Державна установа "Запорізький обласний лабораторний центр
Міністерства охорони здоров'я України"

Приймальня /061/ 283-17-00, e-mail: zpoblses@ukr.net. «Гаряча лінія»: 707-62-27.
«Гаряча лінія - Анти грип»: /061/ 283-17-07; 283-17-29

Вхід для користувачів

Швидкі посилання


Урядова «гаряча лінія» 0-800-507-309

ZOKC

 

Захворюваність на ГКІ в Запорізькій області з 24.06. по 30.06.2017 року (03/07/2017 10:57)

На 26 тижні 2017 року з підозрою на захворювання  гострими кишковими інфекціями (ГКІ) звернулись 299 осіб. Показник захворюваності склав 16,9 на 100 тисяч населення, що на 9% вище максимального багаторічного показника та на 43,2% вище рівня середнього багаторічного показника. Найвищі показники захворювань зареєстровані на територіях оздоровчої зони – Якимівський р-н, міста Бердянськ та Мелітополь.

Відповідно до даних епідеміологічних обстежень вогнищ ГКІ частка харчового шляху передачі складає 88,7%.

Серед причин захворювань ГКІ найбільша питома вага припадає на молочну продукцію – 24,5% (переважно термічно не оброблені продукти, які придбані на ринках); м'ясну продукцію – 17,2%; овочі та фрукти-24,5%, рибну продукцію – 5,9%.

Питома вага харчових продуктів, придбаних на ринках складає 31,3%.

В 68,6% випадків захворювання на ГКІ пов'язані з вживанням продуктів та страв, які готувались та зберігались в домашніх умовах з порушенням відповідних правил готування, умов та термінів зберігання продуктів.

Слід зазначити, що на 26 тижні збільшилась кількість «завізних» з оздоровчої зони випадків захворювання на ГКІ, питома вага яких склала 6% проти 1,9% на попередньому тижні.

З метою запобігання захворювань на гострі кишкові інфекції, насамперед, слід дотримуватись правил особистої гігієни, не вживати в їжу недоброякісні продукти, витримувати терміни зберігання продуктів, користуватись тільки якісною питною водою. Дуже обережно треба вживати "потенційно небезпечні блюда" – кондитерські (особливо кремові) вироби, холодець, ліверну ковбасу, термічно не оброблені молочні продукти, блюда з м’ясного та рибного фаршу, блюда з різними підливами, салати, які заправлені майонезом або сметаною. Вживання цих продуктів може бути тільки за умов впевненості щодо їх якості, безпосередньо після приготування. Зберігати ці продукти в жарку пору року не рекомендується навіть в холодильнику. При купанні в морі, річках та водоймах не слід заковтувати воду, ні в якому разі не слід купатись в містах, де це заборонено.

Колерова М.Є. завідувач відділенням організаціїї епідеміологічних досліджень ДУ «Запорізькій обласний лабораторний центр МОЗ України»

03/07/2017 10:57


Архів по роках: 2007 | 2008 | 2009 | 2010 | 2011 | 2012 | 2013 | 2014 | 2015 | 2016 | 2017

Прес-службаІсторіяЛабораторний центрДокументиНаукові матеріалиПублічна інформація
Copyright © iC