Державна установа "Запорізький обласний лабораторний центр
Міністерства охорони здоров'я України"

Приймальня /061/ 283-17-00, e-mail: zpoblses@ukr.net. «Гаряча лінія»: 707-62-27.
«Гаряча лінія - Анти грип»: /061/ 283-17-07; 283-17-29

Вхід для користувачів

Швидкі посилання


Урядова «гаряча лінія» 0-800-507-309

ZOKC

 

Обережно: нітрати! (25/05/2015)

Сьогодні у місті Запоріжжі контроль за вмістом нітратів плодоовочевої продукції здійснюється у ветеринарно-санітарних лабораторіях продовольчих ринків. У першому півріччі 2015 року вже відібрано понад 3500 проб, при цьому виявлено відхилення у 36 пробах (що складає 1%). Не допущено до реалізації 1 тонну 620 кілограмів плодоовочевої продукції.

Здоров’я населення та збереження генофонду в значній мірі визначається безпекою продовольчої сировини та харчових продуктів.

Особливу небезпеку серед речовин, що забруднюють продукти харчування, являють собою традиційні забруднюючі речовини - нітрати.

Для того, щоб звести до мінімуму потрапляння в організм небезпечних для здоров’я доз нітратів, необхідно знати, у яких продуктах харчування, вирощених на городі, присадибній ділянці, у саду в найбільшій мірі накопичуються ці речовини, які умови сприяють їхньому нагромадженню, що необхідно робити, щоб знизити кількість нітратів у продуктах.

Залежно від режимів та видів технологічної переробки змінюється і рівень вмісту нітратного азоту в кінцевому продукті. Як правило, кількість нітратів у продукті в процесі переробки знижується, але при цьому слід дотримуватись режимів переробки. Попередня підготовка продукції (очищення, мийка, сушіння) знижує кількість нітратів у продуктах харчування на 3 – 25%).

Отже, в домашніх умовах можна використовувати наступні методи зниження вмісту нітратів:

1. При зберіганні у сухих, провітрюваних сховищах рівень нітратів у свіжих овочах знижується. У солоних та маринованих овочах він знижується за рахунок переходу у розчин.

2. Кулінарна обробка. Більш ефективне відварювання, що витягує до 85% нітратів з овочів, відвар необхідно зливати гарячим, тому що при остиганні частина нітратів повертається з відвару в коренеплід.

3. Під час купівлі овочів майте на увазі, що мінімальний вміст нітратів частіше буває в овочах середнього розміру.

Застережуємо: не купуйте овочі та фрукти у місцях стихійної торгівлі, де відсутній ветеринарно-санітарний контроль! Бережіть себе, своїх дітей та родичів!

Ананьєва Олена Леонідівна,

начальник санітарно-гігієнічного відділу Запорізького міського управління Держсанепідслужби у Запорізькій області 

25/05/2015


Архів по роках: 2007 | 2008 | 2009 | 2010 | 2011 | 2012 | 2013 | 2014 | 2015 | 2016 | 2017

Прес-службаІсторіяЛабораторний центрДокументиНаукові матеріалиПублічна інформація
Copyright © iC