Державна установа "Запорізький обласний лабораторний центр
Міністерства охорони здоров'я України"

Приймальня /061/ 283-17-00, e-mail: zpoblses@ukr.net. «Гаряча лінія»: 707-62-27.
«Гаряча лінія - Анти грип»: /061/ 283-17-07; 283-17-29

Вхід для користувачів

Швидкі посилання


Урядова «гаряча лінія» 0-800-507-309

ZOKC

 

Заключне донесення про епіднеблагополуччя з захворюваності на ГКІ в дитячому оздоровчому комплексі ?Салют? м.Приморськ Запорізької області (14/07/2011)

Запорізька обласна санепідстанція повідомляє, що з 07.07.11 по 09.07.11 в дитячому оздоровчому комплексі (ДОК) ?Салют? м. Приморська зареєстровано групове захворювання дітей на гостру кишкову інфекцію. Захворіло 6 дітей, яким встановлений остаточний діагноз ?ГКІ встановленої nетіології?. В 2 випадках етіологічним фактором послужив Citrobakter freundii 107, в 4 випадках ? Pseudomonas aeruginosa 107 . Результати вірусологічних дослідженнь та досліджень на патогенну флору негативні.

Епідрозслідування епідемічного ускладнення проводилось фахівцями обласної санепідстанції, управління охорони здоров?я облдержадміністрації та районної санепідстанції.

В результаті проведеного епідрозслідування встановлено, що 24 червня в ДОЗ ?Салют? заїхало 360 дітей, які розподілені на 9 загонів.

07.07.2011 року до лікаря ДОК звернулось за медичною допомогою 6 дітей (2 ? з сьомого загону, 4 ? з восьмого) із скаргами на тошноту, біль в животі, 1 - кратну блювоту (4 дитини); 3-4 кратну блювоту, підвищення температури тіла до 37,8 градусів, 1-кратний пронос(2 дитини).

Екстрені повідомлення до районної санепідстанції лікарем ДОК не надавались.

Хворі діти госпіталізовані в інфекційне відділення, у 4-х дітей легка форма перебігу хвороби, у 2-х ? середньої важкості. В лікарні діти отримали адекватне лікування (промивання ШКТ, ніфуроксазід, смекта, регідрон, ензімні препарати), в результаті чого стан дітей протягом декількох годин стабілізувався.

З метою унеможливлювання розповсюдження ГКІ, 07.07.- 08.07.11 в інфекційну лікарню ізольовано 15 контактних дітей без клінічних проявів захворювання.

За бажанням батьків, враховуючи задовільний стан і відсутність клінічних проявів у всіх дітей, що перебували в стаціонарі, до 15:00 09.07.2011 всі діти виписані із лікарні та передані по місцю постійного мешкання для подальшого медичного нагляду.

З 07.07.11 за всіми дітьми ДОК встановлений медичний нагляд, щоденно діти наглядались районним педіатром, лікарем ДОК із залученням 07.07.11 районного інфекціоніста, 08.07.11 ? фахівців ОУЗО.

Лабораторно на патогенну та умовно-патогенну флору (ПФ та УПФ) обстежено 32 контактних дітей, в т.ч. ті, що перебували під наглядом в стаціонарі (15). У 4 дітей виділений Staphylococcus aureus 102.

10 дітей (із числа хворих і контактних, що перебували в стаціонарі) обстежені вірусологічно на рота-, астро- і аденовіруси), результат негативний.

Обстежено на ПФ та УПФ персонал харчоблоку (23 особи), у 10 виділена УПФ - Citrobakter freundii 107. Клінічних проявів захворювання серед персоналу не відмічалось.

Для бактеріологічного дослідження відібрані проби питної кип?яченої та водопровідної води, харчові продукти (добові проби та напівфабрикати), змиви з об?єктів навколишнього середовища на харчоблоці ДОК. Для вірусологічного дослідження відібрані проби морської, питної кип?яченої та водопровідної води.

