Державна установа "Запорізький обласний лабораторний центр
Міністерства охорони здоров'я України"

Приймальня (061) 283-17-00, e-mail: zpoblses@ukr.net

Вхід для користувачів

Швидкі посилання


Урядова «гаряча лінія» 0-800-507-309

ZOKC

 

ДУ «Запорізький обласний лабораторний центр МОЗ України» повідомляє про випадок ботулізму. (03/06/2019 15:15)

31.05.2019 року до реанімаційного відділення  КНП «Кам’янко-Дніпровська центральна районна лікарня» у важкому стані госпіталізовано жительку м. Камянка-Дніпровська з діагнозом «Ботулізм». Того ж дня постраждалій було введено протиботулінічну сироватку та переведено до реанімаційного відділення КУ «Обласна інфекційна клінічна лікарня» ЗОР, де вона наразі і перебуває.

Фахівцями ДУ «Запорізький обласний лабораторний центр МОЗ України» в ході проведення епідеміологічного розслідування даного випадку захворювання на ботулізм встановлено, що захворювання постраждала пов’язує з вживанням риби.

Клінічний матеріал (зразки крові, промивних вод від хворої та залишки харчового продукту) доставлені до бактеріологічної лабораторії ДУ «Запорізький обласний лабораторний центр МОЗ України» для проведення лабораторних досліджень на наявність ботулотоксину.

Вважаємо за необхідне ще раз проінформувати жителів області, що у 2018 році в Запорізькій області було зареєстровано 10 випадків захворювання на ботулізм з 13 постраждалими, 2 з яких померли. Причиною захворювання на ботулізм в цих випадках послужила риба домашнього виробництва.

За період, що минув з початку 2019 року, в області вже зареєстровано 5 випадків захворювання на ботулізм, постраждало 6 осіб. Для двох з них, нажаль, вживання рибної продукції призвело до смертельних наслідків.

Враховуючи епідеміологічну ситуацію, яка щорічно складається з захворюваністю на ботулізм, ще раз акцентуємо Вашу увагу, що ботулізм - гостре важке інфекційно-токсичне захворювання, яке виникає в результаті вживання в їжу харчових продуктів, що містять мікробний токсин - ботулінум.

Мікроб ботулізму - анаеробна спороутворююча паличка, місцем проживання якого є грунт, а також кишечник деяких тварин, риб і птахів. Мікроби ботулізму у вигляді спор виявляються часто на поверхні сільськогосподарських продуктів (картопля, морква, петрушка, пастернак, редиска, кабачки, боби та ін.). Їх знаходять навіть на свіжих фруктах - грушах, яблуках і сливах. Бацили ботулізму при сприятливих (анаеробних) умовах виробляють речовину - токсин, який за силою своєї дії на організм людини і тварин є найсильнішою отрутою.

Бацили ботулізму розмножуються і утворюють всередині харчових продуктів токсини, коли проникнення повітря в їх товщу обмежено або зовсім неможливо. Такими продуктами є, головним чином, консерви в банках (м'ясні, рибні, овочеві, фруктові, з грибів), великі шматки (окости) свинини, ковбаса, шинка, риба в'ялена, солона, маринована, копчена. При цьому продукти, заражені ботулінічною бацилою, за зовнішнім виглядом і смаковими властивостями часто не відрізняються від нормальних продуктів.

Захворювання на ботулізм виникає в середньому через добу після вживання зараженої їжі, але іноді інкубаційний період може скорочуватися до 2-х годин або подовжується до 10 діб. Клінічно захворювання починається із загальної слабкості, головного болю, запаморочення, виникає почуття тривоги, а потім проявляються наступні симптоми: двоїння предметів, ослаблення чіткості зору (предмети бачаться в тумані, сітка перед очима). Внаслідок паралічу м'язів гортані, глотки і мови хворі втрачають голос, ковтання стає скрутним або зовсім неможливим. Головним вражаючим місцем токсину ботулізму є нервова система. Розвивається неврологічна симптоматика. У важких формах захворювання головним симптомом є розлад дихання, параліч діафрагми, в результаті чого настає смерть.

Лікування: тільки госпіталізація хворого в стаціонар, введення протиботулінічної сироватки. Тому в разі виявлення характерних для ботулізму симптомів необхідно НЕГАЙНО звертатися за медичною допомогою до лікувального закладу.

Завідувач відділу епідеміологічного нагляду (спостереження) та профілактики неінфекційних захворювань  Черкасова Вікторія

03/06/2019 15:15


Архів по роках: 2007 | 2008 | 2009 | 2010 | 2011 | 2012 | 2013 | 2014 | 2015 | 2016 | 2017 | 2018 | 2019

Прес-службаІсторіяНормативні документиЛабораторний центрДокументиЩо необхідно знатиГромадське здоров'яНаукові матеріалиПублічна інформація
Copyright © iC