукти, якщо є сумніви в дотриманні правил їх зберігання;

- ніколи не купуйте продукцію, якщо у приміщенні, де вона виготовляється (намет, ларьок, кіоск) немає проточної води та не створені умови для миття рук;

- ні в якому разі не можна вживати в їжу м’ясні та молочні продукти, якщо вони знаходилися при кімнатній температурі більше двох годин. Навіть, якщо смак та зовнішній вигляд продуктів не змінено, вони можуть бути зіпсованими та становити загрозу для здоров'я людини;

- пийте тільки кип'ячену або бутильовану воду, для миття посуду використовуйте тільки безпечну в епідемічному відношенні воду;

- не їжте та не давайте їсти дітям немиті фрукти, овочі, бо на них із землі, із брудних рук потрапляють збудники гострих кишкових інфекцій;

- кип'ятіть 3-5 хвилин, а не просто доводьте до кипіння молоко, придбане на ринку; з сиру, сметани готуйте страви, які піддаються тепловій обробці, купуючи їх особливо в жарку пору року, ви купуєте свідомо «небезпечний» продукт.

Черненко Світлана Валентинівна,

начальник епідеміологічного відділу управління організації держсанепіднагляду Головного управління Держсанепідслужби у Запорізькій області

14/04/2015


Архів по роках: 2007 | 2008 | 2009 | 2010 | 2011 | 2012 | 2013 | 2014 | 2015 | 2016 | 2017

Прес-службаІсторіяЛабораторний центрДокументиНаукові матеріалиПублічна інформація
Copyright © iC