Державна установа "Запорізький обласний лабораторний центр
Міністерства охорони здоров'я України"

Приймальня /061/ 283-17-00, e-mail: zpoblses@ukr.net. «Гаряча лінія»: 707-62-27.
«Гаряча лінія - Анти грип»: /061/ 283-17-07; 283-17-29

Вхід для користувачів

Швидкі посилання


Урядова «гаряча лінія» 0-800-507-309

ZOKC

 

Знову про гарячку Ебола (24/05/2018)

З 4 квітня по 17 травня 2018 року Міністерство охорони здоров'я Демократичної Республіки Конго повідомило Всесвітню організацію охорони здоров'я (далі - ВООЗ) про реєстрацію у 3 медичних округах 45 випадків захворювання на хворобу, спричинену вірусом Ебола; про 25 померлих від неї. Підтверджено лабораторно 14 випадків з 45.

ВООЗ відмітила наявність в країні проблем, які можуть сприяти поширенню захворювання:

- реєстрація спалахів у віддалених і труднодоступних районах, що затрудняє епіднагляд, виявлення і підтвердження випадків захворювання; нагляд за особами, які контактували з хворими; забезпечення доступу населення до вакцин і терапевтичних засобів;

- реєстрація випадків захворювання серед медичних працівників.

Підтверджений випадок в Мбандака, яке є великим містом і розташоване на перехресті національних та міжнародних річкових, автомобільних та внутрішніх повітряних шляхів, також збільшує ризик поширення захворювання в Демократичній Республіці Конго та сусідніх країнах.

Проаналізувавши ситуацію в країні, Генеральний директор ВООЗ не оголосив спалах хвороби, спричиненої вірусом Ебола, в Демократичній Республіці Конго надзвичайною ситуацією в області громадського здоров'я, яка має міжнародне значення. ВООЗ не рекомендує також вводити будь-які обмеження поїздок або торгівлі з Демократичною Республікою Конго.

У зв’язку з вищевикладеним нагадуємо, що хвороба, спричинена вірусом Ебола, або гарячка Ебола – гостре вірусне висококонтагіозне захворювання, що спричиняється вірусом Ебола. Рідкісне, але вкрай небезпечне, захворювання з рівнем смертності до 90%. До цього захворювання схильні люди і примати (мавпи, горили і шимпанзе).

Природний господар вірусу Ебола в Африці, ймовірно, плодоїдні кажани. Вірус передається людям при контактах з інфікованими кажанами або через проміжних господарів, таких як мавпи, примати або свині, які заражаються при контакті із слиною або фекаліями кажанів.

Люди можуть заражатись при контактах з інфікованими тваринами в процесі забою, при вживанні крові, молока чи м'яса сирого або такого, що не пройшло достатню термічну обробку.

Вірус передається від людини до людині при прямих контактах з кров'ю, виділеннями або іншими рідинами організму інфікованих людей або при контактах із забрудненими голками та іншим устаткуванням. Люди залишаються заразними до тих пір, поки їх кров і виділення містять віруси. Похоронні обряди, при яких присутні на похоронах мають прямий контакт з тілом померлого, також можуть грати роль в передачі вірусу Ебола. Передача інфекції через інфіковану сперму може відбуватися аж до семи тижнів після клінічного одужання.

Медпрацівники нерідко інфікуються при наданні допомоги хворим, зараженим вірусом Ебола. Це відбувається в тих випадках, коли при догляді за пацієнтами вони не користуються засобами особистого захисту.

Які типові ознаки захворювання? Це - раптове підвищення температури, слабкість, болі в м'язах, головний біль і біль у горлі. Надалі спостерігаються нудота, діарея, висип, порушення функції нирок, печінки і, в деяких випадках, внутрішні і зовнішні крововиливи.

Інкубаційний період (час з моменту інфікування до появи перших клінічних ознак хвороби) складає від 2 діб до 21 дня. Пацієнт стає заразним від моменту появи клінічних ознак. Інфікування вірусом Ебола можна підтвердити лише за допомогою лабораторного аналізу.

Якщо Ви відвідали район, в якому реєструються випадки захворювання на гарячку Ебола, або Ви мали контакт з хворою людиною, або з підозрою на захворювання, і у Вас з’явились будь-які клінічні ознаки, необхідно негайно звернутись до лікаря.

Підвищення обізнаності відносно чинників ризику і заходів особистого захисту є єдиними засобами зниження захворюваності і смертності.

Щоб запобігти захворюванню необхідно:

обмежити контакти з інфікованими тваринами, схильними до значного ризику (наприклад, мавпи або людиноподібні мавпи) у вологому тропічному лісі, де зареєстровано це захворювання;

піддавати ретельній тепловій обробці продукти тваринного походження (кров і м'ясо) перед вживанням їх в їжу;

користуватись рукавичками та іншими предметами особистого захисту, якщо Ви залишаєтесь доглядати за хворим;

ретельно мити руки після відвідин хворих в лікарні або догляду за ким-небудь в домашніх умовах;

трупів тих, хто помер від Ебола, торкатись лише використовуючи надійні засоби захисту; трупи підлягають негайному похованню.

Виникає питання: чи безпечно відвідувати райони, де спостерігається спалах захворювання? Що радить ВООЗ відносно поїздок?

Під час спалаху захворювання ВООЗ регулярно оцінює положення в охороні суспільного здоров'я і, у разі потреби, рекомендує вводити обмеження на поїздки або торгівлю.

Ризик інфікування для приїжджих вельми незначний, оскільки передача вірусу від людини до людини відбувається під час безпосереднього контакту з біологічними рідинами організму або виділеннями інфікованого пацієнта.

Загальні поради ВООЗ стосовно поїздок:

Приїжджим слід утримуватися від всяких контактів з інфікованими пацієнтами. Медпрацівники, що приїжджають в зони епідемії, повинні неухильно дотримуватись рекомендацій ВООЗ в антиінфекційних інструкціях.

Особи, які зупинялись у районах, де нещодавно повідомлялося про випадки захворювання, повинні уміти розпізнавати симптоми інфекції і звертатися до лікаря при перших ознаках захворювання.

Медпрацівникам, що надають допомогу тим, хто повернувся з районів захворювання і у кого спостерігаються симптоми, рекомендується взяти до уваги можливість хвороби, викликаної вірусом Ебола.

А.М. Циганкова, завідувач відділення особливо небезпечних інфекцій ДУ «Запорізький обласний лабораторний центр МОЗ України»


24/05/2018


Архів по роках: 2007 | 2008 | 2009 | 2010 | 2011 | 2012 | 2013 | 2014 | 2015 | 2016 | 2017 | 2018

Прес-службаІсторіяЛабораторний центрДокументиЩо необхідно знатиНаукові матеріалиПублічна інформація
Copyright © iC