Державна установа "Запорізький обласний лабораторний центр
Міністерства охорони здоров'я України"

Приймальня (061) 283-17-00, e-mail: zpoblses@ukr.net

Вхід для користувачів

Швидкі посилання


Урядова «гаряча лінія» 0-800-507-309

ZOKC

 

В м. Бердянськ зареєстрований спалах гострої кишкової інфекції (21/08/2019 16:11)

Як раніше повідомлялось, в м. Бердянськ  зареєстрований спалах ГКІ – за період з 16.08 по 19.08.2019 захворіло 19 осіб, в т ч 2 дітей.

Захворюваність пов’язана з вживанням морепродуктів (креветки, мідії, рапани), придбаних на Ярмарку «Традіційний» по пр. Східний міста Бердянська в одній із торгових точок (17 осіб), Центральному ринку (1 особа), інших ринках міста (1 особа).

За результатами лабораторного обстеження захворілих у більшості (8 із 19) підтверджена галофільна інфекція викликана галофільним вібріоном (Vibrio parahaemolyticus), ще у 4 захворювання пов’язані з умовно-патогенною флорою, от 5 хворих дослідження тривають.

Галофільні вібріони широко розповсюджені на земній кулі і є постійними мешканцями морів, океанів, солених озер, а також гідробіонтів, які живуть в цих водоймищах. Вид Vibrio parahaemolyticus вважається найбільш вірулентним і здатний викликати тяжкі захворювання людей.

Через 6-8 годин після вживання інфікованих морепродуктів з’являються нудота, головний біль, нестерпний біль у животі, частий пронос. У жодному разі не слід займатися самолікуванням. Слід викликати лікаря, а до його приходу промити шлунок якомога більшою кількістю води, аби вилучити залишки харчового продукту.

Як же уникнути галофільозу? Перше правило профілактики - не купувати морепродукти на стихійних ринках, у випадкових осіб. Горе-виробники зацікавлені в максимальних прибутках, а не в збереженні здоров’я покупця. І тому такі важливі складові умов виробництва морепродуктів, як ретельне промивання сировини, концентрація солі (у разі засолки сировини), дотримання технології приготування та терміну реалізації продукції, обов’язкове зберігання, транспортування та реалізація на холоді, не дотримуються. Другою запорукою не поплатитися за морпродукти здоров’ям є посвідчення (сертифікат) якості на продукцію, яке потрібно вимагати в продавця, користуючись правом споживача. Пам’ятайте, що органолептичні властивості морепродукту (смак, колір, запах) можуть і не погіршуватися навіть у разі масивного розмноженні мікробів, у тому числі й галофілів.

21/08/2019 16:11


Архів по роках: 2007 | 2008 | 2009 | 2010 | 2011 | 2012 | 2013 | 2014 | 2015 | 2016 | 2017 | 2018 | 2019

Прес-службаІсторіяНормативні документиЛабораторний центрДокументиЩо необхідно знатиГромадське здоров'яНаукові матеріалиПублічна інформація
Copyright © iC