Державна установа "Запорізький обласний лабораторний центр
Міністерства охорони здоров'я України"

Приймальня /061/ 283-17-00, e-mail: zpoblses@ukr.net. «Гаряча лінія»: 707-62-27.
«Гаряча лінія - Анти грип»: /061/ 283-17-07; 283-17-29

Вхід для користувачів

Швидкі посилання


Урядова «гаряча лінія» 0-800-507-309

ZOKC

 

Обережно!!! Вживання грибів може коштувати вам життя!!! (10/10/2017 15:42)

Літо та осінь для багатьох людей є часом заготівлі лісових грибів. Проте, якщо їстівні гриби, які надходять у продаж після відповідного контролю заготівельних організацій, не викликають сумніву щодо якості та видового складу, то гриби, які збирає й продає населення, потребують найсуворішого контролю, оскільки недотримання елементарних правил збирання, зберігання, висушування та використання призводить до більш або менш тяжких отруєнь.

В 2017 році закінчення грибного сезону в Україні відзначилося збільшенням випадків отруєнь дикорослими грибами. Найбільша кількість отруєнь припала на вересень цього року.

Так, станом на 1 жовтня було зареєстровано 157 випадків харчових отруєнь, що викликані дикорослими грибами, з кількістю постраждалих 242 особи (з них 13 летальних). Серед потерпілих зареєстровано 43 дитини (п’ятеро з яких померло). В Запорізькій області зареєстровано 1 випадок з 1 постраждалим. Всі випадки були зареєстровані у побуті.

Найбільша кількість отруєнь була пов’язана з вживанням сироїжок (53 постраждалих), які раніше вкрай рідко були причиною отруєнь. Багато отруєнь було викликано грибами, які потерпіли називали «схожими на їстівні» аж до білих грибів. Цей феномен можна розглядати, як повне незнання дикорослих грибів. Якщо раніше отруєння були пов’язані переважно з отруйними грибами, то тепер спектр грибів значно розширився, на що треба звернути серйозну увагу.

В минулі роки найчастіше смертельні випадки були пов’язані з помилковим вживанням замість їстівних та умовно їстівних грибів блідої поганки. В цьому році причиною летальних випадків стали, крім блідої поганки, сироїжки, печериці, так звані голубінки, зонтики, решітки, «кури» та невідомі гриби. Слід прийняти до відома можливість накопичення токсичних речовин в грибах із навколишнього середовища.

Найбільше насторожує медиків те, що постійно серед отруєних грибами хворих є діти. Слід пам’ятати, що страви з грибів важкі для перетравлення. Їx не повинні вживати діти, люди з захворюваннями шлунково-кишкового тракту, печінки чи з хронічними захворюваннями внутрішніх органів.

Для того, щоб уникнути отруєння дикорослими грибами необхідно досконало знати гриби і розуміти, що від ваших знань залежить життя ваше та ваших близьких.

Відомо понад 200 видів потенційно отруйних грибів, з них найчастіше отруюються 20-25. Залежно від клінічної картини, зумовленої тропністю токсинів, отруйні гриби розподіляються на 3 групи:

гастроентеротропні (опеньок несправжній сіро-жовтий, печериця отруйна, опеньок несправжній цеглясто-червоний тощо);

нейротропні (іноцибе Патуйяра, клітоцибе червонуватий отрутний, мухомор червоний, мухомор пантерний тощо);

гепато-нефротропні (бліда поганка зелена, бліда поганка біла, бліда поганка жовта, строчок звичайний, павутинник оранжево-червоний, гриб парасолька цеглясто-сіро-червоний, гриб парасолька коричнево-вишневий).

Токсичність першої групи грибів зумовлена наявністю в них молочного соку (латексу), який подразнює слизову оболонку шлунково-кишкового тракту.

У грибах другої групи присутні алкалоїди (мускарин, мускаридин, гіосциамін, скополамін) та ще 10 біогенних амінів, які мають на організм різноманітний фізіологічний вплив.

Отруйність всіх видів блідої поганки зумовлена циклічними поліпептидами ама- та фалотоксинами, строчків – гельвеловою кислотою та гіромітрином, павутинника – ореланіном. У цеглясто-сіро-червоному грибі-парасольці є фалоїдин, а в коричнево-вишневому – ціанисті сполуки.

Незважаючи на різноманітну клінічну картину при отруєнні різними групами грибів, при кожному отруєнні присутній латентний період: при отруєннях гастроентеротропними та нейротропними грибами – 2-3 год, а гепато-нефротропними грибами – 5-6 год. У будь-якому випадку початок захворювання завжди є гострим.

При отруєнні гастроентеротропними грибами в клініці на перший план висувається картина гострого гастроентериту: різкі болі у верхній половині живота, нудота, блювання, пронос. Крім цього, отруєння супроводжується загальною інтоксикацією організму різного ступеня.

При отруєнні нейротропними отруйними грибами захворювання починається з рясного пото- та слиновиділення, надзвичайно сильного виділення слизу з носа та бронхів, сльозотечі. Надалі приєднується нестерпна нудота, болі в животі, нерідко колікоподібні, блювання, пронос. Потім з’являються ознаки ураження центральної нервової системи: запаморочення, сплутана притомність, збудження, марення, галюцинації, судоми. У випадку переважання в грибах вмісту мускарину в клініці домінують явища з боку шлунково-кишкового тракту і вегетативної нервової системи, у тому числі звуження зіниць, сповільнення пульсу і дихання, зниження артеріального тиску. Навпаки, за умови переважання в грибі мускаридину спостерігаються збудження, марення, галюцинації, розширення зіниць, пришвидшення пульсу.

При отруєнні гепато-нефротропними отруйними грибами захворювання починається з гострого гастроентероколіту: надзвичайно різкий біль у животі, невгамовне блювання, профузний пронос. Одночасно з’являються ознаки тяжких порушень серцево-судинної та центральної нервової систем. Розвивається гостра печінково-ниркова недостатність, смерть може виникнути на 2-5-й день захворювання, рідко – на 7-й. При отруєнні павутинником проносу немає, у клінічній картині домінують ознаки ураження нирок. Причиною смерті (через 2-3 тижні від початку захворювання) може бути наростання нирково-печінкової недостатності. При сприятливому перебігу процес видужання тривалий (тижні й місяці).

Якщо після вживання грибної страви з’явилися ознаки захворювання, потрібна негайна медична допомога. До приходу лікаря хворого треба покласти в ліжко, а щоб не допустити всмоктування отрути, потрібно промити шлунок. 

Бажано дати потерпілому випити малими ковтками холодний міцний чай, зігріти грілками.

Абсолютно протипоказані при цьому спиртні напої, які прискорюють всмоктування отрути.

Для з’ясування причин отруєння, слід зберегти залишки грибної страви, а також блювотні маси і передати це для лабораторного дослідження.

При отруєнні грибами потрібно термінова госпіталізація для надання кваліфікованої медичної допомоги.

Вікторія Черкасова, завідувач відділу епідеміологічного нагляду (спостереження) та профілактики неінфекційних захворювань

10/10/2017 15:42


Архів по роках: 2007 | 2008 | 2009 | 2010 | 2011 | 2012 | 2013 | 2014 | 2015 | 2016 | 2017

Прес-службаІсторіяЛабораторний центрДокументиНаукові матеріалиПублічна інформація
Copyright © iC