В результаті лабораторних досліджень встановлено:

Бактеріологічно досліджена 1 проба води водопровідної, результат негативний, 2 проби води кип?яченої, результат негативний; вірусологічно досліджено 3 проби води (морської, водопровідної, кип?яченої), результат негативний.

Бактеріологічно досліджено 30 змивів на харчоблоці ДОК, в 12 (столова посуда, кастрюлі для першого та другого блюд, стіл в залі для прийому їжі) виділена Е. coli, в 1 - Citrobakter freundii.

Бактеріологічно досліджені 7 проб харчових продуктів, виділена Citrobakter freundii 10 5 в пробах ?капуста тушкована? (добова проба), ?млинці з сиром? (напівфабрикат); Е. coli 101? в пробі ?пюре з котлетою?.

06.07.2011 року в ДОК проводилась планова перевірка районною санепідстанцією. Виявлені порушення на харчоблоці: масло вершкове зберігалось в холодильнику не завернуте в пергамент, виробничий інвентар для готової продукції використовувався для напівфабрикатів. В кладовій мінеральна бутилірована вода зберігалась на долівці без підтоварників. На масло вершкове ?Дніпровське? відсутні документи, які посвідчують якість. За виявлені порушення на завідувачку столової та комірника складені протоколи. 09.06.2011 на ДОК в плановому порядку здійснювались nлабораторні дослідження харчових продуктів (1 проба), 15 змивів з об?єктів навколишнього середовища на харчоблоці ДОК, результати всіх досліджень негативні. 16.05.2011 досліджена вода водопровідна (2 проби), результат негативний.

Виконавчим директором ТОВ ДОК ?Салют? видано наказ №36 від 08.07.2011 року ?Про призупинення оздоровчої зміни в ТОВ ДОК ?Салют? з 10.07.2011 року з компенсацією виплат матеріальних затрат.

На даний час проводиться санація працівників харчоблоку, після чого буде проведено повторне лабораторне обстеження. На харчоблоці і в усіх корпусах ДОК проведено генеральне прибирання з використанням дезінфекційних засобів. 12.07.11 відібрані змиви на харчоблоці, питна та водопровідна води. Тільки у випадку отримання негативних результатів всіх досліджень санепідстанція допустить до роботи працівників харчоблоку та надасть дозвіл на функціонування чергової зміни.

Висновки:

1. 07.07-09.07.2011 в ТОВ ДОК ?Салют? зареєстроване групове захворювання на гостру кишкову інфекцію з кількістю постраждалих 6 осіб.

2. Ймовірним фактором передачі інфекції послужила капуста тушкована, яку діти вживали на вечерю 05.07.2011 та в якій виділена умовно - патогенна флора в епідемічно небезпечній дозі - Citrobakter freundii 10 5 . Аналочний збудник виділений і у двох захворілих дітей, у 10 працівників харчоблоку, в змиві на харчоблоці та у напівфабрикаті (?млинці з сиром?), які, вірогідно, були забруднені зовні.

3. Висока забрудненість зовнішнього середовища харчоблоку, що підтверджується 43,3% відхилень, харчових продуктів (42,8% відхилень) та різноманітність виділеної умовно-патогенної флори у хворих, контактних, працівників харчоблоку, змивах на харчоблоці, харчових продуктах свідчать про вкрай незадовільне дотримання санітарно-гігієнічного режиму на харчоблоці, що і призвело до виникнення захворювання у дітей ДОК шляхом вживання інфікованої їжї.

4. Ймовірним джерелом інфекції може бути будь-кто із працівників харчоблоку, в т. ч. у яких виділена УПФ. Але не виключений факт інфікування працівників, у яких виділена УПФ, харчовими продуктами, якими інфікувались і діти, але в дозах, що не визвали клінічних проявів захворювання.

5. За результатами епідрозслідування накладені штрафні санкції на директора та лікаря ДОК.

6. Матеріали епідрозслідування 13.07.2011 передані до районної прокуратури.

