Державна установа "Запорізький обласний лабораторний центр
Міністерства охорони здоров'я України"

Приймальня /061/ 283-17-00, e-mail: zpoblses@ukr.net. «Гаряча лінія»: 707-62-27.
«Гаряча лінія - Анти грип»: /061/ 283-17-07; 283-17-29

Вхід для користувачів

Швидкі посилання


Урядова «гаряча лінія» 0-800-507-309

ZOKC

 

Захворюваність на ГКІ в Запорізькій області з 01.07. по 08.07.2017 року (10/07/2017)

На 27 тижні 2017 року з підозрою на захворювання  гострими кишковими інфекціями (ГКІ) звернулись 279 осіб, що на 20 осіб менше, ніж на попередньому тижні. Показник захворюваності склав 15,7 на 100 тисяч населення, що на 17,4% нижче максимального багаторічного показника та на 16,3 % вище рівня середнього багаторічного показника.

Захворюваність організованих дітей також знизилась на 18% в порівнянні з попереднім тижнем та склала 13 випадків.

Масових групових захворювань на 27 тижні не зареєстровано.

Відповідно до даних епідеміологічних обстежень вогнищ ГКІ частка харчового шляху передачі складає 86 %.

Серед причин захворювань ГКІ найбільша питома вага припадає на овочі та фрукти – 21,6%, м'ясну продукцію – 20,6%,  молочну продукцію – 19,1%; рибну продукцію – 11,3%. На 27 тижні збільшилась кількість м’ясної та рибної продукції, які призвели до гострих кишкових інфекцій. Питома вага харчових продуктів, придбаних на ринках, також збільшилась та склала 37,5%.

В 68,6 % випадків захворювання на ГКІ пов'язані з вживанням продуктів та страв, які готувались та зберігались в домашніх умовах з порушенням відповідних правил готування, умов та термінів зберігання продуктів. В інших випадках переважною причиною захворювань є вживання неякісних продуктів, які придбались на ринках та на пляжах оздоровчої зони, вживання немитих овочів та фруктів (ягід). Слід зазначити, що кожен тиждень реєструються випадки захворювань на гострі кишкові інфекції, які пов’язані із вживанням вареної кукурудзи, в’яленої риби, морепродуктів, придбаних у приватних осіб на пляжах оздоровчої зони.

На 27 тижні зареєстровано 16 «завізних» з оздоровчої зони випадків захворювання на ГКІ, питома вага яких склала 6,5%.

З метою запобігання захворювань на гострі кишкові інфекції, насамперед, слід дотримуватись правил особистої гігієни, обов’язково мити руки перед вживанням їжі, в т.ч. якщо ви знаходитесь на відпочинку (на пляжах, в лісі, тощо). Не слід вживати в їжу недоброякісні продукти, дотримуйтесь термінів зберігання продуктів, користуйтесь тільки якісною питною водою. Дуже обережно треба вживати "потенційно небезпечні блюда" – кондитерські (особливо кремові) вироби, холодець, ліверну ковбасу, термічно не оброблені молочні продукти, блюда з м’ясного та рибного фаршу, блюда з різними підливами, салати, які заправлені майонезом або сметаною. Вживання цих продуктів може бути тільки за умов впевненості щодо їх якості, безпосередньо після приготування. Зберігати ці продукти в жарку пору року не рекомендується навіть в холодильнику. При купанні в морі, річках та водоймах не слід заковтувати воду, ні в якому разі не слід купатись в містах, де це заборонено. Не слід придбати продукти, які швидко на жарі псуються (варена кукурудза, мясні, рибні, морепродукти тощо) у приватних осіб на пляжах оздоровчої зони.

Колерова М.Є., завідувач відділенням організації епідеміологічних досліджень ДУ «Запорізькій обласний лабораторний центр МОЗ України»

10/07/2017


Архів по роках: 2007 | 2008 | 2009 | 2010 | 2011 | 2012 | 2013 | 2014 | 2015 | 2016 | 2017

Прес-службаІсторіяЛабораторний центрДокументиНаукові матеріалиПублічна інформація
Copyright © iC