Державна установа "Запорізький обласний лабораторний центр
Міністерства охорони здоров'я України"

Приймальня /061/ 283-17-00, e-mail: zpoblses@ukr.net. «Гаряча лінія»: 707-62-27.
«Гаряча лінія - Анти грип»: /061/ 283-17-07; 283-17-29

Вхід для користувачів

Швидкі посилання


Урядова «гаряча лінія» 0-800-507-309

ZOKC

 

Що потрібно знати, щоби не захворіти на гострі кишкові інфекції (18/06/2018)

До гострих кишкових інфекцій відносяться такі захворювання, як дизентерія, ешеріхіози, гастроентероколіти, викликані умовно-патогенною флорою, харчові токсикоінфекції. Хвороби даної групи викликаються різноманітними збудниками – бактеріями, вірусами, найпростішими. Всю цю групу інфекцій об’єднує те, що основне місце перебування збудника і місце розвитку хвороби – кишківник людини. Звідси і загальний механізм передачі інфекції – фекально-оральний. Збудники гострих кишкових інфекцій, які виділяються із організму хворого або носія, попадають в почву, воду, а також при недотриманні деяких правил, в т.ч. правил особистої гігієни, можуть попадати на харчові продукти. При цьому в харчових продуктах вони не тільки зберігаються, але можуть і розмножуватись, особливо в теплу пору року. В організм людини збудники гострих кишкових інфекцій попадають з їжою, водою, через «грязні» руки і предмети побуту (посуда, кухонний інвентарь і ін.).

Крім цього, необхідно пам’ятати, що таким образом можуть передаватись і такі небезпечні хворобі, як холера, черевний тиф, паратифи, сальмонельоз та інші.

Необхідно пам’ятати, що збудники кишкових інфекцій устойчиві до дії несприятливих умов та можуть довготривало зберігатись в зовнішньому середовищі. Наприклад, збудник дизентерії виживає на предметах обіхода до 20-25 днів.

Певну роль в забрудненні їжі мікроорганізмами і їх активному розвитку грає неправильне зберігання продуктів (коли готові блюда зберігаються разом з сирими продуктами або ж не дотримується температурний режим). При цьому варто відмітити, що смакові якості їжі, що містить токсини, як правило, не міняються, тобто на смак розпізнати небезпеку не завжди вдається.

В більшості випадків тільки від людини залежить - або захворіє вона кишковою інфекцією, або ні. Щоб запобігти захворюванню на гострі кишкові інфекції, треба дотримуватись наступних основних правил:

- в жарку пору року дуже обережно треба вживати "потенційно небезпечні блюда" - кремові вироби, холодець, ліверну ковбасу, молочні продукти, блюда з м’ясного та рибного фаршу, блюда з різними підливами, салати, які заправлені майонезом або сметаною. Вживання цих продуктів може бути тільки за умов впевненості щодо їх якості, безпосередньо після приготування. Зберігати ці продукти не рекомендується навіть в холодильнику;

- не купуйте на ринках ковбаси домашнього приготування і інші подібні вироби;

- не купуйте готові салати в магазинах;

- не ласуйте тортами і тістечками в неперевірених кафе і кондитерських, тим більше не купувати подібну продукцію з рук;

- взагалі не залишайте потенційно небезпечні продукти в теплі навіть ненадовго. В теплі на них швидко розмножуються хвороботворні мікроби;

- кип'ятите 3-5 хвилин (а не просто доводьте до кипіння) молоко, придбане на ринку, а з риночних сиру та сметани готуйте блюда, які піддаються тепловій обробці;

- завжди звертайте увагу на терміни реалізації продукції;

- не купуйте будь-які продукти, якщо є сумнів в дотриманні правил їх приготування та зберігання, ніколи не купуйте продукцію, яка готується у вуличних кіосках (шаурма, піцца та таке інше), якщо в них немає проточної води, не створені умови для приготоування цих продуктів та миття рук;

- вживайте тільки кип’ячену воду або бутильовану. На жаль, стан водопроводної мережі незадовільний, тому будь-коли можливі аварії із потраплянням до водопроводної води каналізаційних стоків;

- в місцях вуличної торгівлі може відбуватися забруднення вже готової продукції пилом, піском, частинками землі, що переносяться вітром. Продукція може бути забруднена і самим продавцем, якщо він хворий на кишкову інфекцію або є носієм.

-не вживайте просрочені продукти, навіть якщо на вигляд вони цілком їстівні;

- не перекушувайте "ларьковой" їжею;

- не куштуйте на ринках ягоди, фрукти, овочі. Не вживайте їх немитими навіть з власної садової ділянки. Із землі та брудних рук на них потрапляють збудники кишкових інфекцій;

- не купуйте вже розрізані кавуни і не надрізайте їх при купівлі. Ретельно мийте кавун перед вживанням. Початий кавун не зберігайте тривалий час навіть в холодильнику;

- не купуйте зіпсовані фрукти, бо вони є відмінним середовищем для розмноження мікроорганізмів;

- при купанні в откритих водоймах (море, річки, ставки) ніколи не заковтуйте воду, пам’ятайте, що морська вода, яка є гіпертонічним розчином повареної солі, сама може визивати послаблення кішківника;

- завжди мийте руки, особливо перед вживанням їжі.

Окрім цього, варто пам'ятати, що навіть найсвіжіше молоко, сир або сметана з ринку - це потенційно небезпечні продукти, які слід обов'язково піддавати термічній обробці перед вживанням. А ковбаса, котлети, різні салати, холодець, холодець, кондитерські вироби, даже приготовані вдома з дотриманням усіх правил, дуже швидко можуть стати прекрасним середовищем для розвитку бактерій і виділення ними токсинів, якщо не зберігати їх в холодильнику.

Пам’ятайте, що Ваше здоров’я в першу чергу залежить від Вас самих.

18/06/2018


Архів по роках: 2007 | 2008 | 2009 | 2010 | 2011 | 2012 | 2013 | 2014 | 2015 | 2016 | 2017 | 2018

Прес-службаІсторіяЛабораторний центрДокументиЩо необхідно знатиНаукові матеріалиПублічна інформація
Copyright © iC