Державна установа "Запорізький обласний лабораторний центр
Міністерства охорони здоров'я України"

Приймальня /061/ 283-17-00, e-mail: zpoblses@ukr.net. «Гаряча лінія»: 707-62-27.
«Гаряча лінія - Анти грип»: /061/ 283-17-07; 283-17-29

Вхід для користувачів

Швидкі посилання


Урядова «гаряча лінія» 0-800-507-309

ZOKC

 

Захворюваність на ГКІ в Запорізькій області за 01.05 - 08.05.2015 року (12/05/2015 14:07)

Захворюваність на ГКІ: на 19-му тижні показник захворюваності на ГКІ на 19,4 % нижче за багаторічний максимальний рівень.

Згідно з даними епідеміологічного обстеження вогнищ ГКІ на частку харчового шляху передачі припадає 97,0 %.

Серед причин захворювань ГКІ найбільша питома вага припадає м'ясну продукцію – 27,6 %; на молоко, молочну продукцію – 26,3 %.

Травень та літо - хороша пора, з достатком свіжих овочів та фруктів, спекотною погодою. Але водночас загальновідомо, що спекотна погода значно збільшує ризик зараження кишковими інфекціями, оскільки тепло сприяє розмноженню бактерій. Серед причин захворювань ГКІ, на третьому місці сьогодні знаходяться овочі та фрукти – 10,4 %.

В овочах і фруктах крім вітамінів можуть міститися небезпечні для людини інфекції, нітрати, хімікати та паразити. Дотримуючись простих правил вживання овочів і фруктів, будете отримувати тільки насолоду та здоров'я.

Отже,

- рекомендуємо звертати увагу на походження овочів, а також на те, в яких умовах вони зберігаються та продаються;

- не купуйте зіпсовані фрукти. Їх солодка м'якоть - відмінне середовище для розмноження дизентерійної палички, сальмонели та інших збудників кишкових інфекцій;

- не пробуйте на ринку немиті ягоди, фрукти та овочі;

- не вживайте їх немитими та не давайте їсти дітям навіть з власної садової ділянки. Із землі та із брудних рук на них потрапляють збудники кишкових інфекцій, які можуть викликати харчове отруєння. І, крім того, з'їдаючи немиті ягоди «з куща», є ризик заразитися паразитами;

- овочі та фрукти, в тому числі цитрусові і банани, вживати тільки після миття їх чистою водою та ошпарювання окропом;

- уникайте прямого контакту між різними харчовими продуктами при розміщенні їх у вашій сумці після покупки. Не носіть разом з овочами та сирим м'ясом НЕ загорнутими хліб, сир та інші продукти, які не піддають тепловій обробці. Розподіляйте продукти при покупці в окремі пакети;

- повернувшись додому з ринку, вимийте руки до того, як почнете розкладати продукти в холодильнику;

- розміщуючи продукти в холодильнику, уникайте зіткнення готової та сирої продукції.

За місцем придбання: питома вага харчових продуктів, придбаних на стихійних ринках – 14,7%, на узаконених ринках склала 20,5%.

У 64,4 % випадки ГКІ пов'язані з продуктами харчування, які вживалися з порушенням правил зберігання та приготування в домашніх умовах.

Черненко Світлана Валентинівна,

начальник епідеміологічного відділу управління організації держсанепіднагляду Головного управління Держсанепідслужби у Запорізькій області

12/05/2015 14:07


Архів по роках: 2007 | 2008 | 2009 | 2010 | 2011 | 2012 | 2013 | 2014 | 2015 | 2016 | 2017

Прес-службаІсторіяЛабораторний центрДокументиНаукові матеріалиПублічна інформація
Copyright © iC