1. Місце виникнення спалаху ( область, район) ? 07.07.2011 року , м. Приморськ

2. Перелік населених пунктів, залучених до спалаху (уточнюється по мірі розповсюдження) - м. Приморськ

3. Дата першого захворювання - 07. 07.11 року

4. Дата закінчення спалаху - 09.07.2011

5. Діагноз попередній - ГКІ

6. Діагноз заключний - ГЕК встановленої етіології

7. Етіологічний фактор, дата його встановлення - Citrobakter freundii 10 5 - 2, Pseudomonas aeruginosa 107 - 4.

8. Фактор передачі, дата його встановлення ? капуста тушкована

9. Число захворілих (всього) - 6

10. У тому числі дітей до 15 років -6

11. Число померлих (всього) - 0

12. У тому числі дітей до 15 років -6

13. Місце госпіталізації ? інфекційне відділення КЗ ?Приморська центральна районна лікарня?

14. Форми перебігу хвороби :

- кількість з легкою формою (всього, з них дітей) - 4

- кількість середньої важкості (всього, з них дітей) - 2

- кількість з важкою формою (всього, з них дітей) -

15. Кількість хворих з лабораторно підтвердженим діагнозом - 6

16. Джерело збудника інфекції (докладно описати і у випадку підозри на сальмонельоз виявити можливий зв?язок з птахогосподарством) ? не встановлено

17. Основна причина спалаху (порушення технології приготування їжі і санітарних правил для даного об?єкта, вживання неякісної води тощо), причини, що сприяли спалаху - вкрай незадовільне дотримання санітарно-гігієнічного режиму на харчоблоці

18. Обставини, що сприяли виникненню спалаху (порушення дезрежиму, не дотримання правил особистої гігієни, зберігання продуктів при високій температурі тощо) ? недотримання правил особистої гігієни працівниками харчоблоку

19. Об?єкт з продукцією котрого пов?язане виникнення спалаху (молокозавод, птахогосподарство, їдальня, дитяча установа тощо) ? ТОВ ДОК ?Салют? м.Приморськ

20. Відомство, з якого виникло епідускладнення ?

21. Необхідна допомога (фахівці, дезінфекційні засоби, поживні середовища, обладнання тощо) ? не потрібна

22. Виписано на даний день (всього) - 6

23. У тому числі дітей до 15 років - 6

24. Залишилося у стаціонарі (всього) -

25. У тому числі дітей до 15 років -

26. Всього обстежено людей - 61

27. Із них хворих (всього) - 6

28. У тому числі дітей до 15 років - 6

29. Із них декретованих контингентів - 23

30. У тому числі на об?єкті виникнення спалаху - 23

31. Кількість позитивних результатів серед обстежених (всього) - 20

32. Із них серед хворих - 6

33. У тому числі серед дітей до 15 років - 6

34. Кількість позитивних результатів серед здорових (всього) - 14

35. У тому числі серед декретованих - 10

36. Із них на об?єкті виникнення спалаху - 10

37. Проведено бактеріологічних/вірусологічних обстежень на патогенну флору об?єктів довкілля у вогнищі (всього) ? 40/3

38. Із них :

- харчових продуктів - 7

- змивів - 30

- питної води - 3/2

- води відкритих водоймищ - 0/1

- стічної води -

39. У тому числі на об?єкті виникнення спалаху (всього) - 40/3

40. Із них :

- харчових продуктів - 7

- змивів - 30

- питної води - 3/2

- води відкритих водоймищ - 0/1

- стічної води -

41. Збудник, який послужив причиною спалаху і виявлений на об?єктах довкілля ? Citrobakter freundii 107

42. Із них :

- харчових продуктів - 2

- змивів - 1

- питної води -

- відкритих водоймищ -

- стічної води -

43. У тому числі на об?єкті виникнення спалаху - Citrobakter freundii 107

- харчових продуктів - 2

- змивів - 1

- питної води -

- відкритих водоймищ -

- стічної води -

14/07/2011


Архів по роках: 2007 | 2008 | 2009 | 2010 | 2011 | 2012 | 2013 | 2014 | 2015 | 2016 | 2017

Прес-службаІсторіяЛабораторний центрДокументиНаукові матеріалиПублічна інформація
Copyright © iC