Державна установа "Запорізький обласний лабораторний центр
Міністерства охорони здоров'я України"

Приймальня /061/ 283-17-00, e-mail: zpoblses@ukr.net. «Гаряча лінія»: 707-62-27.
«Гаряча лінія - Анти грип»: /061/ 283-17-07; 283-17-29

Вхід для користувачів

Швидкі посилання


Урядова «гаряча лінія» 0-800-507-309

ZOKC

 

Обережно ботулізм! (28/04/2017)

На 28.04.2017 рку у Запорізькій області зареєстровано 3 випадки захворювання на ботулізм з 4 потерпілими (померлих немає).

Крім того, в лабораторію ДУ «Запорізький ОЛЦ МОЗУ» була доставлена з Маріуполя сироватка крові від хворого на ботулізм. При виявленні ботулотоксину в біопробі, лабораторно підтверджений клінічний діагноз «ботулізм». Однак, даний випадок ботулізму закінчився летальним результатом потерпілого.

При розслідуванні було встановлено, що продуктом, який послужив причиною виникнення ботулізму у постраждалих, була риба в'ялена, приготована в домашніх умовах і придбана на стихійних ринках.

Ботулізм відноситься до категорії гострих інфекційних захворювань, і виникає в результаті вживання продуктів харчування, які містять небезпечний ботулотоксин, що виробляється бактеріями - клострідіями (Clostridium botullini). Джерело збудника знаходиться в ґрунті, в мулі озер і морів, у вмісті кишечника тварин як диких, так і домашніх, а також птахів, риб і молюсків. Зараження відбувається під час вживання продуктів, які зберігалися в умовах відсутності кисню без достатньо проведеної термічної обробки.

Без доступу повітря (у  консервованих, або таких продуктах як риба, ковбаса) клострідії ботулізму починають виробляти ботулотоксин -  одну з  найсильніших  відомих отрут. Він  у  375 000 разів сильніше за отруту гримучої змії.

У 95% випадків причиною ботулізму є консервовані продукти домашнього приготування та в’ялена риба. У  одній і  тій  же  банці, або іншому продукті, ботулотоксин накопичується нерівномірно,  заражені ділянки розсіяні по  всьому вмісту продукту. Тому не  всі люди, що вживали продукти з однієї і тієї ж порції, захворіють.

Розмножуються бактерії ботулізму у безкисневому середовищі. Кип’ятіння і стерилізація в домашніх умовах не здатні знищити спори збудника ботулізму. У шлунково-кишковому тракті людини отрута, що виділяється збудником ботулізму, не руйнується.

Ботулотоксин викликає  порушення  проведення нервового імпульсу і  параліч  м'язів у  всьому організмі хворого.

Ботулотоксин з шлунково-кишкового тракту потрапляє у кров, і поступово розноситься по всьому організму, порушуючи діяльність нервових клітин, які відповідальні за роботу м'язів. У першу чергу починають страждати м'язові волокна глотки, гортані, очей, а потім і дихальні.

Інкубаційний період варіює від декількох годин до однієї доби, в крайньому випадку, до двох, трьох днів, і залежить він від кількості ботулотоксину, який потрапив в організм людини. Захворювання починається раптово, на тлі повного здоров'я. У людини з'являється м'язова слабкість, сухість у роті, порушується зір, з'являється, так звана, «сітка або туман» перед очима, довколишні предмети погано розрізняються. Хворий відзначає двоїння предметів, не може читати, приєднується порушення ковтання, яке супроводжується суб'єктивним відчуттям присутності в глотці чужорідного тіла, з'являється першіння. У людини змінюється тембр голосу. Особа стає маскоподібною, зіниці розширюються. Припущення про ботулізм повинно підтверджуватися даними аналізів крові, промивних вод шлунка, блювотних мас, в яких виявляється ботулотоксин.

При перших симптомах подібного роду необхідно терміново викликати «швидку», оскільки хворому потрібна госпіталізація. Без лікування у  хворого прогресує м'язова слабкість і наступає смерть від  паралічу дихальної мускулатури.

У Запорізькій області останнім часом почастішали випадки ботулізму, пов'язані з вживанням в їжу в'яленої риби, приготованої в домашніх умовах або купленої у випадкових осіб.

Для попередження захворювання ботулізмом на підприємствах торгівлі забороняється реалізація:

- в'яленої і копченої риби, консервованої продукції домашнього приготування;

консервів, що мають дефекти: бомбаж, деформованих, з ознаками псування;

харчових продуктів, зокрема в'яленої і копченої риби за відсутності холодильного устаткування;

- харчових продуктів з простроченими термінами придатності;

- харчових продуктів без супровідних документів, підтверджуючих їх якість та безпеку.

Необхідно звертати увагу при якій температурі зберігаються та реалізуються рибні продукти в магазинах. У жодному випадку не можна купувати рибу в'ялену, копчену, консерви домашнього виготовлення, м'ясну продукцію, яка реалізується без холоду в невстановлених місцях, на стихійних ринках приватними особами.

Якщо у вас з'явилися симптоми захворювання на ботулізм, необхідно своєчасно звертатися за медичною допомогою, не займатися самолікуванням! Запам’ятайте, що при несвоєчасно наданій медичній допомозі, може наступити летальний результат в результаті паралічу дихальної мускулатури.

Напередодні Майських свят особливо звертаємо увагу населення на дотримання елементарних умов запобіжних заходів при придбанні продуктів харчування, технологiї їх приготування і зберігання. Виключіть з раціону продукти домашнього приготування, придбані у в місцях стихійної торгівлі, особливо солону і копчену рибу, сало, ковбасу та консервацію.

Бережіть власне здоров'я і здоров'я своїх рідних!

28/04/2017


Архів по роках: 2007 | 2008 | 2009 | 2010 | 2011 | 2012 | 2013 | 2014 | 2015 | 2016 | 2017

Прес-службаІсторіяЛабораторний центрДокументиНаукові матеріалиПублічна інформація
Copyright © iC