Державна установа "Запорізький обласний лабораторний центр
Міністерства охорони здоров'я України"

Приймальня /061/ 283-17-00, e-mail: zpoblses@ukr.net. «Гаряча лінія»: 707-62-27.
«Гаряча лінія - Анти грип»: /061/ 283-17-07; 283-17-29

Вхід для користувачів

Швидкі посилання


Урядова «гаряча лінія» 0-800-507-309

ZOKC

 

Обережно – ботулізм!!! (03/06/2015 13:55)

Ботулізм - небезпечне токсико-інфекційне захворювання, яке протікає з ураженням нервової системи, що викликається паличкою ботулізму Clostridium botulinum

Захворювання виникає в результаті попадання в організм продуктів харчування, води або аерозолів, заражених ботулотоксином - речовиною, яка виробляє паличка ботулізму. Інфекція потрапляє в організм через слизові оболонки дихальних шляхів, шлунково-кишковий тракт, пошкоджену шкіру та легені. Ботулізм може проявлятися у вигляді одиничних отруєнь або у вигляді отруєнь цілих груп людей. В даний час найчастіше зустрічаються випадки захворювання, пов'язані з вживанням солоної риби (таранки) та консервів домашнього приготування. Без використання сучасних методів лікування ботулізму летальний результат становить до 30-60 %. Смерть настає внаслідок паралічу дихальної мускулатури і дихальної недостатності. Імунітет після перенесеного захворювання не розвивається, тобто людина може захворіти повторно.

Збудник ботулізму дуже поширений в природі і тривалий час може бути присутнім у ґрунті. Джерелами збудника інфекції є теплокровні тварини (найчастіше сільськогосподарські тварини), деякі прісноводні риби, ракоподібні, а також сама людина, з екскрементами якого паличка ботулізму виділяється в навколишнє середовище. Спори здатні тривалий час зберігатися в ґрунті, воді або мулі. Потрапивши з ґрунту або води на харчові продукти, наприклад овочі, зерно, м'ясо, збудник в умовах відсутності кисню починає активно розмножуватися.

Найчастіше розмноження відбувається в консервованих продуктах (так як відсутній кисень), при цьому виділяється токсин (ботулотоксин), що є сильною отрутою й не руйнується шлунковим соком. Ботулотоксин в звичайних умовах навколишнього середовища зберігається до одного року, а в консервованих продуктах - протягом декількох років. Він стійкий у кислому середовищі, витримує великі концентрації кухонної солі й не руйнується в присутності спецій. Відомо сім типів збудників ботулізму. В Україні і Росії переважно зустрічаються типи А, В, Е. Спалахи ботулізму частіше всього викликаються збудниками типу А. Як правило, ботулотоксин накопичується в консервах, солоної риби, ковбаси і шинки, грибах і в інших подібних продуктах, приготованих з порушенням технології, особливо в домашніх умовах.

Крім харчового ботулізму, іноді трапляються поодинокі випадки захворювання у дітей до року, яких годували штучними сумішами, що містять мед. Медики припускають, що спори бактерій заносяться з пилом у нектар, з якого бджоли виробляють мед; потім такий заражений мед потрапляє в дитяче харчування.

 Токсин, потрапляючи в організм, надходить у кров і розноситься по всіх відділах, порушуючи при цьому роботу нервових клітин, що відповідають за передачу збудження до м'язів. При ботулізмі уражаються практично всі черепні м'язи: м'язи очей, гортані, глотки, дихальні м'язи. Виникають бульбарний синдром (порушення мови і ковтання) і паралітичний синдром. Смерть, як правило, настає в результаті гострої дихальної недостатності або від раптової зупинки серця.

Види і форми ботулізму

 Розрізняють чотири категорії ботулізму: харчової, рановий, ботулізм дитячого віку та ботулізм невідомої природи.

 Харчовий ботулізм виникає при вживанні в їжу продуктів харчування, забруднених ботулотоксином. Рановий ботулізм виникає у разі забруднення відкритих ран на тілі людини ґрунтом, що містить паличку ботулізму. При цьому у рані створюються оптимальні умови для проростання спор, які потрапили з ґрунту, і подальшого утворення токсин. В останні десятиліття зросло число захворювань ранньою формою ботулізму серед наркоманів, що вживають героїн, в якому містилися спори бактерій.

Ботулізм дитячого віку зустрічається у грудних дітей віком до 6 місяців. Спори збудника інфекції потрапляють в організм дитини через шлунково-кишковий тракт. Найчастіше джерелом хвороби стає заражений ґрунт, домашній пил, іноді мед. У групі ризику знаходяться діти на штучному вигодовуванні і проживають у несприятливих санітарних умовах. Ботулізм невідомої природи діагностується у випадку, коли не вдається встановити зв'язок виникнення хвороби з вживанням будь-якого харчового продукту.

За ступенем тяжкості ботулізм може протікати в легкій, середньотяжкій та тяжкій формах. Легка форма захворювання характеризується ураженням окорухових м'язів. При середньотяжкій формі ботулізму крім окорухових м'язів уражаються м'язи глотки і гортані. Важка форма хвороби протікає з легенево-дихальної недостатністю і сильними бульбарними порушеннями (розлади ковтання, жування, мови).

Профілактика

Найбільш небезпечні продукти домашнього приготування в герметично закритій тарі, так як в домашніх умовах неможливо домогтися повного знищення збудників ботулізму. У зв'язку з цим, в цілях профілактики перед вживанням таких консервів необхідно прогрівати розкриті банки при 100° протягом півгодини (в киплячій воді) - це призведе до руйнування ботулотоксину. Особливо це стосується консервованих грибів, так як повністю відмити їх від найдрібніших частинок ґрунту, в яких, можливо, містяться спори ботулізму, практично не можливо. Продукти, що не підлягають термообробці, але також представляють собою сприятливе місце для розвитку токсину (солона і копчена риба, ковбаса), повинні зберігатися при температурі не більше 8-10°.

Не можна вживати в їжу консерви (м'ясні та овочеві), куплені в магазинах, якщо кришка банки хоч трохи надута. Такі надуті банки («бомбажні») підлягають утилізації.

Державна санітарно-епідеміологічна служба України

03/06/2015 13:55


Архів по роках: 2007 | 2008 | 2009 | 2010 | 2011 | 2012 | 2013 | 2014 | 2015 | 2016 | 2017

Прес-службаІсторіяЛабораторний центрДокументиНаукові матеріалиПублічна інформація
Copyright © iC