Державна установа "Запорізький обласний лабораторний центр
Міністерства охорони здоров'я України"

Приймальня /061/ 283-17-00, e-mail: zpoblses@ukr.net. «Гаряча лінія»: 707-62-27.
«Гаряча лінія - Анти грип»: /061/ 283-17-07; 283-17-29

Вхід для користувачів

Швидкі посилання


Урядова «гаряча лінія» 0-800-507-309

ZOKC

 

Захворюваність на ГКІ в Запорізькій області з 07.07. по 14.07.2017 року (17/07/2017 10:33)

На 28 тижні 2017 року з підозрою на захворювання  гострими кишковими інфекціями (ГКІ) звернулись 304 особи. Показник захворюваності склав 17,1 на 100 тисяч населення, що на 23,6 % нижче максимального багаторічного показника та на 19,6 % вище рівня середнього багаторічного показника.

Відповідно до даних епідеміологічних обстежень вогнищ ГКІ частка харчового шляху передачі складає 88,6%.

Серед причин захворювань ГКІ найбільша питома вага припадає на м'ясну продукцію – 20,9 %; молочну продукцію – 20,9 %; овочі та фрукти-19,7 %, рибну продукцію - 9,8 %.

В 60 % випадків захворювання на ГКІ пов'язані з вживанням страв, які готувались та зберігались в домашніх умовах (порушення правил приготування та зберігання страв).

Слід ще раз зазначити, що в поточному році реєструються більш високі показники захворюваності на ГКІ, ніж в минулому році.

З метою запобігання захворювань на гострі кишкові інфекції, насамперед, слід дотримуватись правил особистої гігієни, не вживати в їжу недоброякісні продукти, витримувати терміни зберігання продуктів, користуватись тільки якісною питною водою. Дуже обережно треба вживати "потенційно небезпечні блюда" – кондитерські (особливо кремові) вироби, холодець, ліверну ковбасу, термічно не оброблені молочні продукти, блюда з м’ясного та рибного фаршу, блюда з різними підливами, салати, які заправлені майонезом або сметаною. Вживання цих продуктів може бути тільки за умов впевненості щодо їх якості, безпосередньо після приготування. Зберігати ці продукти не рекомендується навіть в холодильнику.

Колерова М.Є., завідувач відділення організації епідеміологічних досліджень ДУ «Запорізький обласний лабораторний центр МОЗ України»

17/07/2017 10:33


Архів по роках: 2007 | 2008 | 2009 | 2010 | 2011 | 2012 | 2013 | 2014 | 2015 | 2016 | 2017

Прес-службаІсторіяЛабораторний центрДокументиНаукові матеріалиПублічна інформація
Copyright © iC