Державна установа "Запорізький обласний лабораторний центр
Міністерства охорони здоров'я України"

Приймальня /061/ 283-17-00, e-mail: zpoblses@ukr.net. «Гаряча лінія»: 707-62-27.
«Гаряча лінія - Анти грип»: /061/ 283-17-07; 283-17-29

Вхід для користувачів

Швидкі посилання


Урядова «гаряча лінія» 0-800-507-309

ZOKC

 

Захворюваність на ГКІ в Запорізькій області з 12.08.по 18.08.2017року (21/08/2017 10:23)

На 33 тижні 2017 року з підозрою на захворювання гострими кишковими інфекціями (ГКІ) звернулось 504 особи. Показник захворюваності склав 28,4 на 100 тисяч населення, що на 9% нижче максимального багаторічного показника та на 41% вище рівня середнього багаторічного показника (20,1 на 100 тис.).

Відповідно до даних епідеміологічних обстежень вогнищ ГКІ частка харчового шляху передачі складає 84%.

Серед причин захворювань ГКІ найбільша питома вага припадає на м'ясну продукцію – (21,6%) та овочі та фрукти – (21,8%); молочну продукцію – 17,8, рибну продукцію – 9,3%, кондитерські вироби – 5,8%.

За місцем придбання: питома вага харчових продуктів, придбаних на стихійних ринках складає 24%, узаконених ринках – 28%.

В 47% випадків захворювання на ГКІ пов'язані з вживанням продуктів та страв, які готувались та зберігались в домашніх умовах.

Слід ще раз зазначити, що в поточному році реєструються більш високі показники захворюваності на ГКІ, ніж за аналогічний період минулого року. З метою запобігання захворювань на гострі кишкові інфекції, насамперед, слід дотримуватись правил особистої гігієни, не вживати в їжу недоброякісні продукти, дотримуватись термінів зберігання продуктів, користуватись тільки якісною питною водою. Дуже обережно треба вживати "потенційно небезпечні блюда" – кондитерські (особливо кремові) вироби, холодець, ліверну ковбасу, термічно не оброблені молочні продукти, блюда з м’ясного та рибного фаршу, блюда з різними підливами, салати, які заправлені майонезом або сметаною. Вживання цих продуктів може бути тільки за умов впевненості щодо їх якості, безпосередньо після приготування. Зберігати ці продукти не рекомендується навіть в холодильнику.

За 33 - тиждень по області зареэстровано 4 випадки вірусного гепатиту А – в м. Запоріжжі.

21/08/2017 10:23


Архів по роках: 2007 | 2008 | 2009 | 2010 | 2011 | 2012 | 2013 | 2014 | 2015 | 2016 | 2017

Прес-службаІсторіяЛабораторний центрДокументиНаукові матеріалиПублічна інформація
Copyright © iC