Державна установа "Запорізький обласний лабораторний центр
Міністерства охорони здоров'я України"

Приймальня /061/ 283-17-00, e-mail: zpoblses@ukr.net. «Гаряча лінія»: 707-62-27.
«Гаряча лінія - Анти грип»: /061/ 283-17-07; 283-17-29

Вхід для користувачів

Швидкі посилання


Урядова «гаряча лінія» 0-800-507-309

ZOKC

 

Захворюваність на ГКІ в Запорізькій області з 22.07. по 28.07.2017 року (31/07/2017 11:48)

На 30 тижні 2017 року з підозрою на захворювання  гострими кишковими інфекціями (ГКІ) звернулись 503 особи. Показник захворюваності склав 28,4 на 100 тисяч населення, що на 16% вище максимального багаторічного показника, та на 58,6% вище рівня середнього багаторічного показника.

Відповідно до даних епідеміологічних обстежень вогнищ ГКІ частка харчового шляху передачі складає 85,3%.

Серед причин захворювань ГКІ найбільша питома вага припадає на овочі та фрукти - 22,4%, м'ясну продукцію – 19%; молочну продукцію – 17,7%; рибну продукцію – 11%.

За місцем придбання: питома вага харчових продуктів, придбаних на стихійних ринках складає 33,4%, узаконених ринках 23,9%.

В 42,4% випадків захворювання на ГКІ пов'язані з вживанням продуктів та страв, які готувались та зберігались в домашніх умовах.

Слід ще раз зазначити, що в поточному році реєструються більш високі показники захворюваності на ГКІ, ніж за аналогічний період минулого року. З метою запобігання захворювань на гострі кишкові інфекції, насамперед, слід дотримуватись правил особистої гігієни, не вживати в їжу недоброякісні продукти, дотримуватись термінів зберігання продуктів, користуватись тільки якісною питною водою. Дуже обережно треба вживати "потенційно небезпечні блюда" – кондитерські (особливо кремові) вироби, холодець, ліверну ковбасу, термічно не оброблені молочні продукти, блюда з м’ясного та рибного фаршу, блюда з різними підливами, салати, які заправлені майонезом або сметаною. Вживання цих продуктів може бути тільки за умов впевненості щодо їх якості, безпосередньо після приготування. Зберігати ці продукти не рекомендується навіть в холодильнику.

Відділення організації епідеміологічних досліджень ДУ «Запорізькій обласний лабораторний центр МОЗ України»

31/07/2017 11:48


Архів по роках: 2007 | 2008 | 2009 | 2010 | 2011 | 2012 | 2013 | 2014 | 2015 | 2016 | 2017

Прес-службаІсторіяЛабораторний центрДокументиНаукові матеріалиПублічна інформація
Copyright © iC