Державна установа "Запорізький обласний лабораторний центр
Міністерства охорони здоров'я України"

Приймальня /061/ 283-17-00, e-mail: zpoblses@ukr.net. «Гаряча лінія»: 707-62-27.
«Гаряча лінія - Анти грип»: /061/ 283-17-07; 283-17-29

Вхід для користувачів

Швидкі посилання


Урядова «гаряча лінія» 0-800-507-309

ZOKC

 

І знову про ботулізм (22/10/2018)

Тільки за останні три дні в Запорізькій області зареєстровано два випадки ботулізму з 2 постраждалими. При розслідуванні цих випадків фахівцями ДУ «Запорізький обласний лабораторний центр МОЗ України» встановлено наступне.

В першому випадку, зареєстрованому у м. Токмак, захворілий придбав рибу – лящ в'ялений не патраний у продовольчий крамниці м. Токмак. Вже на наступний день після вживання риби, у чоловіка з'явилися перші симптоми захворювання. У важкому стані швидкою медичною допомогою постраждалий госпіталізований до КУ «Запорізька обласна інфекційна лікарня». На 22.10.2018 року стан захворілого стабільно важкий, незважаючи на введення протиботулінічної виворотки.

Другий випадок зареєстрований у Запорізькому районі с. Біленьке. Напередодні чоловік вживав в'ялену рибу – тарань домашнього виготовлення. Захворілий госпіталізований до КУ «Запорізька обласна інфекційна лікарня» з діагнозом ботулізм середньої важкості.

Фахівці лабораторного центру вкотре застерігають, що ботулізм – гостра інфекційна хвороба з важким ураженням нервової системи, змінами серцево-судинної системи, слабкістю скелетних і гладких м’язів, порушенням зору, ковтання, моторики кишок.

Токсин палички ботулізму є найбільш небезпечним з усіх відомих бактеріальних токсинів. Захворювання може виникнути при вживанні харчових продуктів без попередньої термічної обробки. Це можуть бути консерви, особливо домашнього приготування, копчені, в’ялені м’ясні та рибні вироби, а також інші продукти, в яких є умови для розвитку збудників.

Найчастіше реєструються захворювання, пов’язані з вживанням грибів домашнього консервування, копченої або в’яленої риби, м’ясних і ковбасних виробів, бобових консервів.

Споживаючи продукт, практично неможливо визначити наявність у ньому ботулотоксину, оскільки він не має кольору, смаку, запаху.

Не варто купувати рибну продукцію, консерви домашнього виготовлення з рук чи на стихійних ринках. В жодному разі не слід споживати консерви бомбажні, деформовані або з нехарактерним запахом.

Бережіть себе та будьте здорові!

22/10/2018


Архів по роках: 2007 | 2008 | 2009 | 2010 | 2011 | 2012 | 2013 | 2014 | 2015 | 2016 | 2017 | 2018

Прес-службаІсторіяЛабораторний центрДокументиЩо необхідно знатиНаукові матеріалиПублічна інформація
Copyright © iC