Державна установа "Запорізький обласний лабораторний центр
Міністерства охорони здоров'я України"

Приймальня /061/ 283-17-00, e-mail: zpoblses@ukr.net. «Гаряча лінія»: 707-62-27.
«Гаряча лінія - Анти грип»: /061/ 283-17-07; 283-17-29

Вхід для користувачів

Швидкі посилання


Урядова «гаряча лінія» 0-800-507-309

ZOKC

 

Обережно – ботулізм! (16/12/2015)

Стан здоров’я і тривалість життя людини в значній мірі залежить від харчування, від того, що ми їмо, наскільки  продукти безпечні та в якій мірі задовольняють організм в поживних речовинах.

Серед досить поширених  інфекційних захворювань є ботулізм, що виникає в результаті отруєння токсинами бактерій ботулізму і характеризується важким ураженням центральної та вегетативної нервової системи.

Щороку у Запорізькій області реєструються не поодинокі випадки захворюваності на ботулізм серед населення.

У 2015 році в Запорізькій області вже зареєстровано 10 випадків харчових отруєнь, що були викликані збудником ботулізму. При цьому постраждало 11 осіб. Від ураження ботулотоксином (ботулізм) померли 2 особи.

Зараження проходить при вживанні харчових продуктів тваринного і рослинного походження, заражених клостридіями ботулізму. В усіх зареєстрованих випадках зараження було пов’язане із вживанням консервованих харчових продуктів домашнього приготування (печінкові та м’ясні паштети, консервоване сало, консервовані гриби).

Збудник - Clostridium botulinum - широко поширений у природі з постійним місцем існування в ґрунті, утворює спори, надзвичайно стійкі до впливу хімічних і фізичних факторів (витримують кип'ятіння протягом 5 годин і гинуть при 120° С через 30 хвилин). Бактерії містять одну з найсильніших у природі отруту - ботулотоксин.

За всіх оптимальних умов швидкість токсиноутворення є досить значною і становить 12 - 24 год. Тобто, за відносно короткий проміжок часу в харчовому продукті може утворитися один з найбільш сильнодіючих природних токсинів.

У процесі термічної обробки спори не завжди знищуються, а в умовах відсутності або недостатності кисню, вони перетворюються у вегетативні форми, які утворюють токсин, що накопичується в харчовому продукті, а газоподібні продукти життєдіяльності викликають здуття («бомбаж») банок. При цьому органолептичні показники (вигляд, запах, смак) продукту не змінюються.  Зазвичай основною причиною виникнення захворювання у людей є консерви (овочеві, м’ясні) або продукти тривалого зберігання (ковбаси, копченості, солена, в’ялена риба домашнього приготування), неправильно консервовані гриби домашнього приготування.

Особливістю збудника хвороби є  те, що в одній і  тій же рибі, банці консервів, токсин накопичується гніздами. Тому одні люди, споживши продукти хворіють, а  інші — ні.

Захворювання починається, як правило, раптово і в початковий період хвороби мало чим відрізняється від інших кишкових інфекцій: нудота, часта блювота, болі в животі, проноси. Температура при цьому найчастіше залишається нормальною. Токсин із шлунково-кишкового тракту всмоктується в кров і розноситься по всьому організму, міцно зв’язуючись і порушуючи діяльність нервових клітин, що відповідають за роботу м’язів. У першу чергу страждає зір (туман, сітка перед очима), зображення двоїться, особливо при погляді вбік, потім м’язи глотки (порушується  ковтання, з’являється  відчуття наявності чужорідного тіла). Хворі помирають від паралічу дихання.

Перераховані прояви ботулізму не обов’язково можуть проявитись одночасно, але навіть  одного з них достатньо, щоб запідозрити хворобу і викликати лікаря. В обов’язковому порядку слід  зберігати залишки їжі, яка могла призвести до отруєння, їх лабораторний аналіз дасть змогу    призначити  лікування, можливо і врятувати  життя.

Профілактика ботулізму базується на чіткому дотриманні правил обробки продуктів, приготування (консервування), зберігання грибних, м’ясних, рибних консервованих продуктів, копчених  м’ясних напівфабрикатів, рибних продуктів домашнього виготовлення. У жодному разі не слід купувати на ринках консервовані продукти домашнього приготування «з рук». При придбанні консервованої продукції у торгівельній мережі необхідно звертати увагу на терміни реалізації та умови зберігання, а домашню тушонку перед вживанням слід прокип’ятити хвилин 15.

Отже, щоб забезпечити збереження свого здоров’я та здоров'я своїх близьких та рідних, при щоденному харчуванні, треба бути обережним з консервованими, копченими і в’яленими продуктами домашнього приготування. Самостійне лікування неможливе, адже єдиний ефективний засіб – введення протиботуліністичної сироватки. Пам'ятайте про те, що шанси на успішний результат захворювання зменшуються з кожною годиною. Єдине, що ви зможете зробити до приїзду «швидкої допомоги», це промити хворому шлунок. Цей захід допоможе знизити кількість токсинів, що всмокталися в кров і потрапили до кишечнику хворого.

При перших ознаках захворювання необхідно терміново викликати лікаря.

Не  займайтеся самолікуванням!

Управління соціально-гігієнічного моніторингу Головного управління Держсанепідслужби у Запорізькій області

16/12/2015


Архів по роках: 2007 | 2008 | 2009 | 2010 | 2011 | 2012 | 2013 | 2014 | 2015 | 2016 | 2017

Прес-службаІсторіяЛабораторний центрДокументиНаукові матеріалиПублічна інформація
Copyright © iC