Державна установа "Запорізький обласний лабораторний центр
Міністерства охорони здоров'я України"

Приймальня /061/ 283-17-00, e-mail: zpoblses@ukr.net. «Гаряча лінія»: 707-62-27.
«Гаряча лінія - Анти грип»: /061/ 283-17-07; 283-17-29

Вхід для користувачів

Швидкі посилання


Урядова «гаряча лінія» 0-800-507-309

ZOKC

 

ПРИЙШЛО ЛІТО – ВБЕРЕЖЕМОСЯ ВІД КИШКОВИХ ІНФЕКЦІЙ (21/06/2016)

Запорізька область, разом з південними областями, відноситься до регіонів, де відзначається найвища захворюваність гострими кишковими інфекціями по Україні. У теплу пору року в області реєструється до 70% річної захворюваності гострими кишковими інфекціями бактерійної етіології. З початком оздоровчого сезону різко зростає захворюваність гострими кишковими інфекціями в приморських районах. Дуже часто випадки пов'язані із вживанням продуктів, придбаних на пляжах - в'ялена риба, варені креветки та кукурудза, шашлики з морепродуктів та ін. Також дуже часто чинником передачі служать немиті фрукти, ягоди. Влітку щотижня в середньому 17% захворілих пов’язують своє захворювання із купанням в откритих водоймищах (море, річки, ставки), під час якого заковтують воду.

У зв’язку із реєстрацією спалаху гострих кишкових інфекцій в Одеській області, з метою недопущення епідемічних ускладнень на території Запорізької області, фахівцями ДУ «Запорізький обласний лабораторний центр Держсанепідслужби України» організовані на всій території області позапланові лабораторні дослідження питної води та води відкритих водоймищ, посилена робота у вогнищах інфекційних захворювань. Епідемічна ситуація в Запорізькій області стабільна, залишається під постійним контролем, показники захворюваності гострими кишковими інфекціями не перевищують контрольних рівнів.

Plyagi_2016

За останній тиждень в області зареєстровано 173 випадки гострих кишкових інфекцій, показник заховрюваності склав 9,62 на 100 тис. населення проти 9,35 в порівнянні з попереднім тижнем (ередньобагаторічний показник захворюваності 9,22, максимальний середньобагаторічний - 13,24). Відповідно до даних епідеміологічних обстежень вогнищ ГКІ, частка харчового шляху передачі складає 93,0 %. Серед причин захворювань ГКІ найбільша питома вага припадає на молочну продукцію – 21,4%; м'ясну продукцію – 23,5%; овочі, фрукти – 16,6%, рибну продукцію – 4,1%. За місцем придбання: питома вага харчових продуктів, придбаних на стихійних ринках складає 16,6%, узаконених ринках – 17,2%.

В 66,2% випадків захворювання на ГКІ пов'язані з вживанням продуктів, страв, які готувались в домашніх умовах. В 6% випадках встановлений контактно-побутовий фактор передачі.

Випадків захворювання, пов’язаних із вживанням питної води, купанням в відкритих водоймах не зареєстровано.

Ситуація залишається на контролі фахівців ДУ «Запорізький обласний лабораторний центр Держсанепідслужби України».

У вихідні дні (19-20.06.2016р.) фахівцями ДУ «Запорізький обласний лабораторний центр» проведений рейд з відбором проб питної води з водопровідної мережі КП «Водоканал», а також води відкритих водойм на міських пляжах і на пляжах зони відпочинку в Приморському, Приазовському, Акимівському районах і у м. Бердянськ для дослідження за мікробіологічними і санітарно-хімічними показниками.

Всього відібрано 108 проб питної води і 72 проби води відкритих водойм в рекреаційних зонах (р. Дніпро, Азовське море), у тому числі проведені лабораторні дослідження на холеру (ф 30).

Станом на 21.06.2016р. відхилень від нормативних значень в пробах питної води і води відкритих водойм по санітарно - хімічним показникам не виявлено.

Проби питної води і води відкритих водойм, досліджувані за мікробіологічними показниками і результати лабораторних досліджень на холеру (ф 30) на цей час знаходяться в роботі.

Нагадуємо, що на 21.06.2016р. підписані паспорти та дозволене купання на наступних громадських пляжах області:

- по м.Запоріжжя - громадський пляж «Центральний» (Вознесенівський район, р-н бульвар Шевченко); громадський пляж «Правий берег» (Дніпровський район, вул. Гребельна); пляж ВСП «Санаторію-профілакторію ПАТ «Дніпроспецсталь» (о. Хортиця);

- по м.Бердянськ - ФОП Воротинцев Д.В. (вул. Приморська, між кафе «Рибак» та РКП «Маяк»); пляж №3 ТОВ «Дніпро-2000» (вул. Толстого, 2А ); ФОП Ведіна Н.І. (вул. Приморська/вул. Менжинського), пляж «Сонячний» ПП «Азовспорт-Тур» (вул. Макарова, навпроти б/в «Адмірал»);

- по Приазовському району – пляж ТОВ «Палада-Він»;

- по м.Енергодар - пляж «Сонячний» КП «ПКВ» Енергодарської міської ради, розташований на північній окраїні міста Енергодара на березі Каховського водосховища, неподалік від парку Перемоги.

Щоб уберегти себе та своїх близьких від захворювань кишковими інфекціями необхідно:

  • свідомо дотримуватись вимог особистої гігієни, мити руки перед вживанням їжі, після відвідування туалету, навчити правилам особистої гігієни дітей;
  • дотримуватись правил приготування, зберігання і використання страв, насамперед швидкопсувних;
  • не вживати продукти сумнівної якості;
  • не купувати харчові продукти, насамперед, яйця, молоко, сир, сметану, фарш та інші м’ясні вироби на стихійних ринках та у невідомих осіб;
  • овочі, фрукти та ягоди перед вживанням слід мити під проточною водою;
  • не допускати накопичення мух, які контактують з продуктами харчування;
  • не пити воду з невідомих джерел, набирати в рот воду під час купання в річці, ставку, басейні та інших водоймах, навіть у тих, де купання дозволене.

Перед тим, як придбати харчовий продукт, особливо швидкопсувний, слід звертати увагу на його зовнішній вигляд, стан виробничого пакунка, термін придатності, температуру зберігання. Якщо продукти купуються дитині, вагітній жінці, особі з захворюванням шлунково-кишкового тракту або літній людині, самоконтроль повинен бути подвійним.

Пам’ятайте, будь-яку інфекційну хворобу  легше попередити, ніж лікувати!

21/06/2016


Архів по роках: 2007 | 2008 | 2009 | 2010 | 2011 | 2012 | 2013 | 2014 | 2015 | 2016 | 2017

Прес-службаІсторіяЛабораторний центрДокументиНаукові матеріалиПублічна інформація
Copyright © iC