Державна установа "Запорізький обласний лабораторний центр
Міністерства охорони здоров'я України"

Приймальня /061/ 283-17-00, e-mail: zpoblses@ukr.net. «Гаряча лінія»: 707-62-27.
«Гаряча лінія - Анти грип»: /061/ 283-17-07; 283-17-29

Вхід для користувачів

Швидкі посилання


Урядова «гаряча лінія» 0-800-507-309

ZOKC

 

ДУ «Запорізький обласний лабораторний центр МОЗ України» повідомляє про випадок ботулізму (15/04/2019 16:14)

14.04.2019 року до реанімаційного відділення  ДЗ «СМСЧ № 1 МОЗ України» м. Енергодар у важкому стані доставлено мешканця міста з діагнозом «ботулізм». Того ж дня постраждалому було введено протиботулінічну сироватку та госпіталізовано до реанімаційного відділення КУ «Обласна інфекційна клінічна лікарня» ЗОР.

15.04.2019 року стан постраждалого оцінюється як стабільно важкий. Фахівцями ДУ «Запорізький обласний лабораторний центр МОЗ України» в ході проведення епідеміологічного розслідування даного випадку захворювання на ботулізм встановлено, що чоловік вживав в’ялену тарань, виготовлену в домашніх умовах із свіжої риби, виловленої з річки Дніпро у районі річкового порту м. Енергодара.

Промивні води від хворого доставлені до мікробіологічної лабораторії ВП «Запорізький відділ ДУ «Запорізький обласний лабораторний центр МОЗ України» для проведення лабораторних досліджень на наявність ботулотоксину.

Нагадуємо, що у 2018 році в Запорізькій області зареєстровано 10 випадків захворювання на ботулізм з 13 постраждалими, 2 з яких померли. Причиною захворювання на ботулізм в цих випадках послужила риба домашнього виробництва.

Враховуючи епідеміологічну ситуацію, яка щорічно складається з захворюваністю на ботулізм, ще раз інформуємо, що ботулізм - гостре важке інфекційно-токсичне захворювання, яке виникає в результаті вживання в їжу харчових продуктів, що містять мікробний токсин - ботулінум.

Мікроб ботулізму - анаеробна спороутворююча паличка, місцем проживання якого є грунт, а також кишечник деяких тварин, риб і птахів. Мікроби ботулізму у вигляді спор виявляються часто на поверхні сільськогосподарських продуктів (картопля, морква, петрушка, пастернак, редиска, кабачки, боби та ін.). Їх знаходять навіть на свіжих фруктах - грушах, яблуках і сливах. Бацили ботулізму при сприятливих (анаеробних) умовах виробляють речовину - токсин, який за силою своєї дії на організм людини і тварин є найсильнішою отрутою.

Бацили ботулізму розмножуються і утворюють всередині харчових продуктів токсини, коли проникнення повітря в їх товщу обмежено або зовсім неможливо. Такими продуктами є, головним чином, консерви в банках (м'ясні, рибні, овочеві, фруктові, з грибів), великі шматки (окости) свинини, ковбаса, шинка, риба в'ялена, солона, маринована, копчена. При цьому продукти, заражені ботулінічною бацилою, за зовнішнім виглядом і смаковими властивостями часто не відрізняються від нормальних продуктів.

Захворювання на ботулізм виникає в середньому через добу після вживання зараженої їжі, але іноді інкубаційний період може скорочуватися до 2-х годин або подовжується до 10 діб. Клінічно захворювання починається із загальної слабкості, головного болю, запаморочення, виникає почуття тривоги, а потім проявляються наступні симптоми: двоїння предметів, ослаблення чіткості зору (предмети бачаться в тумані, сітка перед очима). Внаслідок паралічу м'язів гортані, глотки і мови хворі втрачають голос, ковтання стає скрутним або зовсім неможливим. Головним вражаючим місцем токсину ботулізму є нервова система. Розвивається неврологічна симптоматика. У важких формах захворювання головним симптомом є розлад дихання, параліч діафрагми, в результаті чого настає смерть.

Лікування: тільки госпіталізація хворого в стаціонар, введення протиботулінічної сироватки. Тому в разі виявлення характерних для ботулізму симптомів необхідно НЕГАЙНО звертатися за медичною допомогою.

Варто зазначити, що для ботулізму не характерна чітко виражена сезонність, разом з тим захворюваність влітку зменшується в зв'язку з обмеженням споживання консервованої їжі. Взимку консерви в харчуванні використовують частіше. Щоб уберегти себе і близьких від захворювання, необхідно дотримуватися простих правил.

В'ялити, солити, маринувати рибу в домашніх умовах не рекомендується, оскільки важко забезпечити необхідні санітарні умови. Вживаючи таку рибу, ви піддаєте себе небезпеці захворіти на ботулізм. Не купуйте в'ялену, копчену рибу, окіст, ковбасу, шинку у приватних осіб.

15/04/2019 16:14


Архів по роках: 2007 | 2008 | 2009 | 2010 | 2011 | 2012 | 2013 | 2014 | 2015 | 2016 | 2017 | 2018 | 2019

Прес-службаІсторіяНормативні документиЛабораторний центрДокументиЩо необхідно знатиГромадське здоров'яНаукові матеріалиПублічна інформація
Copyright © iC