Державна установа "Запорізький обласний лабораторний центр
Міністерства охорони здоров'я України"

Приймальня /061/ 283-17-00, e-mail: zpoblses@ukr.net. «Гаряча лінія»: 707-62-27.
«Гаряча лінія - Анти грип»: /061/ 283-17-07; 283-17-29

Вхід для користувачів

Швидкі посилання


Урядова «гаряча лінія» 0-800-507-309

ZOKC

 

Захворюваність на ГКІ в Запорізькій області з 17.06. по 23.06.2017 року (26/06/2017)

На 25 тижні 2017 року з підозрою на захворювання  гострими кишковими інфекціями (ГКІ) звернулись 313 осіб. Показник захворюваності склав 17,7 на 100 тисяч населення, що на 35 % вище максимального багаторічного показника та на 56,6 % вище рівня середнього багаторічного показника.

Відповідно до даних епідеміологічних обстежень вогнищ ГКІ частка харчового шляху передачі складає 86,9%.

Серед причин захворювань ГКІ найбільша питома вага припадає на молочну продукцію – 19,8%; м'ясну продукцію – 18,1%; овочі та фрукти-25,4%, рибну продукцію - 6,9%. За місцем придбання: питома вага харчових продуктів, придбаних на стихійних ринках складає 13,8%, узаконених ринках 18,1%.

В 68,1% випадків захворювання на ГКІ пов'язані з вживанням продуктів та страв, які готувались та зберігались в домашніх умовах.

Слід ще раз зазначити, що в поточному році реєструється більш високі показники захворюваності на ГКІ, ніж за аналогічний період минулого року. З метою запобігання захворювань на гострі кишкові інфекції, насамперед, слід дотримуватись правил особистої гігієни, не вживати в їжу недоброякісні продукти, витримувати терміни зберігання продуктів, користуватись тільки якісною питною водою. Дуже обережно треба вживати "потенційно небезпечні блюда" – кондитерські (особливо кремові) вироби, холодець, ліверну ковбасу, термічно не оброблені молочні продукти, блюда з м’ясного та рибного фаршу, блюда з різними підливами, салати, які заправлені майонезом або сметаною. Вживання цих продуктів може бути тільки за умов впевненості щодо їх якості, безпосередньо після приготування. Зберігати ці продукти не рекомендується навіть в холодильнику.

Колерова М.Є., завідувач відділенням організації епідеміологічних досліджень ДУ «Запорізькій обласний лабораторний центр МОЗ України»

26/06/2017


Архів по роках: 2007 | 2008 | 2009 | 2010 | 2011 | 2012 | 2013 | 2014 | 2015 | 2016 | 2017

Прес-службаІсторіяЛабораторний центрДокументиНаукові матеріалиПублічна інформація
Copyright © iC