Державна установа "Запорізький обласний лабораторний центр
Міністерства охорони здоров'я України"

Приймальня (061) 283-17-00, e-mail: zpoblses@ukr.net

Вхід для користувачів

Швидкі посилання


Урядова «гаряча лінія» 0-800-507-309

ZOKC

 

ДУ «Запорізький обласний лабораторний центр МОЗ України» повідомляє про випадок ботулізму. (27/08/2019 15:51)

26.08.2019 року до приймального відділення ВП Інфекційна лікарня КУ ТМО «Багатопрофільна лікарня інтенсивних методів лікування та швидкої медичної допомоги ММР ЗО» м. Мелітополя зі скаргами, характерними для ботулізму, звернувся мешканець м. Мелітополь та був одразу госпіталізований до відділення інтенсивної терапії даного медичного закладу з діагнозом «ботулізм середнього ступеню важкості».

Фахівцями ВП «Мелітопольський міський відділ ДУ «Запорізький обласний лабораторний центр МОЗ України» в ході проведення епідеміологічного розслідування даного випадку захворювання встановлено, що постраждалий 23.08.2019 року вживав в’яленого ляща, придбаного у торгівельній мережі міста Мелітополь.

Наразі проводяться лабораторні дослідження клінічного матеріалу (зразків крові) та залишків риби на наявність ботулотоксину.

Вважаємо за необхідне ще раз проінформувати жителів області, що у 2018 році в Запорізькій області було зареєстровано 10 випадків захворювання на ботулізм з 13 постраждалими, 2 з яких померли. Причиною захворювання на ботулізм в цих випадках послужила риба домашнього виробництва.

За період, що минув з початку 2019 року, в області вже зареєстровано 8 випадків захворювання на ботулізм, постраждало 9 осіб. Для двох з них, нажаль, вживання рибної продукції призвело до смертельних наслідків.

Враховуючи епідеміологічну ситуацію, яка щорічно складається з захворюваністю на ботулізм, ще раз акцентуємо Вашу увагу, що ботулізм - гостре важке інфекційно-токсичне захворювання, яке виникає в результаті вживання в їжу харчових продуктів, що містять мікробний токсин – ботулінум, та призводить до важких уражень нервової системи, змін в роботі серцево-судинної системи, слабкості скелетних і гладких м’язів, порушення зору, ковтання, моторики кишок.

Токсин палички ботулізму є найбільш небезпечним з усіх відомих бактеріальних токсинів. Захворювання може виникнути при вживанні харчових продуктів без попередньої термічної обробки. Це можуть бути консерви, особливо домашнього приготування, копчені, в’ялені м’ясні та рибні вироби, а також інші продукти, в яких є умови для розвитку збудників.

Найчастіше реєструються захворювання, пов’язані з вживанням грибів домашнього консервування, копченої або в’яленої риби, м’ясних і ковбасних виробів, бобових консервів.

Споживаючи продукт, практично неможливо визначити наявність у ньому ботулотоксину, оскільки він не має ні кольору, ні смаку, ні запаху.

Симптоми ботулізму: Захворювання на ботулізм виникає в середньому через добу після вживання зараженої їжі, але іноді інкубаційний період може скорочуватися до 2-х годин або подовжується до 10 діб. Клінічно захворювання починається із загальної слабкості, головного болю, запаморочення, виникає почуття тривоги, а потім проявляються наступні симптоми: двоїння предметів, ослаблення чіткості зору (предмети бачаться в тумані, сітка перед очима). Внаслідок паралічу м'язів гортані, глотки і мови хворі втрачають голос, ковтання стає скрутним або зовсім неможливим. Головним вражаючим місцем токсину ботулізму є нервова система. Розвивається неврологічна симптоматика. У важких формах захворювання головним симптомом є розлад дихання, параліч діафрагми, в результаті чого настає смерть.

Лікування: тільки госпіталізація хворого в стаціонар, введення протиботулінічної сироватки. Тому в разі виявлення характерних для ботулізму симптомів  необхідно НЕГАЙНО звертатися за медичною допомогою до лікувального закладу.

Завідувач відділу епідеміологічного нагляду (спостереження) та профілактики неінфекційних захворювань Вікторія Черкасова

27/08/2019 15:51


Архів по роках: 2007 | 2008 | 2009 | 2010 | 2011 | 2012 | 2013 | 2014 | 2015 | 2016 | 2017 | 2018 | 2019

Прес-службаІсторіяНормативні документиЛабораторний центрДокументиЩо необхідно знатиГромадське здоров'яНаукові матеріалиПублічна інформація
Copyright © iC