Державна установа "Запорізький обласний лабораторний центр
Міністерства охорони здоров'я України"

Приймальня /061/ 283-17-00, e-mail: zpoblses@ukr.net. «Гаряча лінія»: 707-62-27.
«Гаряча лінія - Анти грип»: /061/ 283-17-07; 283-17-29

Вхід для користувачів

Швидкі посилання


Урядова «гаряча лінія» 0-800-507-309

ZOKC

 

ДУ «Запорізький обласний лабораторний центр МОЗ України» повідомляє про випадок ботулізму (23/05/2018 13:55)

17.05.2018 року в інфекційне відділення КУ  ТМО «Багатопрофільна лікарня інтенсивних методів лікування та ШМД ММР ЗО» м. Мелітополя поступив у вкрай важкому стані мешканець смт. Нововасилівка Приазовського району, 1989 року народження, з діагнозом «ботулізм».

Станом на 23.07.2017 року хворий досі знаходиться у важкому стані, але після введення протиботулінічної сироватки стан хворого стабілізовано. Сироватка крові та промивні води від хворого доставлені до мікробіологічної лабораторії ВП «Запорізький відділ ДУ «Запорізький обласний лабораторний центр МОЗ України».

Фахівцями ДУ «Запорізький обласний лабораторний центр МОЗ України» при епідеміологічному розслідуванні даного випадку захворювання на ботулізм встановлено, що чоловік вживав рибу карась маринований домашнього виготовлення, виловлену у Каховському водосховищі.

Цей випадок не єдиний в України в цьому році. Так, в Кропивницькому Кіровоградської області зареєстрований один випадок ботулізму з двома постраждалими. Двоє молодих людей госпіталізовані після вживання продуктів домашнього приготування – сало, домашні консерви (печінковий паштет), які готувала мати одного із постраждалих.

Нагадуємо, що в у 2017 році у Запорізькій області зареєстровано 11 випадків ботулізму з 14 постраждалими, померлих немає. Причиною захворювання ботулізмом в цих випадках послужила риба як домашнього, так і промислового виробництва, придбана в торговій мережі.

Враховуючи епідеміологічну ситуацію, що щорічно складається з захворюваністю на ботулізм, ще раз пропонуємо виключити з раціону продукти харчування, які потенційно несуть загрозу захворювання на ботулізм – рибу копчену та в’ялену, копчені м’ясні вироби, консерви, особливо домашнього приготування.

В разі прояви характерних для ботулізму симптомів (нудота, блювання, характерний біль у животі, порушення зору - "сітка" перед очима, двоїння предметів, важкість читання, сухість слизових оболонок, розлад ковтання) – негайно звертатися за медичною допомогою.

Черкасова В.В., завідувач відділом епідеміологічного нагляду (спостереження) та профілактики неінфекційних захворювань ДУ «Запорізький обласний лабораторний центр МОЗ України»

23/05/2018 13:55


Архів по роках: 2007 | 2008 | 2009 | 2010 | 2011 | 2012 | 2013 | 2014 | 2015 | 2016 | 2017 | 2018

Прес-службаІсторіяЛабораторний центрДокументиЩо необхідно знатиНаукові матеріалиПублічна інформація
Copyright © iC