Державна установа "Запорізький обласний лабораторний центр
Міністерства охорони здоров'я України"

Приймальня /061/ 283-17-00, e-mail: zpoblses@ukr.net. «Гаряча лінія»: 707-62-27.
«Гаряча лінія - Анти грип»: /061/ 283-17-07; 283-17-29

Вхід для користувачів

Швидкі посилання


Урядова «гаряча лінія» 0-800-507-309

ZOKC

 

ДУ «Запорізький обласний лабораторний центр МОЗ України» повідомляє про випадок ботулізму. (11/02/2019)

09.02.2019 року у стані середньої важкості до відділення інтенсивної терапії КУ «Обласна інфекційна лікарня» м. Запоріжжя доставлено двох мешканців с.м.т. Михайлівка Михайлівського району (мати та дочка)  з діагнозом «ботулізм».

Станом на  11.02.2019 року після введення постраждалим протиботулінічної сироватки стан постраждалих стабілізовано. Сироватка крові та промивні води від хворих доставлені до мікробіологічної лабораторії ВП «Запорізький відділ ДУ «Запорізький обласний лабораторний центр МОЗ України».

Фахівцями ДУ «Запорізький обласний лабораторний центр МОЗ України» в ході проведення епідеміологічного розслідування даного випадку захворювання на ботулізм встановлено, що жінки вживали рибні консерви з карася, виготовлені ними в домашніх умовах восени 2018 року.

Нагадуємо, що у 2018 році в Запорізькій області зареєстровано 11 випадків захворювання на ботулізм з 14 постраждалими, 3 з яких померли. Причиною захворювання на ботулізм в цих випадках послужила риба як домашнього, так і промислового виробництва, придбана в торгівельній мережі.

Враховуючи епідеміологічну ситуацію, яка щорічно складається з захворюваністю на ботулізм, ще раз інформуємо, що ботулізм - гостре важке інфекційно-токсичне захворювання, яке виникає в результаті вживання в їжу харчових продуктів, що містять мікробний токсин - ботулінум.

Мікроб ботулізму - анаеробна спороутворююча паличка, місцем проживання якого є грунт, а також кишечник деяких тварин, риб і птахів. Мікроби ботулізму у вигляді спор виявляються часто на поверхні сільськогосподарських продуктів (картопля, морква, петрушка, пастернак, редиска, кабачки, боби та ін.). Їх знаходять навіть на свіжих фруктах - грушах, яблуках і сливах. Бацили ботулізму при сприятливих (анаеробних) умовах виробляють речовину - токсин, який за силою своєї дії на організм людини і тварин є найсильнішою отрутою.

Бацили ботулізму розмножуються і утворюють всередині харчових продуктів токсини, коли проникнення повітря в їх товщу обмежено або зовсім неможливо. Такими продуктами є, головним чином, консерви в банках (м'ясні, рибні, овочеві, фруктові, з грибів), великі шматки (окости) свинини, ковбаса, шинка, риба в'ялена, солона, маринована, копчена. При цьому продукти, заражені ботулінічною бацилою, за зовнішнім виглядом і смаковими властивостями часто не відрізняються від нормальних продуктів.

Захворювання на ботулізм виникає в середньому через добу після вживання зараженої їжі, але іноді інкубаційний період може скорочуватися до 2-х годин або подовжується до 10 діб. Клінічно захворювання починається із загальної слабкості, головного болю, запаморочення, виникає почуття тривоги, а потім проявляються наступні симптоми: двоїння предметів, ослаблення чіткості зору (предмети бачаться в тумані, сітка перед очима). Внаслідок паралічу м'язів гортані, глотки і мови хворі втрачають голос, ковтання стає скрутним або зовсім неможливим. Головним вражаючим місцем токсину ботулізму є нервова система. Розвивається неврологічна симптоматика. У важких формах захворювання головним симптомом є розлад дихання, параліч діафрагми, в результаті чого настає смерть.

Лікування: тільки госпіталізація хворого в стаціонар, введення протиботулінічної сироватки. Тому в разі виявлення характерних для ботулізму симптомів необхідно негайно звертатися за медичною допомогою.

Варто зазначити, що для ботулізму не характерна чітко виражена сезонність, разом з тим захворюваність влітку зменшується в зв'язку з обмеженням споживання консервованої їжі. Взимку консерви в харчуванні використовують частіше. Щоб уберегти себе і близьких від захворювання, необхідно дотримуватися простих правил.

В'ялити, солити, маринувати рибу в домашніх умовах не рекомендується, оскільки важко забезпечити необхідні санітарні умови. Вживаючи таку рибу, ви піддаєте себе небезпеці захворіти на ботулізм. Не купуйте в'ялену, копчену рибу, окіст, ковбасу, шинку у приватних осіб.

Стерилізувати кожен вид консервів за вказівками, викладеними в інструкціях щодо приготування консервів в домашніх умовах.

Для консервування необхідно використовувати тільки свіжі продукти, ретельно їх промиваючи і стерилізуючи. Перед вживанням в їжу консерви (м'ясні, рибні, рослинні) слід прогріти при 100С протягом 10-20 хвилин. Тільки за цієї умови консерви можна вживати.

Якщо консерви мають бомбажний вигляд або після їх відкриття ви помітили зміну запаху, кольору, що вказують на можливе псування, їх ні в якому разі не можна вживати в їжу.

Черкасова В.В., завідувач відділом епідеміологічного нагляду (спостереження) та профілактики неінфекційних захворювань ДУ «Запорізький обласний лабораторний центр МОЗ України»

11/02/2019


Архів по роках: 2007 | 2008 | 2009 | 2010 | 2011 | 2012 | 2013 | 2014 | 2015 | 2016 | 2017 | 2018 | 2019

Прес-службаІсторіяЛабораторний центрДокументиЩо необхідно знатиНаукові матеріалиПублічна інформація
Copyright © iC