Державна установа "Запорізький обласний лабораторний центр
Міністерства охорони здоров'я України"

Приймальня /061/ 283-17-00, e-mail: zpoblses@ukr.net. «Гаряча лінія»: 707-62-27.
«Гаряча лінія - Анти грип»: /061/ 283-17-07; 283-17-29

Вхід для користувачів

Швидкі посилання


Урядова «гаряча лінія» 0-800-507-309

ZOKC

 

Захворюваність на ГКІ в Запорізькій області з 26.08. по 01.09.2017 року (04/09/2017 10:27)

На 35 тижні 2017 року з підозрою на захворювання на гострі кишкові інфекції (ГКІ) звернулись 455 осіб. Показник захворюваності склав 25,7 на 100 тисяч населення, що на 9,5% нижче максимального багаторічного показника та на 31% вище середнього багаторічного показника (19,6 на 100 тис.).

Відповідно до даних епідеміологічних обстежень вогнищ ГКІ частка харчового шляху передачі складає 90%.

Серед причин захворювань на ГКІ найбільша питома вага припадає на молочну продукцію – 21%, м'ясну продукцію – 21,3%, овочі та фрукти – 18,6%, рибну продукцію – 9,5%, кондитерські вироби – 5,3%.

За місцем придбання: питома вага харчових продуктів, придбаних на стихійних ринках складає 20,7%, узаконених ринках 23,4%.

В 55,6% випадків захворювання на ГКІ пов'язані з вживанням продуктів та страв, які готувались та зберігались в домашніх умовах.

Слід ще раз зазначити, що в поточному році реєструються більш високі показники захворюваності на ГКІ, ніж за аналогічний період минулого року. З метою запобігання захворювань на гострі кишкові інфекції, насамперед, слід дотримуватись правил особистої гігієни, не вживати в їжу недоброякісні продукти, дотримуватись термінів зберігання продуктів, користуватись тільки якісною питною водою. Дуже обережно треба вживати "потенційно небезпечні блюда" – кондитерські (особливо кремові) вироби, холодець, ліверну ковбасу, термічно не оброблені молочні продукти, блюда з м’ясного та рибного фаршу, блюда з різними підливами, салати, які заправлені майонезом або сметаною. Вживання цих продуктів може бути тільки за умов впевненості щодо їх якості, безпосередньо після приготування. Зберігати ці продукти не рекомендується навіть в холодильнику.

Відділ організації епідеміологічних досліджень ДУ «Запорізький обласний лабораторний центр МОЗ України»

04/09/2017 10:27


Архів по роках: 2007 | 2008 | 2009 | 2010 | 2011 | 2012 | 2013 | 2014 | 2015 | 2016 | 2017

Прес-службаІсторіяЛабораторний центрДокументиНаукові матеріалиПублічна інформація
Copyright © iC