Державна установа "Запорізький обласний лабораторний центр
Міністерства охорони здоров'я України"

Приймальня /061/ 283-17-00, e-mail: zpoblses@ukr.net. «Гаряча лінія»: 707-62-27.
«Гаряча лінія - Анти грип»: /061/ 283-17-07; 283-17-29

Вхід для користувачів

Швидкі посилання


Урядова «гаряча лінія» 0-800-507-309

ZOKC

 

Проблемні питання проведення літнього оздоровчого сезону та як зберегти здоров’я у курортний сезон (08/05/2015)

Проблемні  питання організації та проведення літнього оздоровчого сезону не втрачають своєї актуальності і на 2015 рік. Сьогодні Держсанепідслужбу Запорізької області, як і в минулі роки, турбують деякі питання щодо забезпечення відпочиваючих та місцевих жителів оздоровчих зон достатньою кількістю доброякісної питної води, харчовими продуктами, а також організації місцевими органами влади відповідних санітарно-гігієнічних умов для організованих та неорганізованих відпочиваючих.

На жаль, продовжують залишатися невирішеними питання щодо централізованого інженерного облаштування оздоровчих зон (відсутність централізованих систем водопостачання та каналізації) на узбережжі Азовського моря, де розташовано понад 400 закладів відпочинку, що створює протягом літнього сезону дуже напружено-небезпечну епідеміологічну ситуацію.

При цьому необхідно зазначити, що епідемічна ситуація у світі з інфекцій, що мають міжнародне значення, залишається неблагополучною та обумовлює високий ризик занесення їх на територію України та Запорізької області. Якщо ж врахувати те, що в розпал літнього оздоровчого сезону тільки у смт. Кирилівка Якимівського району одночасно перебуває до 100 тисяч організованих та неорганізованих відпочиваючих, то відповідно і ризик виникнення гострих інфекційних спалахів збільшується в рази.

Занепокоєння Держсанепідслужби Запорізької області викликає те, що більшість оздоровчих закладів, розташованих на узбережжі Азовського моря, забезпечуються привізною питною водою, якість якої, особливо в літній період, гарантувати проблематично.

Ця проблема є дуже актуальною, особливо для Кирилівської оздоровчої зони, яка за обсягами привізної води посідає перше місце в Україні.

Негативно впливає на забезпечення Кирилівської оздоровчої зони необхідною кількістю питної води щорічне збільшення об’єктів громадського харчування, торгівлі, реконструкції та удосконалення внутрішніх систем водопостачання об’єктів оздоровчих закладів (спальні корпуси, харчоблоки, тощо), будівництво великої кількості приватних та так званих «житлових будинків», які у подальшому використовуються як бази відпочинку. Проте потужності водопровідних споруд залишаються незмінними, що з кожним роком все більше поглиблює дефіцит питної води. У зв’язку з підвищенням тарифів на енергоносії в рази зростуть і ціни на підвіз питної води.

Стрімко зростаючий дефіцит та високі ціни на привізну воду спонукають деяких власників оздоровчих закладів та їх уповноважених керівників використовувати для питних потреб воду із випадкових небезпечних в епідемічному плані джерел водопостачання.

Також, у значній мірі на епідемічну ситуацію у приморських районах впливає стихійна торгівля продуктами харчування, які швидко псуються та які реалізуються в місцях масового скупчення відпочиваючих в точках продажу, що навіть мінімально не облаштовані відповідно до санітарних норм і правил.

Недієвий контроль з боку органів влади приморських районів щодо заборони торгівлі в неустановлених місцях спонукає відпочиваючих до вживання продуктів, які вони купляють на стихійних ринках, а це призводить до виникнення і розповсюдження кишкових інфекцій. Так, в середньому в Запорізькій області (щорічно) до 10% відпочиваючих пов’язують своє захворювання із вживанням продукції, що швидко псується (морепродукти, салати, тістечка, тощо), які були придбані не тільки на стихійних ринках, але і на береговій міграційній торгівлі з рук приватних осіб, які виготовлюють ці харчі в антисанітарних умовах.

Враховуючи таку ситуацію, звертаємось до керівників-власників та директорів оздоровчих закладів для дорослих та дітей суворо дотримуватися положень санітарного законодавства щодо забезпечення відпочиваючих доброякісною питною водою та харчовими продуктами.

Хочемо нагадати одне прислів’я: скупий платить двічі. У статті 9 Закону України «Про захист населення від інфекційних хвороб» зазначено, що у разі, якщо спалах інфекційної хвороби виник з вини встановленої особи, локалізація та ліквідація спалаху інфекційної хвороби може бути відшкодовано за рахунок винної особи, а це дуже значні грошові витрати.

Щоб не створювати собі загрози для свого здоров’я, застерігаємо та закликаємо відпочиваючих не харчуватися стравами, що виготовлені приватними особами в антисанітарних умовах за відсутності проточної гарячої та холодної води, відповідного теплового, холодового режиму та додержання правил особистої гігієни при їх виготовленні.

Також звертаємо увагу на те, що особи, які реалізують продукти харчування з багажників автомобілів, ящиків, корзин, тощо грубо порушують чинне санітарне законодавство.

Колеров Олег Іванович,

завідувач відділення організації санітарно-гігієнічних досліджень Державної установи «Запорізький обласний лабораторний Центр Держсанепідслужби України»

Богдановський Віктор Володимирович,

лікар з комунальної гігієни Державної установи «Запорізький обласний лабораторний Центр Держсанепідслужби України», Заслужений лікар України

08/05/2015


Архів по роках: 2007 | 2008 | 2009 | 2010 | 2011 | 2012 | 2013 | 2014 | 2015 | 2016 | 2017

Прес-службаІсторіяЛабораторний центрДокументиНаукові матеріалиПублічна інформація
Copyright © iC