Державна установа "Запорізький обласний лабораторний центр
Міністерства охорони здоров'я України"

Приймальня (061) 283-17-00, e-mail: zpoblses@ukr.net

Вхід для користувачів

Швидкі посилання


Урядова «гаряча лінія» 0-800-507-309

ZOKC

 

ДУ «Запорізький обласний лабораторний центр МОЗ України» повідомляє про випадок отруєння грибами (15/04/2019 10:49)

09.04.2019 року у стані середньої важкості до терапевтичного відділення НКП «Пологівська багатопрофільна лікарня інтенсивного лікування» доставлено жительку м. Пологи з діагнозом «гостре отруєння грибами». В ході проведення епідеміологічного розслідування даного випадку захворювання було встановлено, що отруєння спричинено вживанням консервованих грибів домашнього виготовлення, які були зібрані постраждалою восени 2018 року поблизу ставка в с. Пологи Пологівського району.

Нагадуємо, що у 2018 році в Запорізькій області зареєстровано 7 випадків отруєння грибами, 10 осіб постраждали, в тому числі 2 дітей.

Враховуючи епідеміологічну ситуацію, яка щорічно складається, ще раз інформуємо Вас: якщо їстівні гриби, які надходять у продаж після відповідного контролю заготівельних організацій, не викликають сумніву щодо якості та видового складу, то гриби, які збирає й продає населення, потребують найсуворішого контролю, оскільки недотримання елементарних правил збирання, зберігання, висушування та використання призводить до більш або менш тяжких отруєнь.

Саме тому, щоб запобігти отруєнню необхідно правильно підготувати гриби до споживання. Важливо не тривале варіння, а декілька разів (щонайменше тричі) зливати відвар, бо він є найнебезпечнішим, і лише після того продовжити готувати страви.

Симптоми грибного отруєння є різні:

- характерні - це нудота, блювота, біль у животі, розлад шлунку, підвищення температури тіла, з'являються через 30-60 хвилин після вживання неякісних страв зі сироїжок, недоварених осінніх опеньків, сатанинських грибів, несправжніх дощовиків. Такі отруєння здебільшого не призводять до летальних випадків, однак можуть мати серйозні наслідки для здоровя, в першу чергу для системи травлення, тому легковажити не можна;

- тяжкі - це галюцинації, розлад або втрата свідомості, порушення дихання та серцевої діяльності, з'являються через пів-дві години після вживання червоних мухоморів, волоконниць, отруйні речовини яких вражають нервову систему. Людина захлинатиметься від нападів сміху і потерпатиме від галюцинацій. Може навіть знепритомніти. Якщо постраждалому не надати медичну допомогу у перші години, то врятувати його життя складно;

- небезпечні - це запаморочення, нудота, сильна спрага, судоми, посиніння губ, нігтів, похолодіння рук та ніг. Все це виникає, коли отруйні речовини досягнуть головного мозку.

Найбільш отруйними є токсини блідої поганки, мухоморів білого і смердючого, сморжів та деяких інших грибів. Підступність їх у тому, що отрута, потрапивши до шлунку, протягом тривалого часу (до 3-ох діб) може не викликати жодних симптомів. Ознаки отруєння можуть проявитися лише тоді, коли у шлунку не залишиться жодного сліду від грибів, а людина вже й забуде про те, що їх їла.

Отруєння цими неїстівними грибами переважно є смертельним навіть при своєчасному зверненні за медичною допомогою. Смертельною вважається навіть мінімальна доза отрути. Тому обов'язково треба мити руки після дотику з грибами. Немало випадків, коли отрута передавалась на інші продукти через немиті руки.

Найбільше насторожує те, що постійно серед отруєних грибами є діти. Також слід пам'ятати, що страви з грибів важкі для процесу травлення. Щоб не отруїтися дикорослими грибами треба знати, що в Україні зустрічається близько 80 видів неїстівних грибів. Приблизно 20 із них - особливо небезпечні для життя людини, тому:

1. Найкраще відмовтеся від споживання дикорослих грибів, як від продукту взагалі, а споживайте штучно вирощені гриби, купуючи їх в магазинах.

2. Не купуйте гриби на стихійних ринках чи у продавців на автошляхах.

3. Якщо Ви все ж відправились до лісу збирати гриби, то обов'язково врахуйте наступне:

- ніколи не кладіть у кошик грибів, яких не знаєте; остерігайтеся пластинчатих грибів;

- не збирайте старих, перезрілих або дуже молодих грибів, у яких нечітко виражені морфологічні ознаки, а також тих, що ростуть поблизу швидкісних трас чи на радіаційно забруднених територіях;

- під час посухи грибів краще не брати взагалі. У спекотну погоду змінюється обмін речовин в організмі гриба, він втрачає воду, накопичує токсини.

4. Уважно перевірте зібрані гриби перед тим, як починати готувати страву або робити заготівлі:

- не вживайте сирих грибів;

- відібрані гриби спочатку промийте та відваріть декілька разів у підсоленій воді (не менше трьох) протягом 30 хвилин.

Готові страви з грибів зберігайте на холоді в емальованому посуді, але не більше однієї доби. Ніколи не застосовуйте «домашніх» методів визначення отруйності грибів з використанням цибулини або срібних ложок - вони помилкові. Срібло темніє від взаємодії з амінокислотами, які є й у їстівних, і в отруйних грибах, а колір цибулі змінюється під впливом ферменту тирозинази, який також міститься в усіх грибах.

Не можна вживати грибних страв дітям, вагітним та жінкам, що годують груддю та особам з захворюваннями шлунково-кишкового тракту, печінки чи з хронічними захворюваннями інших внутрішніх органів.

Якщо після споживання грибів почуваєтесь погано чи помітили нездорові ознаки у своїх близьких (нудота, блювота, головний біль, галюцинації, біль у животі):

- не займайтеся самолікуванням. Чим більше токсинів потрапить у кров, тим важчим буде перебіг отруєння;

- негайно викликайте "швидку допомогу". До її приїзду промийте шлунок сольовим розчином, можна зробити очисну клізму. Пийте багато рідини;

- навіть при полегшенні стану обов'язково зверніться до найближчої лікувальної установи.

15/04/2019 10:49


Архів по роках: 2007 | 2008 | 2009 | 2010 | 2011 | 2012 | 2013 | 2014 | 2015 | 2016 | 2017 | 2018 | 2019

Прес-службаІсторіяНормативні документиЛабораторний центрДокументиЩо необхідно знатиГромадське здоров'яНаукові матеріалиПублічна інформація
Copyright © iC