Державна установа "Запорізький обласний лабораторний центр
Міністерства охорони здоров'я України"

Приймальня /061/ 283-17-00, e-mail: zpoblses@ukr.net. «Гаряча лінія»: 707-62-27.
«Гаряча лінія - Анти грип»: /061/ 283-17-07; 283-17-29

Вхід для користувачів

Швидкі посилання


Урядова «гаряча лінія» 0-800-507-309

ZOKC

 

Що таке ботулізм і як захистити себе і своїх близьких від цього захворювання? (05/06/2015 13:23)

Сьогодні, 05 червня 2015 року, у прес-центрі Головного управління Держсанепідслужби у Запорізькій області проведено прес-конференцію на тему щодо захворюваності на ботулізм у Запорізькій області.

У прес-конференції взяли участь: Мащак Олександр Іванович – в. о. заступника начальника Головного управління Держсанепідслужби у Запорізькій області, в. о. заступника головного державного санітарного лікаря Запорізької області; Лень Ольга Іванівна – головний спеціаліст відділу охорони материнства і дитинства управління реформ і розвитку медичної допомоги Департаменту охорони здоров’я Запорізької облдержадміністрації; Іванова Ірина Борисівна – головний позаштатний інфекціоніст Департаменту охорони здоров'я Запорізької облдержадміністрації, заступник головного лікаря КУ «Запорізька обласна інфекційна клінічна лікарня»; Стадніченко Олександр Вікторович – в. о. головного лікаря КУ «Запорізький обласний Центр здоров’я».

Державна санітарно-епідеміологічна служба застерігає, що в Запорізькій області збільшилася кількість захворювання на ботулізм.

Ботулізм - гостре важке інфекційно-токсичне захворювання, яке виникає в результаті вживання в їжу продуктів, що містять мікробний токсин ботулінум.

Мікроб ботулізму - анаеробна спороутворююча паличка, місцем існування якої є ґрунт і кишечник деяких тварин, риб і птахів. Мікроби ботулізму у вигляді спор виявляються часто на поверхні сільськогосподарських продуктів – овочів і навіть фруктів. Бацили ботулізму за сприятливих (анаеробних) умовах виробляють речовину - токсин, який за силою своєї дії на організм людини і тварин є найсильнішою отрутою.

Коли проникнення повітря в товщу харчових продуктів обмежено або зовсім неможливо, бацили ботулізму розмножуються і утворюють в них токсини. Такими продуктами є, головним чином, консерви в банках (м'ясні, рибні, овочеві, фруктові, з грибів), великі шматки (окости) свинини, ковбаси, шинки, риби в'яленої, солоної, маринованої, копченої. При цьому продукти, заражені ботулінічною бацилою, за зовнішнім виглядом і смаковими властивостями часто не відрізняються від нормальних, тому й не є підозрілими щодо їхньої якості.

Однак, іноді продукти за зовнішнім виглядом можуть змінюватися в значній мірі. Консерви м'ясні і рибні, наприклад, можуть набувати різкого запаху згірклого масла; свиняче м'ясо набуває сіруватого кольору та пастоподібну консистенцію, бляшані банки, в яких знаходиться продукт, іноді настільки деформуються, що денце чи кришка, або одночасно і денце, і кришка, видуваються та при натисканні не приходять до первісного стану. Такі банки називаються бомбажні.

В Україні випадки ботулізму пов'язані, як правило, з вживанням продуктів домашнього приготування, а саме:

1-е місце - домашні консервовані (мариновані) гриби (30% випадків);

2-е місце - риба домашнього посолу і риба в'ялена (28%);

3-е місце - консервовані овочі та фрукти (20%);

4-е місце - окіст, сало (10,8%);

5-е місце - м'ясні консерви в банках (10,2%).

Основною властивістю ботулотоксину є висока стійкість до дії ферментів, що знаходяться в шлунковому соку, до низьких температур, до консервантів. В той же час, токсин нестійкий до високих температур (кип'ятіння, стерилізації).

Захворювання ботулізмом виникає в середньому через добу після вживання зараженої їжі, але іноді інкубаційний період може скорочуватися до 2-х годин або подовжується до 10 діб. Клінічно захворювання починається із загальної слабкості, головного болю, запаморочення, виникає почуття тривоги, а потім проявляються очні симптоми: двоїння предметів, ослаблення чіткості (предмети бачаться в тумані, сітка перед очима). Внаслідок паралічу м'язів гортані, глотки і язика хворі втрачають голос, ковтання стає важким або зовсім неможливим. Головним, що вражає токсин ботулізму є нервова система. Розвивається неврологічна симптоматика. У важких формах захворювання головним симптомом є розлад дихання, параліч діафрагми, в результаті чого настає смерть.

Лікування: тільки негайна госпіталізація хворого в стаціонар, введення протиботулінічної сироватки.

Люди, що перенесли захворювання, одужують повільно, деякі навіть місяцями. Спостерігаються серйозні ускладнення.

Для ботулізму нехарактерна суворо виражена сезонність, але все ж в літній час виникненню ботулізму сприяє висока температура повітря, разом з тим захворюваність влітку зменшується у зв'язку з обмеженням вживання консервованої їжі. Взимку консерви в харчуванні використовують частіше.

Щоб захистити себе та близьких від захворювання, необхідно дотримуватися простих правил.

- В'ялити, солити, маринувати рибу в домашніх умовах не рекомендується, оскільки важко забезпечити необхідні санітарні умови. Вживаючи таку рибу, ви наражаєте себе на небезпеку захворіти на ботулізм. Не купуйте в'ялену, копчену рибу, окіст, ковбасу, шинку у приватних осіб.

- Для приготування консервів у домашніх умовах треба суворо дотримуватися вказівок, викладених у посібниках щодо стерилізації кожного виду консервів. При цьому треба використовувати тільки свіжі та не ушкоджені продукти, ретельно їх промиваючи. Перед вживанням в їжу консерви (м'ясні, рибні, рослинні) слід прокип’ятити при 100º С протягом 10-20 хвилин. Тільки за цієї умови консерви можна вживати.

- Якщо консерви мають бомбажний вид або після їх відкриття спостерігається зміна запаху, кольору, що вказує на можливе псування, їх ні в якому разі не можна вживати в їжу.

- Лікарі наголошують, щоб забезпечити збереження свого здоров’я та здоров'я своїх близьких та рідних треба бути обережним з консервованими, копченими та в’яленими продуктами домашнього приготування.

- При перших ознаках захворювання необхідно терміново викликати лікаря.

- Не займайтеся самолікуванням!

Сектор доступу до публічної інформації та зв’язків з громадськістю Головного управління Держсанепідслужби у Запорізькій області

05/06/2015 13:23


Архів по роках: 2007 | 2008 | 2009 | 2010 | 2011 | 2012 | 2013 | 2014 | 2015 | 2016 | 2017

Прес-службаІсторіяЛабораторний центрДокументиНаукові матеріалиПублічна інформація
Copyright © iC