Державна установа "Запорізький обласний лабораторний центр
Міністерства охорони здоров'я України"

Приймальня /061/ 283-17-00, e-mail: zpoblses@ukr.net. «Гаряча лінія»: 707-62-27.
«Гаряча лінія - Анти грип»: /061/ 283-17-07; 283-17-29

Вхід для користувачів

Швидкі посилання


Урядова «гаряча лінія» 0-800-507-309

ZOKC

 

І знову ботулізм - зареєстровані нові випадки захворювання (09/01/2018)

У вівторок 02.01.2018 р.  у відділення інтенсивної терапії  Дніпрорудненської міської лікарні поступили у важкому стані та стані середньої важкості мешканка м.Дніпро 1953 року народження та мешканець м.Дніпрорудне 1980 року народження, при огляді яких встановлено діагноз «ботулізм».

Станом на 09.02.2018 року хворі переведені до Запорізької обласної інфекційної лікарні, введена протиботулінічна сироватка.

Фахівцями ДУ «Запорізький обласний лабораторний центр МОЗ України» при епідеміологічному розслідуванні даного випадку захворювання на ботулізм встановлено, що хворі та ще 4 особи вживали рибу в'ялену – лящ домашнього приготування та рибний балик (товстолоб), придбаний на стихійному ринку у порту м. Дніпрорудне.

Лабораторією ДУ «Запорізький обласний лабораторний центр МОЗ України» при досліджені залишків риби в'яленої - лящ домашнього приготування встановлено наявність ботулізму типу «Е».

Нагадуємо, що протягом 2017 року у Запорізькій області зареєстровано 11 випадків ботулізму з 14 постраждалими, з яких 8 випадків пов’язано з вживанням риби домашнього приготування та 3 випадки с рибою, придбаної у торгівельної мережі. Звертаємо увагу на то, що 18.12.2017р. у м.Мелітополь зареєстровано черговий випадок ботулізму, пов’язаному з вживанням риби в'яленої лящ домашнього приготування. Особливістю зазначеного випадку стало те, що зазначеною рибою пригощали малу дитину двох років (2015року народження), яка, на щастя, не захворіла.

Ще раз інформуємо, що без доступу повітря (у  консервованих, або таких продуктах як риба, ковбаса) клострідії ботулізму починають виробляти ботулотоксин -  одну з  найсильніших  відомих отрут. Він  в  375 000 разів сильніше за отруту гримучої змії.

Ботулотоксин з шлунково-кишкового тракту потрапляє у кров і поступово розноситься по всьому організму, порушуючи діяльність нервових клітин, які відповідальні за роботу м'язів. У першу чергу починають страждати м'язові волокна глотки, гортані, очей, а потім і дихальні.

Інкубаційний період варіює від декількох годин до однієї доби, в крайньому випадку, до двох, трьох днів, і залежить він від кількості ботулотоксину, який потрапив в організм людини. Захворювання починається раптово, на тлі повного здоров'я. У людини з'являється м'язова слабкість, сухість у роті, порушується зір, з'являється, так звана, «сітка або туман» перед очима, довколишні предмети погано розрізняються. Хворий відзначає двоїння предметів, не може читати, приєднується порушення ковтання, яке супроводжується суб'єктивним відчуттям присутності в глотці чужорідного тіла, з'являється першіння. У людини змінюється тембр голосу. Обличчя стає маскоподібною, зіниці розширюються. Припущення про ботулізм повинно підтверджуватися даними аналізів крові, промивних вод шлунка, блювотних мас, в яких виявляється ботулотоксин.

При перших симптомах подібного роду необхідно терміново викликати «швидку», оскільки хворому потрібна госпіталізація. Без лікування у  хворого прогресує м'язова слабкість і наступає смерть від  паралічу дихальної мускулатури.

У Запорізькій області останнім часом почастішали випадки ботулізму, пов'язані з вживанням в їжу в'яленої риби, приготованої в домашніх умовах або купленої у випадкових осіб.

Для попередження захворювання ботулізмом на підприємствах торгівлі забороняється реалізація:

- в'яленої і копченої риби, консервованої продукції домашнього приготування;

- консервів, що мають дефекти: бомбаж, деформованих, з ознаками псування;

- харчових продуктів, зокрема в'яленої і копченої риби за відсутності холодильного устаткування;

- харчових продуктів з простроченими термінами придатності;

- харчових продуктів без супровідних документів, підтверджуючих їх якість та безпеку.

Необхідно звертати увагу при якій температурі зберігаються та реалізуються рибні продукти в магазинах. У жодному випадку не можна купувати рибу в'ялену, копчену, консерви домашнього виготовлення, м'ясну продукцію, яка реалізується без холоду в невстановлених місцях, на стихійних ринках, приватними особами.

Якщо у вас з'явилися симптоми захворювання ботулізмом, необхідно своєчасно звертатися по медичну допомогу, не займатися самолікуванням! Запам’ятайте, що при несвоєчасно наданої медичної допомоги може наступити летальний результат в результаті паралічу дихальної мускулатури.

Бережіть власне здоров'я і здоров'я своїх рідних!

Пам’ятайте: хворобу легше попередити, ніж лікувати.

Черкасова В.В., завідувач відділу епідеміологічного нагляду (спостереження) та профілактики неінфекційних захворювань ДУ «Запорізький обласний лабораторний центр МОЗ України»

09/01/2018


Архів по роках: 2007 | 2008 | 2009 | 2010 | 2011 | 2012 | 2013 | 2014 | 2015 | 2016 | 2017 | 2018

Прес-службаІсторіяЛабораторний центрДокументиНаукові матеріалиПублічна інформація
Copyright © iC