Державна установа "Запорізький обласний лабораторний центр
Міністерства охорони здоров'я України"

Приймальня /061/ 283-17-00, e-mail: zpoblses@ukr.net. «Гаряча лінія»: 707-62-27.
«Гаряча лінія - Анти грип»: /061/ 283-17-07; 283-17-29

Вхід для користувачів

Швидкі посилання


Урядова «гаряча лінія» 0-800-507-309

ZOKC

 

Нові жертви «тихого полювання» (24/10/2018)

Незважаючи на  масштабну регулярну просвітницько-роз’яснювальну роботу щодо відсутності у Запорізький області дикорослих їстівних грибів, мешканці все-таки продовжують у міських та сільських лісонасадженнях збирати гриби. Наслідки такого тихого полювання дуже невтішні.

В Україні у 2018 році вже отруїлося дикорослими грибами 174 людини, 11 з них померли.

В Запорізький області тільки за останні декілька днів зареєстровано три випадки отруєння грибами з 5-тьма потерпілими, всі захворілі – мешканці м. Мелітополь.

При проведенні розслідування фахівцями ДУ «Запорізький обласний лабораторний центр МОЗ України» встановлено, що отруєння викликано вживанням грибів, зібраних хворими самостійно та приготованих в домашніх умовах, в двох випадках - гриби збиралися в с. Соснівка Мелітопольського району Запорізької області. Усі постраждалі звернулися до лікувальних закладів, де отримали належну медичну допомогу. Завдяки оперативному втручанню медиків, на щастя, летального результату від грибного отруєння вдалося уникнути.

ДУ «Запорізький обласний лабораторний центр МОЗ України» звертається до мешканців Запорізької області з попередженням про те, що в Запорізькому регіоні та поблизу розташованих до нього областях зростають тільки умовно-їстівні гриби. Особливу увагу треба звертати на бліду поганку, котра в умовах жаркого літа стає схожою на їстівній гриб і тим самим вводить в оману навіть досвідчених грибників».

Саме бліда поганка містить дуже токсичні речовини - аманітини, котрі відносяться до клітинних отрут і спричиняють основну дію на рівні клітин нервової системи печінки та викликають незворотні деструктивні зміни клітин головного мозку.

Механізм дії грибних токсинів різний. Медики стверджують, що оскільки токсини діють через систему травлення, тому симптоми отруєння — нудота, блювота, біль у животі, розлад шлунку, підвищення температури тіла й озноб - з’являються майже відразу — через 15- 30 хвилин після вживання неякісного продукту.

При появі симптомів отруєння грибами не можна зволікати, відразу слід викликати «швидку допомогу». До її приїзду потрібно промити шлунок 1—2 л розчину марганцівки або сольового розчину, можна зробити очисну клізму. Фахівці також радять пити багато рідини. Недоїдені гриби радять не викидати — їх аналіз допоможе лікарям швидше визначити вид отрути, що потрапила в організм, і прискорити лікування.

Щоб уникнути отруєння грибами, фахівці рекомендують не нехтувати елементарними правилами профілактики: збирати тільки відомі гриби (існують спеціальні довідники їстівних і отруйних грибів); заготовлювати про запас тільки молоді гриби; солити, сушити, маринувати кожен вид грибів окремо; перед відварюванням ретельно мити гриби від частинок піску і грунту; воду після відварювання обов'язково зливати. При цьому слід пам'ятати, що ніяка кулінарна обробка не знешкоджує грибну отруту. Вона зберігається і в консервованих та сушених грибах.

Не рекомендується: збирати або купувати на ринку переросли, в'ялі, пошкоджені личинками і цвіллю гриби; пробувати підозрілі гриби на смак; збирати гриби вздовж доріг; відкладати обробку грибів, так як цей продукт швидкопсувний; купувати на ринку грибні консерви, герметично закриті кришками в домашніх умовах, а також сухі гриби, грибну ікру і різні салати з грибами.

Найдієвіша порада, яка стовідсотково вбереже вас від отруєння грибами, — відмовтеся від споживання дикорослих грибів. Абсолютно протипоказане споживання грибів для дітей до 12 років, жінок у період вагітності і грудного вигодовування, людей літнього віку.

Кожен має право вирішувати — їсти чи не їсти гриби. Проте, пам’ятайте, що за таке рішення можна заплатити життям — не тільки своїм, а й близьких людей.

Черкасова В.В., завідувач відділу епідеміологічного нагляду (спостереження) та профілактики неінфекційних захворювань ДУ "Запорізький обласний лабораторний центр МОЗ України"

Дивитись випуск новин ТК «Запоріжжя» від 19.10.2018 року – інтерв’ю Черкасової Вікторії Вікторівни, завідувачки відділенням ДУ «Запорізький обласний лабораторний центр МОЗ України» щодо нових випадків отруєння грибами  в Запорізькій області

https://youtu.be/JqUtOq_6Y_E

24/10/2018


Архів по роках: 2007 | 2008 | 2009 | 2010 | 2011 | 2012 | 2013 | 2014 | 2015 | 2016 | 2017 | 2018

Прес-службаІсторіяЛабораторний центрДокументиЩо необхідно знатиНаукові матеріалиПублічна інформація
Copyright © iC