Державна установа "Запорізький обласний лабораторний центр
Міністерства охорони здоров'я України"

Приймальня /061/ 283-17-00, e-mail: zpoblses@ukr.net. «Гаряча лінія»: 707-62-27.
«Гаряча лінія - Анти грип»: /061/ 283-17-07; 283-17-29

Вхід для користувачів

Швидкі посилання


Урядова «гаряча лінія» 0-800-507-309

ZOKC

 

Холера та інші гострі кишкові інфекції – як не захворіти (10/08/2016)

Запорізька область, разом із іншими південними областями, відноситься до регіонів, де відзначається найвища захворюваність гострими кишковими інфекціями (ГКІ) по Україні. У теплу пору року в області реєструється до 70% річної захворюваності на гострі кишкові інфекції.

Найвищі показники захворюваності, як правило, реєструються в липні-серпні, коли на фоні дуже жаркої погоди легко розмножуються звбудники гострих кишкових інефкціяй та легко реалізуються всі шляхим передачі цих інфекцій – і харчовий, і водний, і контактно-побутовий.

Протягом останніх трьох років в області влітку збільшилась кількість випадків ГКІ, що пов’язано із значним збільшенням відпочиваючих в приморських зонах відпочинку в порівнянні з попередніми роками. Починаючи з середини липня і на протязі серпня щотижня реєструється в середньому 400 випадків захворювань на ГКІ, більше поливини з них - діти.

Дуже часто захворювання пов'язані із вживанням продуктів, придбаних на пляжах та стихійних ринках - в'ялена риба, варені креветки та кукурудза, шашлики з морепродуктів, вироби з м’ясом (пиріжки, чебуреки тощо), салати та ін. Також дуже часто чинником передачі служать погано помиті овочі, фрукти та ягоди.

Завдяки тому, що напрікінці літа через постійну жарку погоду відбувається накопичення мікроорганізмів на об’єктах зовнішнього середовища (море, річки, ставки тощо), багато маленьких дітей можуть захворіти при купанні у цих водойомах, якщо заковтуть велику кількість води. В середньому в цей період до 10% серед всіх випадків ГКІ реєструється саме такий фактор передачі.

Слід зазначити, що влітку дуже легко захворіти на таку тяжку особливо небезпечну хворобу, як холера, бо шляхи передачі цієї інфекції аналогічні гострим кишковим інфекціям.

В області з травня по жовтень постійно проводиться моніторинг циркуляції холерних вібріонів як серед населення, так і на об’єктах зовнішнього середовища.

Станом на 05.08.2016 на вібріофлору обстежена 3771 особа з дисфункцією кишкового тракту, в т.ч. хворих на ГКІ – 2576. Холероподібні вібріони виділені від 5 людей, із них: 2 мешканці м. Бердянська та по 1 хворому в містах Запоріжжі, Мелітополі та Бердянському районі.

Постраждалі із міст Бердянська, Мелітополя та Бердянського району своє захворювання пов’язують із купанням у відкритих водоймах. Шлях зараження постраждалого із м. Запоріжжя наразі встановлюється.

В 2016 році з початку моніторингового періоду із навколишнього середовища відібрано 1123 проби. Холероподібні вібріони виділені в 172 пробах (15,31%). Холерні вібріони, які викликають класичну холеру, в поточному сезоні не виділялись ні від людей, ні із об’єктів зовнішнього середовища.

Найбільшу питому вагу позитивних знахідок по холероподібним вібріонам складають проби, відібрані із відкритих водойм: із 263 проб морської води 49 позитивних (18,6%), із 434 проб води прісних водойм позитивних 109 (24,6%). Із 362 досліджених проб стічних вод, відібраних на міських та селищних очисних спорудах до очищення, 13 позитивних (3,6%).

В більшості випадків тільки від людини залежить - чи захворіє вона на кишкову інфекцію або холеру, чи ні. Щоб запобігти захворюванням на гострі кишкові інфекції, в т.ч. викликаних холероподібними вібріонами, а також холеру, треба дотримуватись наступних основних правил:

- в жарку пору року дуже обережно треба вживати "потенційно небезпечні блюда" - кремові вироби, холодець, ліверну ковбасу, молочні продукти, блюда з м’ясного та рибного фаршу, блюда з різними підливами, салати, які заправлені майонезом або сметаною. Вживання цих продуктів може бути тільки за умов впевненості щодо їх якості, безпосередньо після приготування. Зберігати ці продукти не рекомендується навіть в холодильнику;

- взагалі не залишайте потенційно небезпечні продукти в теплі навіть ненадовго. В теплі на них швидко розмножуються хвороботворні мікроби;

- не купуйте вже розрізані кавуни і не надрізайте їх при купівлі. Ретельно мийте кавун перед вживанням. Початий кавун не зберігайте тривалий час навіть в холодильнику;

- не купуйте зіпсовані фрукти, бо вони є відмінним середовищем для розмноження мікроорганізмів;

- - в місцях вуличної торгівлі може відбуватися забруднення вже готової продукції пилом, піском, частинками землі, що переносяться вітром. Продукція може бути забруднена і самим продавцем, якщо він хворий на кишкову інфекцію або є носієм;

- не куштуйте на ринках ягоди, фрукти, овочі. Не вживайте їх немитими навіть з власної садової ділянки. Із землі та брудних рук на них потрапляють збудники кишкових інфекцій;

- мийте овочі, фрукти та ягоди тільки якісною питною водою;

-  не купуйте на ринках ковбаси домашнього приготування і інші подібні вироби, а також в’ялену рибу;

-  кип'ятіть 3-5 хвилин (а не просто доводьте до кипіння) молоко, придбане на ринку, а з риночних сиру та сметани готуйте блюда, які піддаються тепловій обробці;

-  завжди звертайте увагу на терміни реалізації продукції;

-  не купуйте будь-які продукти, якщо є сумнів в дотриманні правил їх приготування та зберігання, ніколи не купуйте продукцію, яка готується у вуличних кіосках (шаурма, піцца та таке інше), якщо в них немає проточної води, не створені умови для приготоування цих продуктів та миття рук;

- вживайте тільки кип’ячену воду або бутильовану. На жаль, стан водопроводної мережі незадовільний, тому будь-коли можливі аварії із потраплянням до водопроводної води каналізаційних стоків;

- при купанні в откритих водоймах (море, річки, ставки) ніколи не заковтуйте воду;

- ніколи не купуйте на пляжах оздоровчої зони будь-які морепродукти, в’ялену рибу та страви, що швидко псуються (чебуреки, біляши, кукурудза тощо);

- завжди мийте руки перед вживанням їжі.

Колерова Марина Євгенівна, зав. відділеням організації епіддосліджень Запорізького обласного лабораторного центру МОЗ України

Таранцов Володимир Михайлович, лікар-епідеміолог відділення особливо небезпечних інфекцій Запорізького обласного лабораторного центру МОЗ України

10/08/2016


Архів по роках: 2007 | 2008 | 2009 | 2010 | 2011 | 2012 | 2013 | 2014 | 2015 | 2016 | 2017

Прес-службаІсторіяЛабораторний центрДокументиНаукові матеріалиПублічна інформація
Copyright © iC