Державна установа "Запорізький обласний лабораторний центр
Міністерства охорони здоров'я України"

Приймальня /061/ 283-17-00, e-mail: zpoblses@ukr.net. «Гаряча лінія»: 707-62-27.
«Гаряча лінія - Анти грип»: /061/ 283-17-07; 283-17-29

Вхід для користувачів

Швидкі посилання


Урядова «гаряча лінія» 0-800-507-309

ZOKC

 

Захворюваність на ГКІ в Запорізькій області з 10.06. по 16.06.2017 року (20/06/2017)

На 24 тижні 2017 року з підозрою на захворювання  гострими кишковими інфекціями (ГКІ) звернулась 286 осіб. Показник захворюваності склав 16,1 на 100 тисяч населення, що на 22% вище максимального багаторічного показника, та на 75% вище рівня середнього багаторічного показника.

Відповідно до даних епідеміологічних обстежень вогнищ ГКІ частка харчового шляху передачі складає 91,1%.

Серед причин захворювань ГКІ найбільша питома вага припадає на молочну продукцію – 22,8%; м'ясну продукцію – 15,2%; овочі та фрукти-30,8%, рибну продукцію - 3,6%. На минулому тижні в 2 рази збільшилась питома вага кондитерських виробів, які послужили причиною захворювання – 5%.

За місцем придбання: питома вага харчових продуктів, придбаних на стихійних ринках складає 14,3%, узаконених ринках 23,2%.

В 62,5% випадків захворювання на ГКІ пов'язані з вживанням продуктів та страв, які готувались та зберігались в домашніх умовах.

Слід ще раз зазначити, що в поточному році реєструється більш високі показники захворюваності на ГКІ, ніж за аналогічний період минулого року.

З метою запобігання захворювань на гострі кишкові інфекції, насамперед, слід дотримуватись правил особистої гігієни, не вживати в їжу недоброякісні продукти, дотримуватись терміни зберігання продуктів, користуватись тільки якісною питною водою. Дуже обережно треба вживати "потенційно небезпечні блюда" – кондитерські (особливо кремові) вироби, холодець, ліверну ковбасу, термічно не оброблені молочні продукти, блюда з м’ясного та рибного фаршу, блюда з різними підливами, салати, які заправлені майонезом або сметаною. Вживання цих продуктів може бути тільки за умов впевненості щодо їх якості, безпосередньо після приготування. Зберігати ці продукти не рекомендується навіть в холодильнику.

Колерова М.Є., зав. відділенням організації епідеміологічних досліджень ДУ «Запорізькій обласний лабораторний центр МОЗ України»

20/06/2017


Архів по роках: 2007 | 2008 | 2009 | 2010 | 2011 | 2012 | 2013 | 2014 | 2015 | 2016 | 2017

Прес-службаІсторіяЛабораторний центрДокументиНаукові матеріалиПублічна інформація
Copyright © iC