Державна установа "Запорізький обласний лабораторний центр
Міністерства охорони здоров'я України"

Приймальня /061/ 283-17-00, e-mail: zpoblses@ukr.net. «Гаряча лінія»: 707-62-27.
«Гаряча лінія - Анти грип»: /061/ 283-17-07; 283-17-29

Вхід для користувачів

Швидкі посилання


Урядова «гаряча лінія» 0-800-507-309

ZOKC

 

Увага! Харчові токсикоінфекції (27/12/2016)

Для харчових токсикоінфекцій дуже характерний розвиток патологічних проявів відразу у декількох людей, наприклад, після святкових застолій або відвідування ними закладів громадського харчування. При цьому у осіб, що вживали одну і ту ж їжу, вираженість симптомів може відрізнятися. Усе залежить від того, скільки токсинів було "з'їдено", а також від стану травного тракту хворих.

Існує досить багато бактерій, здатних поза людським організмом продукувати токсини. Ці речовини можуть витримувати перепади температури і довго зберігатися в поживному середовищі, яким зазвичай є молочні, м'ясні продукти, блюда з майонезом, а також кремові кондитерські вироби.

До мікроорганізмів, токсини яких викликають розвиток харчових токсикоінфекцій, в т.ч. відносяться золотистий стафілокок, сальмонели і інші ентеробактерії.

Більшість з вказаних мікроорганізмів широко поширені в природі і живуть в кишковиках людей і тварин, тому потрапити в продукти харчування потенційно небезпечним бактеріям не складає труднощів, наприклад, якщо людина, що займається готуванням, забуває про гігієнічні і санітарні правила. Крім того, певну роль в забрудненні їжі мікроорганізмами і їх активному розвитку грає неправильне зберігання продуктів (коли готові блюда зберігаються разом з сирими продуктами або ж не дотримується температурний режим). При цьому варто відмітити, що смакові якості їжі, що містить токсини, як правило, не міняються, тобто на смак розпізнати небезпеку не завжди вдається.

СИМПТОМИ ХАРЧОВИХ ТОКСИКОІНФЕКЦІЙ

Перші симптоми харчової токсикоінфекції виникають вже через декілька годин після вживання зараженої їжі (рідко інкубаційний період збільшується до діб). У хворого з'являється:

- гіпертермія (підвищення температури тіла);

- нудота, блювота, яка приносить полегшення;

- пронос (може бути до 10-15 раз на добу).

- виражена слабкість і головний біль.

Окрім цього, при блювоті і діареї розвиваються ознаки обезводнення:

- спрага;

- осиплість голосу;

- сухість шкіри;

- зниження артеріального тиску;

- рідкісні сечовипускання (при цьому сеча дуже концентрована);

- у маленьких дітей западання тім'ячка, судоми.

ПРОФІЛАКТИКА ХАРЧОВИХ ТОКСИКОІНФЕКЦІЙ

Щоб не стати жертвою харчової токсикоінфекції, необхідно:

Завжди і скрізь мити руки (особливо перед їдою). Якщо такої можливості немає, обов'язково мати при собі вологі серветки.

Не вживати просрочені продукти, навіть якщо на вигляд вони цілком їстівні.

Не перекушувати "ларьковой" їжею. І взагалі уникати різних придорожніх закладів громадського харчування.

Придбавати молочну продукцію і ковбасні вироби в герметично закритих, промаркірованих упаковках.

Не купувати готові салати в магазинах.

Не ласувати тортами і тістечками в неперевірених кафе і кондитерських, тим більше не купувати подібну продукцію з рук.

Зберігати продукти при температурі холодильника.

Ретельно мити овочі і фрукти перед вживанням.

Окрім цього, варто пам'ятати, що навіть найсвіжіше молоко, сир або сметана з ринку - це потенційно небезпечні продукти, які слід обов'язково піддавати термічній обробці перед вживанням. А ковбаса, котлети, різні салати, холодець,  кондитерські вироби, даже приготовані вдома з дотриманням усіх правил, дуже швидко можуть стати прекрасним середовищем для розвитку бактерій і виділення ними токсинів, якщо не зберігати їх в холодильнику.

27/12/2016


Архів по роках: 2007 | 2008 | 2009 | 2010 | 2011 | 2012 | 2013 | 2014 | 2015 | 2016 | 2017

Прес-службаІсторіяЛабораторний центрДокументиНаукові матеріалиПублічна інформація
Copyright © iC