Державна установа "Запорізький обласний лабораторний центр
Міністерства охорони здоров'я України"

Приймальня (061) 283-17-00, e-mail: zpoblses@ukr.net

Вхід для користувачів

Швидкі посилання


Урядова «гаряча лінія» 0-800-507-309

ZOKC

 

ДУ «Запорізький обласний лабораторний центр МОЗ України» повідомляє про випадок ботулізму. (20/05/2019 15:13)

20.05.2019 року до інфекційного відділення КНП «Кам’янсько-Дніпровська центральна районна лікарня» у стані  середньої важкості доставлено мешканця м. Кам’янка-Дніпровська з діагнозом «ботулізм».

Фахівцями ДУ «Запорізький обласний лабораторний центр МОЗ України» в ході проведення епідеміологічного розслідування даного випадку захворювання на ботулізм встановлено, що чоловік вживав в’яленого ляща, виготовленого в домашніх умовах.

Спеціалісти лабораторного центру вкотре застерігають, що ботулізм – гостра інфекційна хвороба з важким ураженням нервової системи, змінами серцево-судинної системи, слабкістю скелетних і гладких м’язів, порушенням зору, ковтання, моторики кишок.

Токсин палички ботулізму є найбільш небезпечним з усіх відомих бактеріальних токсинів. Захворювання може виникнути при вживанні харчових продуктів без попередньої термічної обробки. Це можуть бути консерви, особливо домашнього приготування, копчені, в’ялені м’ясні та рибні вироби, а також інші продукти, в яких є умови для розвитку збудників.

Найчастіше реєструються захворювання, пов’язані з вживанням грибів домашнього консервування, копченої або в’яленої риби, м’ясних і ковбасних виробів, бобових консервів.

Споживаючи продукт, практично неможливо визначити наявність у ньому ботулотоксину, оскільки він не має кольору, смаку та запаху.

Не варто купувати рибну продукцію, консерви домашнього виготовлення з рук чи на стихійних ринках. В жодному разі не слід споживати консерви бомбажні, деформовані або з нехарактерним запахом.

20/05/2019 15:13


Архів по роках: 2007 | 2008 | 2009 | 2010 | 2011 | 2012 | 2013 | 2014 | 2015 | 2016 | 2017 | 2018 | 2019

Прес-службаІсторіяНормативні документиЛабораторний центрДокументиЩо необхідно знатиГромадське здоров'яНаукові матеріалиПублічна інформація
Copyright © iC