Державна установа "Запорізький обласний лабораторний центр
Міністерства охорони здоров'я України"

Приймальня /061/ 283-17-00, e-mail: zpoblses@ukr.net. «Гаряча лінія»: 707-62-27.
«Гаряча лінія - Анти грип»: /061/ 283-17-07; 283-17-29

Вхід для користувачів

Швидкі посилання


Урядова «гаряча лінія» 0-800-507-309

ZOKC

 

Шкідники запасу – небезпечне сусідство (18/10/2016)

У зерні, різноманітних продуктах його переробки, сухофруктах, горіхах, кавових напоях, кулінарних виробах, какао, а іноді навіть у чаї можуть розмножуватися амбарні шкідники, які відносяться до класів павукоподібних та комах. Це: молі, довгоносики, зернівки, точильники, кліщі продуктів запасу та інші членистоногі. При порушеннях умов зберігання продуктів може відбутися зараження шкідниками і місць їх зберігання, що є потенційною загрозою для подальшого постійного потрапляння шкідників у продуктові запаси.

Встановлено, що амбарні шкідники не тільки винищують продуктові запаси, а також завдають шкоди здоров’ю людей. Такі продукти навіть після механічної та термічної обробок можуть лишатися небезпечними. Наприклад, продукти, які уражені кліщами, вважаються отруйними. Борошно,змінює колір, набуває неприємного запаху, який зберігається також у виробах, що виробляється із ураженого борошна. Потрапляючи у шлунково-кишковий тракт, продукти життєдіяльності членистоногих викликають розлади травлення. При потраплянні у дихальні шляхи пил, що має кліщів, або продукти життєдіяльності інших шкідників може викликати запалення органів дихання, напади бронхіальної астми. При безпосередньому контакті зі шкірою та слизовими оболонками такі продукти можуть викликати у людей свербіж, прояви висипань, нежить, кон'юнктивіт.

Враховуючи це, продукти, що пошкоджені будь-якими шкідниками запасу категорично заборонено приймати у їжу людині і підлягають утилізації. Шафи та полички, де зберігалися заражені амбарними шкідниками продукти піддають механічному очищенню та обробці мильним розчином і, якщо це можливо, окропом. Продукти, що були у контакті з ураженими, ретельно оглядають з періодичністю 1 раз на 2-3 дні.

Велике значення для профілактики розмноження та подальшого зараження продуктів шкідниками запасу є мікроклімат. При підвищеній вологості та температурі зберігання 18-22°С розмноження амбарних шкідників іде дуже інтенсивно. Тому методами попередження таких неприємностей є: ретельний огляд продуктів запасу, їх упаковки під час купівлі та зберігання, періодично просушувати їх у духовій шафі, зберігати запаси зернових продуктів у сухих та прохолодних приміщеннях.

Бережіть своє здоров’я та здоров’я ваших близьких!

Для консультацій з даного питання, виявлення та визначення шкідників запасу можна звертатися до ентомологів ДУ «Запорізький обласний лабораторний центр МОЗ України».

Комариця Інна Леонідівна, ентомолог паразитологічної лабораторії ДУ «Запорізький обласний лабораторний центр МОЗ України»            

 

18/10/2016


Архів по роках: 2007 | 2008 | 2009 | 2010 | 2011 | 2012 | 2013 | 2014 | 2015 | 2016 | 2017

Прес-службаІсторіяЛабораторний центрДокументиНаукові матеріалиПублічна інформація
Copyright © iC