На 30 тижні 2017 року з підозрою на
захворювання гострими кишковими
інфекціями (ГКІ) звернулись 503 особи. Показник захворюваності склав 28,4 на
100 тисяч населення, що на 16% вище максимального багаторічного показника, та на
58,6% вище рівня середнього багаторічного показника.
Відповідно до даних
епідеміологічних обстежень вогнищ ГКІ частка харчового шляху передачі складає 85,3%.
Серед причин захворювань ГКІ найбільша питома вага
припадає на овочі та фрукти - 22,4%, м'ясну продукцію – 19%; молочну продукцію –
17,7%; рибну продукцію – 11%.
За місцем придбання: питома вага харчових
продуктів, придбаних на стихійних ринках складає 33,4%, узаконених ринках –
23,9%.
В 42,4% випадків захворювання на
ГКІ пов'язані з вживанням продуктів та страв, які готувались та зберігались в
домашніх умовах.
Слід ще раз зазначити, що в поточному році реєструються
більш високі показники захворюваності на ГКІ, ніж за аналогічний період
минулого року. З метою запобігання
захворювань на гострі кишкові інфекції, насамперед, слід дотримуватись правил
особистої гігієни, не вживати в їжу недоброякісні продукти, дотримуватись
термінів зберігання продуктів, користуватись тільки якісною питною водою. Дуже
обережно треба вживати "потенційно небезпечні блюда" – кондитерські
(особливо кремові) вироби, холодець, ліверну ковбасу, термічно не оброблені
молочні продукти, блюда з м’ясного та рибного фаршу, блюда з різними підливами,
салати, які заправлені майонезом або сметаною. Вживання цих продуктів може бути
тільки за умов впевненості щодо їх якості, безпосередньо після приготування.
Зберігати ці продукти не рекомендується навіть в холодильнику.
Відділення організації
епідеміологічних досліджень ДУ «Запорізькій обласний лабораторний центр МОЗ
України» 31/07/2017 11:48 |