На 52 тижні 2017
року з підозрою на захворювання гострими
кишковими інфекціями (ГКІ) звернулись 136 осіб. Показник захворюваності склав
7,7 на 100 тисяч населення, що на 34 % нижче максимального багаторічного
показника.
Відповідно до даних епідеміологічних обстежень вогнищ ГКІ частка харчового
шляху передачі складає 96,6%.
Серед причин
захворювань ГКІ найбільша питома вага припадає на молочну продукцію – 31,6%; м'ясну продукцію – 27,2%; рибну продукцію
– 11,4%; овочі та фрукти – 6,1%.
За місцем
придбання: питома вага харчових продуктів, придбаних на стихійних ринках
складає 16,7%, узаконених ринках –
22,8%.
В 60,5 % випадків захворювання на ГКІ пов'язані з
вживанням продуктів та страв, які готувались та зберігались в домашніх умовах.
З метою
запобігання захворювань на гострі кишкові інфекції, насамперед, слід
дотримуватись правил особистої гігієни, не вживати в їжу недоброякісні
продукти, дотримуватись термінів зберігання продуктів, користуватись тільки
якісною питною водою.
Відділ організації епідеміологічних досліджень ДУ «Запорізький обласний
лабораторний центр МОЗ України» 05/01/2018 08:54 |