Державна установа "Запорізький обласний лабораторний центр
Міністерства охорони здоров'я України"

Приймальня /061/ 283-17-00, e-mail: zpoblses@ukr.net. «Гаряча лінія»: 707-62-27.
«Гаряча лінія - Анти грип»: /061/ 283-17-07; 283-17-29

Вхід для користувачів

Швидкі посилання


Урядова «гаряча лінія» 0-800-507-309

ZOKC

 

Застерігаємо! (08/11/2017 11:45)

7 листопада на міжвідомчій прес-конференції, яка відбулась у Головному управлінні ДСНС України у Запорізькій області присутні обговорили проблемне питання, актуальне в осінній період – отруєння грибами.

МОЗ України повідомляє, що в останній час на території України почастішали випадки отруєння грибами. Так, протягом 2017 року зареєстровано більш 200 випадків харчового отруєння, викликаного грибами, з кількістю постраждалих - 242 особи, з яких 43 дитини (з них 13 зі смертельним наслідком). В Запорізькій області зареєстровано 4 випадки з 5 постраждалими. Усі випадки були зареєстровані у побуті. Гриби збиралися у лісосмузі, біля будинку та в лісопосадці.PK_NS_2

Завідувач відділу епідеміологічного нагляду (спостереження) та профілактики неінфекційних захворювань ДУ «Запорізький обласний лабораторний Центр МОЗ України» Вікторія Черкасова зазначає, що Запорізька область не є грибною зоною, тому краще взагалі утриматися від збирання грибів по території.

Застерігаємо!

Відмовтеся від вживання дикорослих грибів як від продукту взагалі, а вживайте штучно вирощені печериці, купуючи їх в магазинах.

Не купуйте гриби на стихійних ринках або у продавців на автодорогах. Безпечніше купувати гриби на стаціонарних ринках, де вони проходять відповідний контроль.

Якщо Ви все ж таки відправилися в ліс збирати гриби, то обов'язково врахуйте наступне:

Ніколи не кладіть в корзину грибів, яких не знаєте; остерігайтеся пластинчастих грибів.

Під час засухи гриби краще не брати взагалі. У жарку погоду змінюється обмін речовин в організмі гриба, він втрачає воду, накопичує токсини.

Відібрані гриби спочатку промийте і відваріть кілька разів в підсоленій воді (не менше трьох) протягом 30 хвилин.

Гриби - не дитяча їжа, тому не давайте грибних блюд малолітнім дітям. Не можна вживати гриби вагітним і матерям, що годують грудьми.

Ніколи не застосовуйте "домашніх" методів визначення отруйності грибів з використанням цибулини або срібних ложок - вони помилкові. Срібло темніє від взаємодії з амінокислотами, які є і в їстівних, і в отруйних грибах, а колір лука змінюється під впливом ферменту тирозинази, який також міститься у всіх грибах.

Якщо після вживання грибів відчуваєте себе погано або відмітили ознаки хвороби у своїх близьких (нудота, блювота, головний біль, галюцинації, біль в животі) негайно викликайте "швидку допомогу". До її приїзду промийте шлунок 1-2 л розчину марганцівки або сольового розчину, можна зробити очисну клізму. Пийте багато рідини.

Недоїдених грибів не викидайте. Їх аналіз допоможе лікарям швидше визначити вид отрути, яка потрапила в організм.

Ніякого самолікування! Тому що ніж більше токсинів потрапить в кров, тим важче буде хід отруєння.

08/11/2017 11:45


Архів по роках: 2007 | 2008 | 2009 | 2010 | 2011 | 2012 | 2013 | 2014 | 2015 | 2016 | 2017

Прес-службаІсторіяЛабораторний центрДокументиНаукові матеріалиПублічна інформація
Copyright © iC