Державна установа "Запорізький обласний лабораторний центр
Міністерства охорони здоров'я України"

Приймальня /061/ 283-17-00, e-mail: zpoblses@ukr.net. «Гаряча лінія»: 707-62-27.
«Гаряча лінія - Анти грип»: /061/ 283-17-07; 283-17-29

Вхід для користувачів

Швидкі посилання


Урядова «гаряча лінія» 0-800-507-309

ZOKC

 

І знову про ботулізм… (06/06/2018)

У Запоріжжі зареєстровано смертельний  випадок захворювання на ботулізм. Від небезпечної інфекції 05.06.18р. помер 62-річний пенсіонер. Напередодні вживав в'ялену рибу – карась домашнього виготовлення, яку сам засолив та в’ялив. Вже на наступний день після вживання риби, у чоловіка з'явилися перші симптоми захворювання.

Фахівці лабораторного центру вкотре застерігають, що ботулізм – гостра інфекційна хвороба з важким ураженням нервової системи, змінами серцево-судинної системи, слабкістю скелетних і гладких м’язів, порушенням зору, ковтання, моторики кишок.

Токсин палички ботулізму є найбільш небезпечним з усіх відомих бактеріальних токсинів. Захворювання може виникнути при вживанні харчових продуктів без попередньої термічної обробки. Це можуть бути консерви, особливо домашнього приготування, копчені, в’ялені м’ясні та рибні вироби, а також інші продукти, в яких є умови для розвитку збудників.

Найчастіше реєструються захворювання, пов’язані з вживанням грибів домашнього консервування, копченої або в’яленої риби, м’ясних і ковбасних виробів, бобових консервів.

Споживаючи продукт, практично неможливо визначити наявність у ньому ботулотоксину, оскільки він не має кольору, смаку, запаху.

Не варто купувати рибну продукцію, консерви домашнього виготовлення з рук чи на стихійних ринках. В жодному разі не слід споживати консерви бомбажні, деформовані або з нехарактерним запахом.

06/06/2018


Архів по роках: 2007 | 2008 | 2009 | 2010 | 2011 | 2012 | 2013 | 2014 | 2015 | 2016 | 2017 | 2018

Прес-службаІсторіяЛабораторний центрДокументиНаукові матеріалиПублічна інформація
Copyright © iC