Державна установа "Запорізький обласний лабораторний центр
Міністерства охорони здоров'я України"

Приймальня /061/ 283-17-00, e-mail: zpoblses@ukr.net. «Гаряча лінія»: 707-62-27.
«Гаряча лінія - Анти грип»: /061/ 283-17-07; 283-17-29

Вхід для користувачів

Швидкі посилання


Урядова «гаряча лінія» 0-800-507-309

ZOKC

 

ДУ «Запорізький обласний лабораторний центр МОЗ України» повідомляє про випадок ботулізму. (09/07/2019)

08.07.2019 року до реанімаційного відділення ВП Інфекційна лікарня КУ ТМО «Багатопрофільна лікарня інтенсивних методів лікування та ШМД ММР ЗО» м. Мелітополя у важкому стані доставлено жінку, що мешкає у м. Мелітополь, з діагнозом «ботулізм».

Фахівцями ВП «Мелітопольський міський відділ ДУ «Запорізький обласний лабораторний центр МОЗ України» в ході проведення епідеміологічного розслідування даного випадку захворювання встановлено, що постраждала вживала в’яленого карася, виготовленого в домашніх умовах.

Наразі проводяться лабораторні дослідження клінічного матеріалу (зразків крові та промивних вод від хворої) на наявність ботулотоксину.

Вважаємо за необхідне ще раз проінформувати жителів області, що у 2018 році в Запорізькій області було зареєстровано 10 випадків захворювання на ботулізм з 13 постраждалими, 2 з яких померли. Причиною захворювання на ботулізм в цих випадках послужила риба домашнього виробництва.

За період, що минув з початку 2019 року, в області вже зареєстровано 6 випадків захворювання на ботулізм, постраждало 7 осіб. Для двох з них, нажаль, вживання рибної продукції призвело до смертельних наслідків.

Враховуючи епідеміологічну ситуацію, яка щорічно складається з захворюваністю на ботулізм, ще раз акцентуємо Вашу увагу, що ботулізм - гостре важке інфекційно-токсичне захворювання, яке виникає в результаті вживання в їжу харчових продуктів, що містять мікробний токсин – ботулінум, та призводить до важких уражень нервової системи, змін в роботі серцево-судинної системи, слабкості скелетних і гладких м’язів, порушення зору, ковтання, моторики кишок.

Токсин палички ботулізму є найбільш небезпечним з усіх відомих бактеріальних токсинів. Захворювання може виникнути при вживанні харчових продуктів без попередньої термічної обробки. Це можуть бути консерви, особливо домашнього приготування, копчені, в’ялені м’ясні та рибні вироби, а також інші продукти, в яких є умови для розвитку збудників.

Найчастіше реєструються захворювання, пов’язані з вживанням грибів домашнього консервування, копченої або в’яленої риби, м’ясних і ковбасних виробів, бобових консервів.

Споживаючи продукт, практично неможливо визначити наявність у ньому ботулотоксину, оскільки він не має кольору, смаку та запаху.

Не варто купувати рибну продукцію, консерви домашнього виготовлення з рук чи на стихійних ринках. В жодному разі не слід споживати консерви бомбажні, деформовані або з нехарактерним запахом.

09/07/2019


Архів по роках: 2007 | 2008 | 2009 | 2010 | 2011 | 2012 | 2013 | 2014 | 2015 | 2016 | 2017 | 2018 | 2019

Прес-службаІсторіяНормативні документиЛабораторний центрДокументиЩо необхідно знатиГромадське здоров'яНаукові матеріалиПублічна інформація
Copyright © iC